ALGILANAN ÖRGÜTSEL DESTEĞİN VE SOSYAL DEĞİŞİMİN OTANTİK LİDER ÜZERİNDE ETKİSİNİ İNCELEMEYE YÖNELİK KURAMSAL ARAŞTIRMA

Sun Tzu, toplumların savaşmaları ve bu savaşları kazanmalarında en önemli unsurun lider olduğunu belirtmektedir. Günümüzde sürekli gelişen ve farklılaşan sektörler için yeni liderlik türleri oluşurken kurumların bu duruma adapte olabilmesi için hem örgüt içi hem de örgüt dışı sosyal değişimi dengeli kurması gerekmektedir. Otantik liderlik, sosyal değişim ve algılanan örgütsel destek kavramlarının olumlu ve anlamlı bir ilişkisi olup olmadığını araştırmak; otantik liderlik kavramını sosyal değişim ve algılanan örgütsel destek kavramlarıyla ele alarak genişletmek araştırmanın amaçlarındandır. Çalışmada 1961-2022 yılları arasındaki araştırmalar sınırlılığında literatür analizi uygulanmıştır. Sosyal değişim sürecindeki otantik liderin, kişiliğinin ve ahlaki anlayışının, personelin algıladığı örgütsel desteğe ve performansına etkisini göstermek araştırmanın önemini oluşturmaktadır. Personelin algıladığı örgütsel destek düzeyi ile otantik liderin davranışı arasında olumlu ve doğru orantılı bir ilişki olduğu, bu oran ölçüsünde personel, otantik liderinin ahlaki inançlarına ve öz değerlerine güvendiğini, davranış ve inancıyla yönetilmeyi kabul ettiğini, araştırmanın bulgularındandır. Araştırmanın son kısmında çalışmanın sonuçları ve gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmaktadır.

THEORETICAL RESEARCH AIMED AT EXAMINING THE EFFECT OF PERCEIVED ORGANIZATIONAL SUPPORT AND SOCIAL CHANGE ON AUTHENTIC LEADER

Sun Tzu states that the most important element for societies to fight and win these wars is the leader.Today, while new types of leadership are forming for constantly developing and differentiating sectors, institutions need to establish a balance of social change both inside and outside the organization in order to adapt to this situation. To investigate whether the concepts of authentic leadership, social change, and perceived organizational support have a positive and meaningful relationship; It is one of the aims of the research to expand the concept of authentic leadership by addressing it with the concepts of social change and perceived organizational support. In this study, literature analysis was applied in the limited research period between 1961-2022 Dec. The importance of the research is to show the effect of personality and moral understanding of the authentic leader in the social change process on the perceived organzational support and performance personnel. It is one of the findings of the research that there is a positive and directly proportional relationship between the level of organizational support perceived by the personnel and the behavior of the authentic leader, that the personnel trust the moral beliefs and self-values of the authentic leader and accept to be managed with his behavior. In the last part of the study, the results of the study and suggestions for future studies are made.

___

  • Sparrowe, R. (2005). Authentic Leadership and the Narrative Self, The Leadership Quarterly, 16(3), 419-439.
  • Şahin, M. (2016). Otantik Liderlik, Journal of Current Researches on Social Sciences, 9(1), 39-60.
  • Tabak, A., Polat, M., Coşar , S., & Türköz, T. (2012). Otantik Liderlik Ölçeği: Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması, İş Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 14(4), 89-106.
  • Torlak , Ö., Erdemir , E., Uzun Özlem, & Çorbacıoğlu , S. (2009). 17. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi. 17. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi 21-23 Mayıs (s. 1-896). Eskişehir: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü.
  • Tufan, C. (2021). Otantk Liderlik ve İşten Ayrılma Niyeti İlişkisi: Algılanan Örgütsel Desteğin Aracılık Etkisi, Gaziantep University Journal of Social Sciences, 20(3), 1297-1323.
  • Turunç, Ö., & Çelik, M. (2010). Çalışanların Algıladıkları Örgütsel Destek ve İş Stresinin Örgütsel Özdeşleme ve İş Performansına Etkisi, Yönetim ve Ekonomi, 17(2), 183-206.
  • Tzu, S. (2008). Savaş Sanatı (3. Baskı). (A. Demir, Çev.) İstanbul: Kastaş Yayınevi.