İnternet Ortamında İfade ve Basın Özgürlüğü

Bu makalede, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinde düzenlenen ifade özgürlüğü ve ifade özgürlüğü çatısı altında basın özgürlüğünün internet alanındaki yansımaları ele alınmıştır. İfade ve basın özgürlüğü kavramları Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde tanımlanmış ve bu özgürlüklerin birbiriyle ilişkisi açıklanmaya çalışılmıştır. İnternetin ifade ve basın özgürlüğü alanında artan önemine vurgu yapılmış, dünyadan örneklerle konuya açıklık getirilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yerleşik içtihatları ile ifade ve basın özgürlüğünün sınırlandırılmasına ilişkin temel kriterler örnek kararlar üzerinden tartışılmıştır. Devamla, Türkiye’de internette ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasına ilişkin uygulamaların yanı sıra Anayasa Mahkemesi’nin Twitter, Youtube ve Wikipedia kararları incelenmiştir. Son yıllarda yaşanan gelişmeler ışığında kamuoyunun “Sosyal Medya Yasası” olarak bildiği 7253 sayılı yasa değişikliği incelenmiştir. Yasanın ifade özgürlüğüne üzerindeki etkileri tartışılmış ve Türkiye’nin internette ifade ve basın özgürlüğü ilişkin politikalarına eleştirel bir değerlendirme yapılmıştır.

___

  • DÜLGER, M. V. (2020). Bilişim Suçları ve İnternet İletişim Hukuku, İstanbul, Seçkin Yayınevi, 2. Baskı
  • TAŞKIN, Ş. C. (2016). İnternet Erişim Yasakları, Ankara, Seçkin Yayınevi
  • KARAKAYA, Y. S. (2018), “İfade Özgürlüğünün En Yeni İhlali: Wikipedia’ya Erişim Engeli”, İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi –İnÜHFD- Cilt:9 Sayı:2 Yıl 2018, sf: 106
  • KIRIK, A. M. (2012). “Arap Baharı Bağlamı’nda Sosyal Medya-Birey Etkileşimi ve Toplumsal Dönüşüm”, 21. YY’da Eğitim ve Toplum, Cilt:1 Sayı:3 Kış 2012
  • Yaman Akdeniz ve Ozan Güven, “BUZ DAĞININ GÖRÜNMEYEN YÜZÜ Engelliweb 2019: Türkiye’den Erişime Engellenen Web Siteleri, Haber ve Sosyal Medya İçeriklerinin Analiz Raporu”, Temmuz 2020, Bkz: https://ifade.org.tr/reports/EngelliWeb_2019.pdf (Erişim Tarihi: 24.12.2020)
  • We Are Social ve Hootsuite; “Dijital 2020 Ekim Küresel Statshot Raporu”, Bkz: https://wearesocial.com/blog/2020/10/social-media-users-pass-the-4-billion-mark-as-global-adoption-soars (Erişim Tarihi: 24.12.2020)