İletişim Hakkını Sınıf Çelişkileri Ekseninde Okumak: Haklar Üzerinden Bir Değerlendirme

Bu çalışmanın sorunsalı, hak tartışmaları bağlamında iletişim hakkını sınıf çelişkileri ekseninde, dolayısıyla bir sınıflar mücadelesi pratiği olarak tartışmaktır. Buradaki temel varsayım, günümüzde iletişim hakkı kavrayışının altında yatan haklar meselesinin, sınıflar mücadelesinin temel gündemlerinden biri olarak ortaya çıktığı ve bu kapsamda iletişim hakkı pratiklerinin de sınıfsal içerikler taşıdığıdır. Bu durum, iletişim alanının sermaye lehine düzenlenmesinden aktörlerine, taleplerden mücadele pratiklerine kadar pek çok alanda görülebilmektedir. Doğası itibariyle kolektif ve anonim bir yapısı olan iletişimin, sermaye tarafından bu kadar kuşatılmış ve hatta (tüm yapı, araç ve ilişkileriyle birlikte) yeniden belirlenmiş olması, onu kaçınılmaz olarak toplumsal mücadelenin içerisine oturtmakta ve iletişimin bir hak olarak tanımlanıp talep edilmesini gündeme getirmektedir. “İletişim Hakkı” kavramı, kapitalist toplumsal yapının, bir kolektif etkinlik olan iletişimi hak olmaktan çıkaran eşitsiz, anti-demokratik ve sermaye odaklı yapısına karşı bir mücadele hattı olarak şekillenmektedir. Buradan hareketle çalışmanın temel amacı, haklar üzerine var olan mücadelenin sınıflar mücadelesi içerisinde nasıl ve neden değerlendirilmesi gerektiğini ve bu bağlamda iletişim hakkı tartışmasının niteliğini ortaya koymaktır. Böylece söz konusu hakkın neoliberal dönemde sınıflar mücadelesinin bir gündemi olarak nasıl ele alınabileceği incelenebilecektir.

Assesing The Communication Right On The Axis Of Class Conflict: An Evaluation On The Basis Of Rights

The main problématique of this article is to discuss the communication right in the context of rights through the axis of class conflict, thus as a practice of class struggle. The basic assumption here is that the issue of rights which underlie the understanding of the communication right today has emerged as one of the main elements of the agenda of class struggle and in this extent, the practices of the communication right carries class content as well. This situation can be observed in many fields ranging from the organization of the communication arena in favour of capital to its actors, from demands to practices of struggle. The fact that communication, which inherently has a collective and anonymous structure, is that much encompassed by capital and even re-determined by it (along with all its structures, means and relations), inevitably places communication within social struggle and puts defining communication as a right and demanding it onto the agenda. The concept of “communication right” takes shape as a line of struggle against the capitalist social structure which, in unequal, undemocratic and capital-oriented terms, prevents communication, which is a collective activity, from being a right. Thus, the purpose of this article is to put forth why and how the ongoing struggle for rights has to be evaluated within the context of class struggle and demonstrate the characteristics of the debate of the communication right in this context. In this way, it will be possible to inquire into how this “communication right” can be taken up as part of the agenda of class struggle in neoliberal times.

___

  • Ansah, P. A. V. (1991). “Uluslararası İletişimde Haklar ve Değerler Mücadelesi”, Yusuf Kaplan(der. ve çev.). Enformasyon Devrimi Efsanesi, Kayseri: Rey: 199-231.
  • Bayramoğlu, S. (2011). “Burjuvaziye Not; ‘Gülümse Kaderine’: Olağanüstü Hal ve Haklar”, Yalçın Bürkev, vd. (Ed.), Kuramsal ve Tarihsel Boyutlarıyla Hak Mücadeleleri I, Ankara: Notabene: 187-206.
  • Boratav, K. (2011). “Hak Mücadeleri ve Ekonomi”, Yalçın Bürkev, vd. (Ed.), Kuramsal ve Tarihsel Boyutlarıyla Hak Mücadeleleri 1, Ankara: Notabene: 153-164.
  • Bulut, N. (2009). Sanayi Devriminden Küreselleşmeye Sosyal Haklar, İstanbul: Oniki Levha Yayıncılık.
  • Bürkev. Y„ Özuğurlu, M. (2011). “21. Yüzyılda Toplumsal Hak Mücadelelerinin Sınıf İçeriği”, Yalçın
  • Bürkev, vd. (Ed.), Kuramsal ve Tarihsel Boyutlarıyla Hak Mücadeleleri I, Ankara: Notabene: 15-50.
  • Coşkun, V. (2006). İnsan Hakları: Liberal Açıdan Bir Tahlil, Ankara: Liberte Yayınları.
  • Engels, F. (1995). Anti-Dühring, Kenan Somer (çev.) Ankara: Sol Yayınları.
  • Freeman, R. (2006). The Great Doubling: The Challenge of the New Global Labor Market,
  • http://eml.berkeley.edu/~webfac/eichengreen/el83_sp07/great_doub.pdf, Erişim Tarihi: Haziran 2013.
  • Halkevleri, (2008). Halkın Hakları Forumu Kitabı, Ankara: Mülkiyeliler Birliği Yayınları.
  • Hamelink, C.J. (2003). The Right to Communicate in Theory and Practice: A Test for the World Summit on the Information Society, http://www.com.umontreal.ca/spry/old/spry-ch-lec.html
  • Kaboğlu, İ. (2004). Özgürlükler Hukuku, Ankara: İmge.
  • Karabacak, Y. (2007). Sosyalistler ve Burjuva Hukuku, http://www.devrimyolundakurtulus.net/03/07hukuk.htm
  • Karatepe, U. (2011). “Sermaye Egemenliğinin İzdüşümü Olarak Dinsel Hayırseverlik”, Yalçın Bürkev, vd. (Ed.),
  • Kuramsal ve Tarihsel Boyutlarıyla Hak Mücadeleleri l, Ankara: Notabene: 207-240.
  • Kejanlıoğlu, D. B. Çelenk, S. Adaklı, G. (Der.) (2001). Medya Politikaları, Ankara: İmge. Lenin, V.I. (1992). Burjuva Demokrasisi ve Proletarya Diktatörlüğü, Muzaffer Erdost (çev.) Ankara: Sol Yayınları.
  • Marx, K. (1993). Kapital 1, Alaattin Bilgi (çev.) Ankara: Sol Yayınları.
  • Marx, K. (1997). Yahudi Sorunu, Muzaffer İlhan Erdost, vd. (çev.) Ankara: Sol Yayınları.
  • Marx, K. (2012). Grundrisse Ekonomi Politiğin Eleştirisi için Ön Çalışma, Sevan Nişanyan (çev.), Ankara: Sol Yayınları. Özdek, Y. (2011). “Marksizm ve Haklar”, Yalçın Bürkev, vd. (Ed.), Kuramsal ve Tarihsel Boyutlarıyla Hak Mücadeleleri I, Ankara: Notabene: 51-108.
  • Özdemir, A.M. Aykut, E. (2011). “Liberalizm ve Haklar”, Yalçın Bürkev, vd. (Ed.), Kuramsal ve Tarihsel Boyutlarıyla Hak Mücadeleleri I, Ankara: Notabene: 297-310.
  • Özuğurlu, A. (2011). “İnsani ihtiyaçlardan Haklara: Sermaye Birikir ve Emekçiler Kendilerini Yeniden Üretirken”, Yalçın Bürkev, vd. (Ed.), Kuramsal ve Tarihsel Boyutlarıyla Hak Mücadeleleri 1, Ankara: Notabene: 123-152.
  • Özveri, M. (2011). “Sosyal Haklar”, Yalçın Bürkev, vd. (Ed.), Kuramsal ve Tarihsel Boyutlarıyla Hak Mücadeleleri II, Ankara: Notabene: 209-232.
  • Peker, B. (1999). “İnsan Haklarının Hukuksallaştırılması ve Kaybolan İnsan Kimliği”, Birikim, 118, Şubat, 18-24.
  • The McKinsey Global Institute (2012). The World at Work: Jobs, Pay and Skills for 3.5 Billion People. http://www.mckinsey.com/insights/employment_and_growth/the_world_at_ work, Erişim Tarihi: Temmuz 2015.