Alman Basınında İnşa Edilen Türk Kadını İmajı: "Speigel Online International" Örneği

“Alman Basınında İnşa Edilen Türk Kadım İmajı: Spiegel Online International Örneği” başlıklı çalışmada, Alman basınındaki Türk kadım imgesinin küreselleşen dünyada nasıl inşa edildiğinin anlaşılabilmesi amacıyla, Spiegel Online International (Almanya) gazetesi, 2011 yılının “temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım ve aralık” ayları boyunca “Türk kadını imajı” açısından ve “makro ve mikro yapı” şeklinde iki temel çözümleme üzerine kurulmuş olan Van Dijk’in söylem analizi kuramına dayalı olarak değerlendirilmektedir. Bu şekilde, bu çalışmada, Alman basınında Türk kadını imgesi aktarılırken, sahip olunan “ideolojik yapının” ne tür mesajlar aracılığıyla iletildiği ve bu mesajların iletisinde kullanılan “söylem ve imgelerin” nasıl seçildiği ve bu aktarım sonucunda, incelenen gazete metinlerinin okurunun bu olayı algılama şeklinin ne yönde olduğu anlaşılabilmektedir. Ayrıca, bu değerlendirme, imgebilim, söylem analizi yöntemi gibi farklı alanlardan faydalanılarak yapılmış ve bu tutumla, çalışmaya disiplinler arası bir boyut kazandırılmıştır. Yabancı basından Spiegel Online International (Almanya) gazetesindeki Türk kadını ile ilgili haberler ve bu haberlerde kullanılan imajlar, altı ay süreyle takip edilerek, Alman basınında, küresel dünyada “Türk ve Türk kadını” deyince ne akla geliyor, bu kelime hangi söylemler ve imgelerle tanımlıyor anlaşılabilmekte ve Türk imgesinde, geçmişten bugüne ne gibi değişimler yaşanmış gözler önüne serilebilmektedir.

Turkish Woman Image In German Press

In the study of “Turkish Woman Image In German Press: Spiegel Online International”, it is aimed to evaulate the Turkish woman image that is constructed in the globalized world in German Press, by analyzing Spiegel Online International (Germany) in terms of “Turkish woman image”, during six months (june, august, September, October, november, december) in 2011, with Van Dijk’s discourse analysis approach that is based on two main principle, as macro and micro analysis. Therefore, we are able to understand how Turkish woman image is established and what kinds of images, expressions are used by German press and their approach to Turkish woman identity with this evaluation. In Addition, this analysis is done, by using some various studying areas, such as image studies and it acquires an interdisciplinary qualification. In this analysis, it is aimed to evaluate the Turkish image that is constructed in the globalized world, by analyzing all the news about Turkey in terms of discourse analysis. Therefore, the Turkish and Turkish woman image that is established by the newspaper of Spiegel Online International (Almanya) and its approach to Turkish identity can be understood with this evaluation. Therefore, we are able to understand how Turkish image is established and what kinds of images and expressions are used by Spiegel Online International (Almanya). Hence, it is aimed see how the position of Turkey is created by the discources of this newspaper in German society and whether Turkish and Turkish woman image has been started to change with the globalization in some ways, or not.

___

  • Akpınar Déliai, N. (2002). Alman Kültür Tarihi’nden Seçme Tarihi ve Yazınsal Ürünlerde Türkler, Ankara: Kültür Bakanlığı.
  • Allan, S. (1998). “News from Nowwhere: Television News Discourse and the Construction of Hegemony.” Approaches to Media Discourse içinde. Der. Allan Bell ve Peter Garrett. Oxford: Blackwell Publishers.
  • Barker, C.& Galasinski, D., (2001). Cultural Studies and Discourse Analysis: A Dialogue on Language and Identity. London: Sage.
  • Bilgin, N. (2007). Kimlik İnşası. Ankara: Aşina Kitaplar.
  • Blommaert, J. (2005). Discourse: A Critical Introduction. Cambridge: Cambridge UniversityPress.
  • Danforth, N. (2008). “Ideology and Pragmatism in Turkish Foreign Policy: From Atatürk to The AKP”. Turkish Policy Quarterly, Volume 7 Number 3, Washington DC, Spring.
  • Ertan Keskin, Z. (2004). “Türkiye’de Haber İncelemelerinde Van Dijk Yöntemi”. Dursun, Ç. (Der.), Haber-Hakikat ve İktidar İlişkisi, Ankara: Elips Yayınları.
  • Eugene, A. Nida. (2001). Context in Translating. Amsterdam and Philedelphia: John Benjamins B.V.
  • Husband, C., (1993). "Europe, Media and ldendities: The European Community and Ethnic Minorities". Media Development, Journal of the World Association for Christian Communication.
  • İnal, A. (1996). Haberi Okumak. Istanbul: Temuçin Yayınları.
  • Kumrular, Ö. (2011). Dünyada Türk İmgesi. İstanbul: Kitap Yayınevi.
  • Mora, N. (2006). “Teun A.Vatı Dijk’’. Ansiklopedi Maddesi, Felsefe Ansiklopedisi, Ed. Ahmet Cevizci, Cilt: 4. Özer, Ö. (2011). Haber Söylem İdeoloji. Konya: L-T.
  • Sözen, E. (1999). Söylem, Belirsizlik, Mücadele, Bilgi/ Güç ve Refleksivite. İstanbul: Paradigma Yayınları.
  • Tok, N. (2003). Kültür, Kimlik ve Siyaset, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Ülkü, G. (2004). “Söylem Çözümlemesinde Yöntem Sorunu ve Van Dijk Yöntemi”. Dursun, Ç. (Der.), Haber-Hakikat ve İktidar İlişkisi, Ankara: Elips Yayınları.
  • Van Dijk, Teun A. (2008). Discourse and Power. Palgrave: Macmillan. 
  • Van Dijk, Teun A. (2003). “Söylem ve İdeoloji, Çokalanlı Bir Yaklaşım”. Çoban, B. ve Z. Özarslan (eds.), Söylem ve İdeoloji: Mitoloji, Din, İdeoloji. İstanbul:Su Yayınları, (Çev.:N. Ateş).
  • Van Dijk, Teun A. (1999). “Söylemin Yapıları ve İktidarın Yapılan”, Medya İktidar İdeoloji, Der. ve Çev. Mehmet Küçük, Ark.
  • Van Dijk, T. (1998). Ideology, Sage.
  • Van Dijk, Teun A. (1985). News Analysis: Case Studies of International and National News in the Press. New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates Publication.
  • Voughan, Dorothy M. (1954). Europe and Turk: A Pattern of Alliances, 1350- 1954. Liverpool: Liverpool University Press.
  • Weeks, J. (1998). “Farklılığın Değeri”. KimlikTopluluk/Kimlik/Farklılık Rutherford, Çev: D.Sağlamer, İstanbul: Sarmal Yayınları.
  • Wodak, R. (der), (2002). Methods of Critical Discourse Analysis. London: Sage,