Finansal Okuryazarlık ve Farkındalığının Belirlenmesine Yönelik Bitlis Eren Üniversitesi SBMYO Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama

    Küreselleşen finansal yapı içerisinde bireylerin ekonomik özellik taşıyan yatırım, bütçeleme, harcama, tasarruf vb. alışkanlarında değişiklikler olmaya başlamıştır. Bu değişikliklere bağlı olarak, kullanılan finansal ürün/araç çeşitliliğinin artması kaçınılmaz olmuştur. Artan çeşitlilikler bireyleri alternatif finansal kararlar almaya itmiştir. Toplumdaki bireylerin finansal olarak karar almalarını etkileyen önemli etmenlerden biri sahip oldukları finansal bilgiler ve yeterliliğidir. Bu konudaki farkındalık ise, finansal okuryazarlık kavramının önemini vurgulamaktadır. Finansal okuryazarlık, bireylerin elde ettikleri gelirleri, yatırımlarını, para yönetimi ve bütçeleme davranışlarını inceleyip, ortaya çıkan riskleri rasyonel bir şekilde yönetebilmesi amacıyla gündeme gelmiş bir kavramdır. Ayrıca bu kavram; finansal ekonominin etkinliğini artırmanın yanında tüketici haklarının korunmasına, tüketicilerin harcamalarını kontrol altına almasına ve finansal ekonomi içerisindeki sorunları minimum seviyeye indirmede destek sağlayıcı bir rol üstlenmektedir.        Bu doğrultuda, toplumda önemli statüye sahip üniversitelerimizde öğrenim gören öğrencilerin bu konular ışığında eğitilmesi oldukça önemlidir. Bu çalışmada Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilere anket uygulaması yapılmış olup öğrencilerin finansal okuryazarlık hakkındaki bilgi ve tutumlarını öğrenmek aynı zamanda finansal piyasa içinde ne kadar etkin bir rol oynadıklarının farkında olmalarını sağlamak hedeflenmiştir.

___

  • Bayram, S. Seçil. (2010). Finansal Okuryazarlık ve Para Yönetimi Davranışları: Anadolu Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Uygulama. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Biçer, E.B., Altan,F. (2016). “Üniversite Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlık ile İlgili Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi” , Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Aralık 2016 20(4): 1501-1517
  • Doğrudan Faaliyet Desteği Programı “TFRS32 Bölgesinde Finansal Okuryazarlık Düzeyinin Belirlenmesi ve Geliştirilmesine Yönelik Çözüm Önerileri Projesi” Sonuç Raporu, 2016: 14. Elmas, B. ve Yılmaz, H.(2016). Finansal Okuryazarlık: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Üzerine Bir Çalışma. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:2, Sayı:1, ss.115-140.Er,B.,Şahin, Y.E.,Mutlu,M.(2017), “Finansal Eylem ve Finansal Okuryazarlık: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma”, Finans,Ekonomik ve Politik Yorumlar 2017,Cilt 54, Sayı :630, 75-88.
  • Ergün, B., Şahin A. ve Ergin, E., (2014), Finansal Okuryazarlık: İşletme Bölümü Öğrencileri Üzerine Bir Çalışma, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(34): 847-864.
  • Gökmen, H. (2012), Finansal Okuryazarlık, 1.Baskı, Hiperlink Yayınları, İstanbul.Goel, Isha. and Khanna, S. Ram. (2013).“Financial Education as Tool to Achieve Financial Literacy”. Eastern Economic Forum, 338-345.Karataş, Ç.(2017). Finansal Okuryazarlığın Geliştirilmesinde Merkez Bankalarının Rolü ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İçin Bir Değerlendirme. TCMB, Uzmanlık Yeterlik Tezi, Ankara.
  • Kılıç, Y., Ata, H., Seyrek, İ. (2015), Finansal Okuryazarlık: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 66: 129-150.Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) (2011). Dünyada ve Türkiye’de Finansal Hizmetlere Erişim ve Finansal Eğitim.https://www.aicpa.org/forthepublic/finliteracy.html (Erişim Tarihi: 04.04.2018).OECD (2005), Improving Financial Literacy Analysis of Issues and Policies Organization. http://www.oecd.org/finance/financial-education/improvingfinancialliteracyanalysisofissuesandpolicies.htm