ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN MANEVİ DANIŞMANLIK VE DİNÎ DESTEK İHTİYACI: ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Bu çalışma Adıyaman Üniversitesi öğrencilerinin manevi danışmanlık ve dinî destek ihtiyacının belirlenmesini ve ihtiyaç alanlarında çalışmalar yapılmasını amaçlayan pratik sonuçlara odaklanmıştır. Çalışma, bir saha araştırması olup, araştırmanın evreni Adıyaman Üniversitesi merkez kampüsünde yer alan lisans öğrencilerinden oluşmaktadır. Bu kapsamda sistematik örnekleme yöntemi ile belirlenen 360 öğrenci ile anket çalışması yapılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin %53.1’i kadın, %46.9’u erkek ve yaş ortalaması 21.76’dır. Öğrencilerin büyük kısmı KYK yurtlarında ve ailesinin yanında kalmaktadır. Yarısından fazlası hayatlarının herhangi bir döneminde anlam ve amaç kaybı yaşadığını ve bu dönemlerde manevi destek ihtiyacının arttığını belirtmiştir. En fazla anlam ve amaç kaybı yaşanan durum bir yakınını kaybetme durumudur. Dinî bilgi kaynağı olarak aile ve okul çevresi öne çıkmaktadır. Üniversite öğrencilerinin genel itibariyle dinî bilgi ve destek ihtiyacı olduğu görülmüştür. Bu ihtiyaçların karşılanmasında “sürekli, sabit bir dinî danışmanlık bürosu” en çok tercih edilen seçenek olmuştur. Çeşitli sorunlar yaşayan genç kesiminin sorunlarının kısmen de olsa tespit edilmesi ve katkı sunulması önem arz etmektedir

THE NEEDS OF UNIVERSITY STUDENTS 'SPİRİTUAL COUNSELİNG AND RELİGİOUS SUPPORT: ADIYAMAN UNIVERSITY EXAMPLE

This study focused on practical results aiming to determine the need for spiritual counseling and religious support of the students of Adıyaman University and to conduct studies in the areas of need. This study is a field research and the universe of the research consists of undergraduate students located in the central campus of Adıyaman University. In this context, a survey was conducted with 360 students determined by systematic sampling method. 53.1% of the students participating in the study are women, 46.9% are men and the average age is 21.76. Most of the students stay in KYK dormitories and with their families. More than half stated that they experienced a loss of meaning and purpose in any period of their lives and needs for spiritual support increased during these periods. The situation with the most loss of meaning and purpose is the situation of losing a relative. Family and school environment stand out as a source of religious information. University students were found to need religious information and support in general. “A permanent, constant religious counseling office” is the most preferred option for the needs. It is important to identify and contribute to the problems of the young people who has various problems

___

  • Bayhan, Vehbi. Üniversite Gençliğinde Anomi ve Yabancılaşma. Ankara: Kültür Bakanlığı, 1997.
  • Belen, Fatıma Zeynep. “Manevi Danışmanlıkta Bibliyoterapi Uygulama Örneği: Bibliyoterapinin Algılanan Stres ve Dini Başa Çıkma Üzerindeki Etkisi”. Toplum Bilimleri Dergisi 10/19 (2016), 9-42.
  • Çuhadaroğlu, Füsun. “Üniversite Genliğinde Uyum Sorunları Sempozyumu”. Ankara: Bilkent Üniversitesi, 1989.
  • Karabacak, Musa - Sayılı, Murat. “Üniversite Öğrencilerinin Barınma Yeri Tercihleri: Havza Meslek Yüksekokulu Örneği”. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7/1 (2016), 195-216.
  • Kasapoğlu, Abdurrahman. “Kur’an’da Kıssa Terapisi-Hz. Peygamberin Kıssalardan Terapi Amaçlı Yardım Alması”. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 8/2 (2004), 69-80.
  • Kılavuz, Mehmed Akif - Kılavuz, Esra. “Yaşlanma Döneminde Kayıplarla Başa Çıkmada Manevi Danışmanlık Hizmetlerinin Önemi”. Manevi Danışmanlık ve Rehberlik. ed. Ali Ayten vd. 17-38. İstanbul: Değerler Eğitimi Merkezi, 2016.
  • Laudet vd. “The Role of Social Supports, Spirituality, Religiousness, Life Meaning and Affiliation with 12-Step Fellowships in Quality of Life Satisfaction Among Individuals in Recovery from Alcohol and Drug Problems”. Alcoholism Treatment Quarterly 24 1-2/ (2006), 33-73.
  • Puchalski, Christina M. “The Role of Spirituality in Health Care”, Baylor University
  • Medical Center Proceedings, 14 4/ (2001), 352-357.
  • Reker vd. “Meaning and Purpose in Life and Well-Being: A Life-Span Perspective 987”. Journal of Gerontology 42/1 (1987), 44-49.
  • Sloan vd. “Religion, Spirituality and Medicine”. The Lancet 353.9153 353/913 (1999), 664-667.
  • Subaşı, Necdet (ed.). Türkiye’de Dini Hayat Araştırması. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2014.
  • Yeşilyaprak, Binnur. “Üniversite Gençlerinin Psikolojik Sorunları”. Eğitim ve Bilim 10/57 (1985), 32-37.