İSLAM HUKUK VE İKTİSAT FELSEFESİNDE DEĞER YARGISI OLARAK ADALET

Tüm iktisadi sistemler; ister seküler içerikli olsun ister dinî içerikli olsun “adalet”i ulaşılması istenen bir değer olarak zikrederler. Bu kavramın içeriği hukuk, iktisat ve siyaset felsefesi zemininde çokça tartışılmıştır. Her sistem bu kavramı kendince tanımladıkları için bu kavramın içeriği, kullanıldıkları alanlarda farklılaşmaktadır.  İslam iktisadına dair yazılmış eserlerde “adalet” ve “hakkaniyet” kavramları sıkça kullanıldıkları halde bu kavramların çok da tanımlı olduğunu söylemek mümkün değildir. Biz bu çalışmamızda “adalet” kavramının İslam hukuk ve iktisat felsefesi açısından dinî temeli ve içeriğini analiz etmeye çalışacağız. 

___

  • Güriz, Adnan, Adalet İdesinin Tartışılması, Çağdaş Hukuk Felsefesi ve Hukuk Kuramı İncelemeleri, Hayrettin Ökçesiz (Ed.) Kurtiş Matbaası, İstanbul 1997.
  • Hadduri, Majid, İslâm’da Adalet Kavramı, Selahattin Ayaz (Çev.) Doğan Ofset, İstanbul 1991.
  • Hatemi, Hüseyin, Hukuk Devleti Öğretisi, Gümüş Basımevi, İstanbul 1989. ---------, İslâm’da İnsan Hakkı ve Adalet Kavramları, Doğu’da ve Batı’da İnsan Hakları (Kutlu Doğum Haftası 1993-1994) Ankara 1996.