Kutbüddin eş-Şîrâzî’ye el-Keşşâf Şerhi Nispeti Konusunda Yeni Veriler

Kutbüddin eş-Şîrâzî’nin (ö. 710/1311) bir el-Keşşâf şerhi bulunup bulunmadığı meselesi tartışılagelmiştir. Bu konudaki mevcut verileri değerlendirmek üzere yakın zamanda kaleme aldığımız “Kutbüddin eş-Şîrâzî’ye el-Keşşâf Şerhi Nispeti Meselesi” adlı makalede mevcut yazma nüshalar, biyografik kaynaklar ve bu konuda açıklamaların yer aldığı birincil ve ikincil kaynaklar incelenerek bir sonuca ulaşmaya çalışılmıştı. O makalede, mevcut kaynakların ve biri hariç kütüphane kayıtlarındaki yazma nüshaların Şîrâzî’ye bir el-Keşşâf şerhi nispetini mümkün kılmadığı ortaya konulurken, Şîrâzî’ye nispeti muhtemel tek nüshanın içeriğine dair incelemenin sonucunda, bunun Şîrâzî’ye ait el-Keşşâf şerhi olduğu güçlü bir ihtimal olarak değerlendirilmişti. Fakat makalenin yazımından sonra elde edilen veriler, bu değerlendirmenin gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Ayrıca bu veriler, Yemenî’nin Dürerü’l-asdâf fî halli ‘ukadi’l-Keşşâf adlı el-Keşşâf şerhiyle ilgili önemli bilgiler sunmaktadır.

___

  • Boyalık, M. Taha, “Kutbüddin eş-Şîrâzî’ye el-Keşşâf Şerhi Nispeti Meselesi”, İslâm Araştırmaları Dergisi, 37 (2017): 101-118. Çârperdî, Fahreddin, Şerhu’l-Keşşâf, Süleymaniye Ktp., Damat İbrahim Paşa, nr. 162.
  • Îcî, Adudüddin, Hâşiyetü’l-Keşşâf, Süleymaniye Ktp., Hacı Beşir Ağa, nr. 70.
  • Kâtib Çelebi, Keşfü’z-zunûn an esâmi’l-kütüb ve’l-fünûn, haz. Kilisli Muallim Rifat – M. Şerafeddin Yaltkaya, I-II, İstanbul: Maarif Matbaası, 1360-62/1941-43.
  • Yemenî, İmâdeddin Yahyâ b. Kāsım, Dürerü’l-asdâf fî halli ukadi’l-Keşşâf, Süleymaniye Ktp., Lâleli, nr. 342 [Eserin işaret edilen diğer nüshaları: Râgıb Paşa Ktp., nr. 31; Süleymaniye Ktp., Serez, nr. 328].
  • Yemenî, İmâdeddin Yahyâ b. Kāsım, Hâşiye ale’l-Keşşâf (Tuhfetü’l-eşrâf), Nuruosmaniye Ktp., nr. 563. Ziriklî, Hayreddin, el-A‘lâm, I-VIII, Beyrut: Dârü’l-ilm li’l-melâyîn, 2002.