YENİ BİR KAVRAYIŞ OLARAK ÖRGÜTTE MAHKUMLAŞMA

Amaç: Bu çalışma çalışanların deneyimlediği “örgütte mahkumlaşma”  kavramını ve bu duruma tepki olarak ortaya konan “örgüte asimilasyon” ve “örgütten ayrışma” değişkenlerini tanıtmayı; örgütte mahkumlaşmanın bu tepkileri yordayıp yordamadığını test etmeyi; ayrıca bu değişkenlerin ölçümü için geliştirilen ölçeklerin tanıtılmasını amaçlamaktadır. Yöntem: Değişkenlerin keşfi ve ölçek ifadelerinin geliştirilmesi için, sonuçları içerik analizi ile yorumlanan emic yaklaşım temelli ön çalışmalar ile; ölçekler için faktör ve güvenirlik analizleri ve yordama ilişkisinin testi için regresyon analizlerini içeren ampirik bir çalışma yapılmıştır. Sonuçlar: Bu çalışma örgütte mahkumlaşmanın çalışanın örgüte asimilasyonunu olumsuz yönde ve örgütten ayrışma tepkilerini olumlu yönde anlamlı şekilde yordadığını göstermektedir. Özgün Değer: Bu çalışma ile “mahkumlaşma” kavramının günümüz örgüt çalışanları için de oldukça gerçek bir durum olduğu ve kavramın örgütsel davranış alanındaki gelecek çalışmalar için bir potansiyel taşıdığı düşünülmektedir. 

ORGANIZATIONAL PRISONIZATION AS A NEW CONCEPTION

Objectives: This study aims to introduce the concept of “organizational prisonization” experienced by employees, and their reactions as “assimilation to” or “separation from” the organization; to introduce the measurement scales for all these variables developed; and also to test whether organizational prisonization predicts these reactions. Methods: Preliminary studies with an emic approach following content analysis for the exploration of the variables, and for the development of scales; and an empirical study including factor and reliability analyses for the scales and regression analyses to test the prediction relation, were conducted. Results:  It was revealed that organizational prisonization significantly predicts the reactions of “assimilation to organization” in a negative way and of “separation from the organization” in a positive way. Originality: The study claims that the prisonization concept which is so real and factual for the employees in today’s organizations as well, and have a potential to be investigated for future researches in the field of organizational behavior.

___

  • Azoulay, P., Graff Zivin, J. S., & Manso, G. (2011). Incentives and creativity: Evidence from the academic life sciences. RAND Journal of Economics, RAND Corporation, 42(3), 527-554.
  • Baumeister, R. F. (1984). Choking under pressure: Self-consciousness and paradoxical effects of incentives on skillful performance. Journal of Personality and Social Psychology, 46, 610–620.
  • Berry. J.W., Poortinga. Y.H., Segall. M.H., & Dasen, P.R. (1992). Cross-cultural psychology: Research and applications. New York: Cambridge University Press.
  • Berry, J. W. (1997). Immigration, acculturation, and adaptation. Applied Psychology: An International Review, 46 (1). 5-68
  • Cameron, J., Banko, K. M., & Pierce, W. D. (2001). Pervasive negative effects of rewards on intrinsic motivation: The myth continues. The Behavior Analyst, 24(1), 1-44
  • Clemmer, D. (1940). The prison community. New York: Holt, Rinehart and Winston.
  • Giddens, A. (2000). Sosyoloji. (Çev: Hüseyin Özel, Cemal Güzel), Ankara: Ayraç Yayınevi.
  • Johnson, E. H. (1961). Sociology of confinement: Assimilation and the prison rat. Journal of Criminal Law and Criminology, 51 (5), 528-533.
  • Lyon, D. (1994). The electronic eye: The rise of surveillance society. Cambridge: Polity Press
  • Redfield, R., Linton, R., & Herskovits, M. (1936). Memorandum on the study of acculturation. American Anthropologist, 38, 149–152.
  • Smith, J. F. W., & Hepburn, J. R. (1979). Alienation in prison organizations, Criminology, 17, 251-262.
  • Sykes, G. M. (1958). The society of captives. New York: Princeton, Princeton University Press
  • Sykes, G. M., & Messinger, S. (1960). The inmate social system. In Theoretical studies in social organization of the prison, ed. R. Cloward. New York: Social Science Research Council.
  • Thomas, C., & Petersen, D. (1977). Prison organizations and inmate subculture. Indianapolis, IN: Bobbs-Merrill.
  • Tittle, C. R. (1972). Institutional living and self-esteem. Social Problems, 20, 65–77.