ÇİN DIŞ POLİTİKA DİNAMİKLERİNİ ANLAMLANDIRMAK

Uluslararası bir aktör olarak Çin, ekonomik ve siyasi ilişkilerini günden güne geliştirmektedir. Kuruluşunun 100. yılı olan 2049’da uluslararası sistemin Çin ve tüm dünya için farklılaşacağının altını çizen Pekin, dış politikasında ekonomi ve güvenlik başlıklarını ön plana çıkarmaktadır. Büyük bir ekonomiyi yöneten Çin’in dış politikasında yatırımları kendisine çekmek için sürdürdüğü ortaklıklar görülmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti’nin farklılaşan dış politikasında yumuşak güç ile beraber uluslararası görünürlük de artık fazlasıyla yer etmektedir. Gelişmekte olan ülkeleri ekonomik ortak olarak belirleyen Çin, nüfuzunu genişletmek ve uluslararası imajını tazelemek için dış politika kanallarını kullanmaktadır. Bu makalede Çin dış politika dinamikleri anlatılacaktır. Dış politikasını oluşturan hükümet-parti, ekonomik-enerji, güvenlik-ordu gibi başlıklar detaylandırılacaktır.

___

  • Anadolu Üniversitesi Yayınları, “Dış Politika Analizi”, (Ed. Doç. Dr. M. Murat Erdoğan). 2015, Ankara. Bradley A. Thayer and John M. Friend, “The World According to China”, The Diplomat, https://thediplomat.com/2018/10/the-world-according-to-china/ (Erişim Tarihi: 28/10/19).
  • “China’s New Leadership Rolls Out New Blueprint For Future Development - Business Review of China’s 19.th Party Congress”, 2017, www.pvc.com David Shambaugh, Çin Küreselleşme Yolunda Kısmi Güç, (çev. Latif Boyacı), Yarın Yayınları, İstanbul, 2016.
  • Francis Fukuyama, Siyasi Düzen ve Siyasi Çürüme, (çev. Murtaza Özeren), Profil Kitap Yayıncılık, İstanbul, 2018.
  • Joshua S. Goldstein ve Jon C. Pevehouse, “Uluslararası İlişkiler”, (çev. Prof. Dr. Haluk Özdemir). BB101 Yayınları 2. Baskı, Ağustos 2017. Ankara. “Mao gibi Şi’nin fikirleri de parti tüzüğünde.” DW. 24/10/17. (Erişim: 20/10/2019). https://p.dw.com/p/2mNtN
  • Ragıp Kutay Karaca, “Çin’in Etkisinde Yeni Bir Çağ Mı?: Türk-Çin İlişkileri Özelinde Bir Değerlendirme”, TESAM II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, Bildiriler, 1-2 Kasım 2017, Bursa, 2018, ss. 193-207.
  • Ragıp Kutay Karaca, “Çin, Kuşak Yol ve Türkiye”, Diplomasi Araştırmaları Derneği (DARD Rapor), Bursa, 2019, ss. 1-7.
  • The World Bank and the Development Research Center of the State Council, the People’s Republic of China. (2013). China 2030, Building a Modern, Harmonious, and Creative Society. Washington DC., 4-10.