İkili Ticari İlişkilerin İhracat ve İthalat Yoğunluk Endeksi ile İncelenmesi: Azerbaycan ve Kırgızistan Örneğinde (2010-2019)

Bu çalışmanın temel amacı, iki kardeş Türk cumhuriyeti olan Azerbaycan ve Kırgızistan Azerbaycan ile Kırgızistan arasındaki ikili ticari ilişkilerin gücünü analiz etmek için bir girişimde bulunulmuştur ve Azerbaycan'ın Kırgızistan ile 2010-2019 yılları arasındaki ikili ticari ilişkilerinin incelenmesi için ihracat ve ithalat yoğunluk endeksi kullanılmıştır. Azerbaycan ve Kırgızistan arasındaki ticaret yoğunlaşmasının dünya ortalamasından az (çok) olup olmadığı ithalat ve ihracat yoğunluğu indeksi kullanarak araştırılmıştır. İhracat ve ithalat hacminde genellikle azalma kayıt edilmesine rağmen, yapılan çalışma sonucunda, Azerbaycan ile Kırgızistan arasında iki taraflı ticaret ilişkilerinin yaklaşık dünya ortalaması üzerinde gerçekleştiği tespit edilmiştir.

Investigation of Bilateral Trade Relations with Export and Import Intensity Index: In the Case of Azerbaijan and Kyrgyzstan (2010-2019)

The main purpose of this study is to determine which level of bilateral trade relationships between two brotherly Turkish republics, Azerbaijan and Kyrgyzstan. In this study, an attempt was made to analyze the strength of bilateral trade relations between Azerbaijan and Kyrgyzstan, and the export and import intensity index was used to investigate the bilateral trade relationships of Azerbaijan with Kyrgyzstan between 2010-2019. Thus, the trade intensity between Azerbaijan and Kyrgyzstan was examined by means of the import and export intensity index, which is not less than the world average. Although the volume of exports and imports has generally decreased, as a result of the study, bilateral trade relations between Azerbaijan and Kyrgyzstan have been realized above the world average.

___

  • Altay, Hüseyin vd. (2010), ``Ticari Yoğunlaşma kapsamında Türkiyənin Küresel ölçəkli Dış Ticaret ilişkiləri``, Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Universiteti, Sosayal bilimlər yayını, Say 26: 2, Kütahiya, Türkiyə