Uzun Süreli Egzersiz Eğitiminin 12-15 Yaş Çocuklarında Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametreleri Üzerine Etkisinin İncelenmesi

Toplumların temel amaçlarından birisi de fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı bireyler yetiştirmektir. Doğumdan itibaren ergenliğin sonuna kadar hızlı bir süreç olan büyüme ve gelişmenin, beslenme ve fiziksel aktivite ile yakından ilişkili olduğu bilinmektedir. Değişen yaşam tarzıyla beraber fiziksel aktivitenin günlük yaşantımızdaki önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenle sportif alışkanlıkların da diğer birçok alışkanlıklar gibi küçük yaşta edinilmesi ve çocuklara yaşamları boyunca kullanabilecekleri fiziksel becerilerin kazandırılması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı 12-15 yaş grubu erkek öğrencilerin eurofit testleri ile bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelerinin araştırılmasıdır. Araştırmaya İzmir İli, Karabağlar, Buca ve Konak Bölgesi İlköğretim okullarında eğitim gören 12-15 yaşlarındaki 1002 erkek öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Öğrencilere boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi, dikey sıçrama, 20 m. sprint, pençe, bacak ve sırt kuvvetleri ile maxVO2, FVC ve FEV 1 testleri uygulanmıştır. Araştırmada 15 ay süreyle haftada 3 kez, birer gün arayla, 120 dk düzenli olarak, öğrencilerin gelişim dönemleri de göz önünde bulundurularak, temel ve yardımcı biyomotor yetileri geliştirici antrenmanlar yaptırılmıştır. Deney ve kontrol grubunun ön test değerleri karşılaştırıldığında, sadece maxVO2 değerlerinde anlamlı fark olduğu görülmüş, son test değerleri karşılaştırıldığında ise; 20 m. sprint, dikey sıçrama, vücut yağ yüzdesi, pençe ve sırt kuvvetleri ile FVC, FEV1 değerlerinde anlamlı fark varken, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, bacak kuvveti ve maxVO2, değerlerinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. 15 aylık düzenli egzersiz eğitiminin 12-15 yaş grubu erkek çocuklarının bazı fiziksel ve fizyolojik parametreleri üzerinde olumlu etkileri olduğu söylenebilir

Examining the Effects of Long Term Exercise Training on Some Physical and Physiological Parameters of 12-15 Years Old Children

The aim of this study is to make a determination about the case, by searching physical and physiological parameters with Eurofit tests of boy students at İzmir. The research was made on the age group of 12-15 years old, volunteer 1002 boy students who are studying at primary schools; those were chosen randomly in Karabağlar, Konak and Buca boroughs in İzmir. Height and weight, body fat percentage, vertical bounce,20 m. shuttle run test test, max VO2, grip strength, leg strength, back strength, FVC and FEV1 tests were applied to these students. In conclusion, there were significant differences between test group and control group.

___

  • Akdur H et al. (2001). Farklı branşlardaki bayan sporcuların fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin karşılaştırılması. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 6, 2: 3–11.
  • Alpar R (2000). Spor bilimlerinde uygulamalı istatistik. Ankara: GSGM Yayınları, 151:178–179.
  • Biçer M, Akıl M (2006). The investigation of the effects of exercises at high-altitude on the respiratory parameters of female climber, Ichper. SD Anniversary World Congress: 452-454; November, 9-13, 2005.
  • Cicioğlu İ (2000). Müsabaka döneminde uygulanan 8 haftalık antrenman programının 14–16 yaş grubu bayan hentbolcuların fiziksel ve fizyolojik parametreleri üzerine etkisi. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Kongresi Bildiriler: 40–41.
  • Çimen O et al. (1997). Erkek ve Bayan Türk genç milli masa tenisçilerin fiziksel ve fizyolojik profilleri. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2, 4: 7–12.
  • Doğu G (1981). Development of an equation to predict the percent body fat of 18-25 years old Turkish males trough skinfold testing. Unpublished doctorate dissertation, Oklahoma.
  • Erol E et al. (1999). 13–14 yaş grubu erkek basketbolculara yönelik dayanıklılık antrenmanının vücut kompozisyonu ile bazı fiziksel ve fizyolojik ve kan parametreleri üzerine etkisi. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Dergisi 4: 12–20.
  • Gökdemir K, Koç H (2000). Hentbolcularda genel kuvvet antrenman programının bazı fizyolojik parametrelere etkisi.1.Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Kongresi.
  • Houwen S (2006). Test- retests reliability of EUROFIT physical fitness items for children with visual impairments. Pediatric Exercise Science, 18: 300-313.
  • Kuter M, Öztürk F (1992). Türkiye şampiyonu bir küçük yıldız basketbol takımının fiziksel ve fizyolojik profilinin dereceye girmemiş bir takım ile karşılaştırılması. Spor Bilimleri 2. Ulusal Kongresi.
  • Özer K (2001). Fiziksel Uygunluk. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım: 61–194.
  • Pekel H et al. (2006). Spor yapan çocuklarda performansla ilgili fiziksel uygunluk test sonuçlarıyla antropometrik özellikler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 14, 1: 299–308.
  • Savaş S, Sevim Y (1992). 14–16 Yaş grubu kız basketbolcularda dairesel antrenman metodunun genel kuvvet gelişimine etkileri. Spor Bilimleri Dergisi, 3, 4: 40–47.
  • Savucu Y et al. (2004). Alt yapıdaki küçük, yıldız ve genç basketbolcuların bazı fiziksel uygunluk parametrelerinin incelenmesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 18, 4: 2005–200.
  • Saygın Ö et al. (2005). Çocuklarda Hareket Eğitiminin Fiziksel Uygunluk ve Özelliklerine Etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 19, 3: 205–212.
  • Şenel Ö (1998). ilköğretim beden eğitimi dersi müfredat programına entegre edilen fiziksel uygunluk aktivitelerinin öğrencilerin fiziksel ve fizyolojik parametreleri üzerine etkileri. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Dergisi, 3, 4: 27–34.
  • Taşgın E (2006). 10–16 Yaş grubu çocuklara uygulanan egzersiz programının solunum parametreleri üzerine etkisi. Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Zorba E et al. (2000). Türkiye ve Azerbaycan bayan hentbol milli takımlarının fiziksel uygunluk ve antropometrik değerlerinin karşılaştırılması. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri 1.Kongresi, 1: 135–144
International Journal of Sport Culture and Science-Cover
  • ISSN: 2148-1148
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Uluslararası Bilim Kültür ve Spor Derneği (UBİKS)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Effect of transcutaneous electromyostimulation on pressure pain threshold and tolerance in athletes under eccentric exercise

Selman UĞURLU, Abdullah KAPLAN, Ömer PAMUK, Özgür ÖZDEMİR, Ethem HİNDİSTAN, Gül ÖZKAYA

Verçenik Yaylası’nın Alternatif Turizmi ve Rekreasyonel Faaliyetlerinin Belirlenmesi

İzzet İSLAMOĞLU, Ali İMAMOĞLU, Gül ÇAVUŞOĞLU

Lise Öğrencilerinin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıklarının İncelenmesi (Kars Digor Anadolu Lisesi Örneği)

Fatma ÇELİK KAYAPINAR, Recep AYDEMİR

Bireylerin Spor Yapma larının Beden Kitle İndeksi, Yaş ve Cinsiyete Göre İncelenmesi

İbrahim TÜRKAY, Ebru DİNÇER, Özgür DİNÇER

Termal Turizm İşletmelerinden Müşterilerin Rekreasyon Talebi “Balıkesir İli Örneği”

Mehmet KAÇAR, Murat ÖZMADEN, Arif ŞAHİN

Elazığ’daki Fitness ve Sporla İlgilenenlerin Sigara Kullanım Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Serkan BAĞKESEN, Veysel BOZALİ, Bayram DEMİRELLİ, Esra BAYRAK

Turistik Ürün Çeşitlendirmesi Kapsamında Dalyan Destinasyonunun Rekreasyon Potansiyelinin Değerlendirilmesi

Gülay ÖZALTIN TÜRKER, Ali TÜRKER, Özlem GÜZEL

10-12 Yaş Grubu Futbolcuların Motorik Performansının Değerlendirilmesi

Mehmet KUMARTAŞLI, Ramazan TOPUZ, Serkan DAĞDELEN

The Effect of 12 Weeks Dance Education on Physical Fitness Values At Mentally Retarded Children

Asena DORSAN, Gözde KOÇ, Elif KÖSE, Emine BAL, Erkan ÇALIŞKAN

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Doping Bilgi Düzeylerinin Saptanması

Mehmet DALLI, Erhan IŞIKDEMİR, Erkan BİNGÖL