SPORCULARIN YÖNETİCİLERE DUYDUĞU GÜVEN İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ

Bu çalışmanın amacı örgütsel güven ve örgütsel bağlılık arasında ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Diğer bir ifade ile sporcuların yöneticilere duydukları güven düzeylerinin örgütsel bağlılıkları üzerinde etkili bir unsur olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Bromiley ve Cummings (1996) tarafından geliştirilen “Örgütsel Güven Envanteri”nin kısa formu kullanılmıştır. Tüzün (2006) yaptığı çalışmada ölçeği Türkçeye çevirmiş ve ölçeğin geçerlilik ve güvenilirliğini varimax rotasyonlu faktör analizi yöntemini kullanarak test etmiştir. Yapılan analiz sonucunda; Alpha (Cronbach Alpha) güvenirlik katsayısı 0,84 olarak belirlenmiştir. Elde edilen verilerin frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Verilerin analizinde İndependent Samle T testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (Anova) kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların bazı kişisel bilgilerine ulaşmak için araştırmacı tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Bu çalışmanın evrenini spor kulüplerindeki lisanlı sporcular oluştururken, örneklemini ise; Muğla ilinde bulunan spor kulüplerinden gönüllü olarak araştırmaya katılmayı kabul eden 240 lisanslı sporcu oluşturmaktadır. Cinsiyete göre örgütsel bağlılık durumları incelendiğinde örgütsel bağlılık puanları kadınların erkeklerden daha yüksek bulunmasına rağmen bağlılık düzeyleri arasında P > 0,05 düzeyinde anlamlı bir farklılık yoktur. Bekar katılımcıların evli katılımcılara göre örgütsel bağlılık durumları daha yüksek bulunmuştur ayrıca p < 0,05 düzeyinde anlamlı bir farklılık mevcuttur. Eğitim durumlarına göre örgütsel bağlılık puanları arasında P < 0,05 düzeyinde anlamlı bir farklılık mevcuttur. Sonuç olarak; katılımcıların duygusal ve bilişsel örgütsel güven ile ilgili ifadelere yüksek düzeyde katılma yönünde bir eğilim sergiledikleri söyleyebiliriz. Duygusal bağlılık ile ilgili ifadelere kararsız kaldıklarını söyleyebiliriz. Normatif bağlılık ile ilgili ifadelere ise kararsız ve yüksek düzeyde katılım sergiledikleri ve devam bağlılığı boyutu yönünde katılımın yüksek olduğu görülmektedir

SPORCULARIN YÖNETİCİLERE DUYDUĞU GÜVEN İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ

Bu çalışmanın amacı örgütsel güven ve örgütsel bağlılık arasında ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Diğer bir ifade ile sporcuların yöneticilere duydukları güven düzeylerinin örgütsel bağlılıkları üzerinde etkili bir unsur olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Bromiley ve Cummings (1996) tarafından geliştirilen “Örgütsel Güven Envanteri”nin kısa formu kullanılmıştır. Tüzün (2006) yaptığı çalışmada ölçeği Türkçeye çevirmiş ve ölçeğin geçerlilik ve güvenilirliğini varimax rotasyonlu faktör analizi yöntemini kullanarak test etmiştir. Yapılan analiz sonucunda; Alpha (Cronbach Alpha) güvenirlik katsayısı 0,84 olarak belirlenmiştir. Elde edilen verilerin frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Verilerin analizinde İndependent Samle T testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (Anova) kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların bazı kişisel bilgilerine ulaşmak için araştırmacı tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Bu çalışmanın evrenini spor kulüplerindeki lisanlı sporcular oluştururken, örneklemini ise; Muğla ilinde bulunan spor kulüplerinden gönüllü olarak araştırmaya katılmayı kabul eden 240 lisanslı sporcu oluşturmaktadır. Cinsiyete göre örgütsel bağlılık durumları incelendiğinde örgütsel bağlılık puanları kadınların erkeklerden daha yüksek bulunmasına rağmen bağlılık düzeyleri arasında P>0,05 düzeyinde anlamlı bir farklılık yoktur. Bekar katılımcıların evli katılımcılara göre örgütsel bağlılık durumları daha yüksek bulunmuştur ayrıca p<0,05 düzeyinde anlamlı bir farklılık mevcuttur. Eğitim durumlarına göre örgütsel bağlılık puanları arasında P<0,05 düzeyinde anlamlı bir farklılık mevcuttur. Sonuç olarak; katılımcıların duygusal ve bilişsel örgütsel güven ile ilgili ifadelere yüksek düzeyde katılma yönünde bir eğilim sergiledikleri söyleyebiliriz. Duygusal bağlılık ile ilgili ifadelere kararsız kaldıklarını söyleyebiliriz. Normatif bağlılık ile ilgili ifadelere ise kararsız ve yüksek düzeyde katılım sergiledikleri ve devam bağlılığı boyutu yönünde katılımın yüksek olduğu görülmektedir.

___

  • Bromiley, P. Ve L.L. Cummings (1996), The Organizational Trust Inventory (OTI). Roderick M. Kramer ve Tom R. Tyler (Der.), Trust in Organizations: 302-319. Thousand Oaks: Sage.
  • Çakar, N. D. Ceylan, A. (2005), İş Motivasyonunun Çalışan Bağlılığı ve İşten Ayrılma Eğilimi Üzerindeki Etkileri, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 6(1), 52-66.
  • Dale,K. & Fox, M. L. (2006). The congruence of values in a superiorsubordinate dyad: effect on organizational commitment. 49th Proceedings, 2006 Annual Conference “Leading and Learning: What’s Ahead for Management Education”.
  • Demirci, M. K. ve Aydemir, M. (2006), “Örgütsel Değerlerin İşletmelerin Sosyal Sorumluluk Anlayışlarını Belirlemedeki Rolü: Bursa İlinde Gerçekleştirilen Bir Araştırma”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 20 (2), 311-326.
  • Doğan, S. ve Kılıç, S. (2007). Örgütsel Bağlılığın Sağlanmasında Personel Güçlendirmenin Yeri ve Önemi, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 29(TemmuzAralık):37-61.
  • Dolu B. (2011). Bankacılık sektöründe çalışanların örgütsel bağlılık düzeyleri üzerine bir araştırma, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal bilimler Enstitüsü yayınlanmamış Tezsiz yüksek lisans tezi, Isparta.
  • Gökmen, S. (1996). İşletmeye bağlılık anketinin Türkçe’ye uyarlama ve geçerlik ve güvenirlik katsayılarını belirleme çalışması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Izgar H. (2008) Okul yöneticilerinde iş doyumu ve örgütsel bağlılık, Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 25, Sayfa 317-334.
  • McClurg, L.N. (1999). Organizational commitment in the temporary-help service Industry. Journal of Applied Management Studies, 8 (1), 5-26.
  • Meador, J.L. (2001). Job satisfaction, perceived organizational support, and organizational commitment: ımplications for teacher turnover in small rural schools. Unpublished doctoral dissertation, Stephen F. Austin State University, Texas. (UMI NO. 3023446)
  • Meyer, J.P., Allen, N.J. (1984), "Testing the "Side Bet Theroy" of Organizational Commitment: Some Methodological Considerations", Journal of Applied Psychology, 69: 372-378.
  • Mowday, R. T., Porter, L. W., & Steers, R. M. (1982). Employee-organization linkages: the psychology of commitment, absenteeism and turnovers. New York. Acedemic Press,8.
  • Northcraft, G.B. & Neale, M.A. (1990). Organizational behavior, a management Challange. The Dryden Press: USA.
  • Özden, Y. (1997). Öğretmenlerde örgütsel adanmışlık yönetici davranışları ile ilişkili mi? Mlli Eğitim Dergisi,135, 35-41.
  • Özkaya O., Deveci Kocakoç İ., Karaa E. (2006) Yöneticilerin örgütsel bağlılıkları ve demografik özellikleri arasındaki ilişkileri incelemeye yönelik bir alan çalışması, Yönetim ve ekonomi, Cilt 12, Sayı 2.
  • Taşkın F, Dilek R (2010), “Örgütsel Güven ve Örgütsel Bağlılık Üzerine Bir Alan Araştırması”, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt 2, Sayı 1, ss.37-46.