Medya okuryazarlığı dersi ve öğretmenlerin derse yaklaşımları üzerine bir değerlendirme

Medya okuryazarlığı dersini kimlerin vermesi gerektiğine yönelik tartışmalar dersin seçmeli olarak müfredata yerleştirildiği 2007-2008 öğretim yılından bu yana devam etmektedir. Bu ders ağırlıklı olarak sosyal bilgiler öğretmenleri ve Türkçe öğretmenleri tarafından verilmektedir. Medya okuryazarlığı, eğitimde yeni ele alınmaya başlanan bir konu olduğundan, öğretmen eğitiminde de üzerinde nadiren durulan ve tartışılan bir kavramdır.Bu çalışmanın amacı seçmeli medya okuryazarlığı dersini veren öğretmenlerin dersle ilgili yeterliliklerini ve öğretmenlerin gözünden bu dersin amacına ulaşıp ulaşmadığını incelemektir. Bu çalışmada medya okuryazarlığı dersine girmekte olan 12 öğretmenle derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiştir. 

An evaluation of media literacy lessons and teachers' attitudes to these lessons

Discussions about who should give media literacy courses have been going on since the 2007-2008 school year when the curriculum was electively elected. This course is mainly given by teachers of social studies and Turkish teachers. Media literacy is a rarely discussed and discussed concept in teacher education as it is a new subject in education. The purpose of this study is to examine the qualifications of the teachers who gave the elective media literacy course and the attainment of the purpose of this course in the eyes of the teachers. In this study, in-depth interview was held with 12 teachers who attended the media literacy course    

___

  • Altun, A. (2009). Eğitim Bilim Açısından Seçmeli Medya Okuryazarlığı Dersi Programına Eleştirel Bir Yaklaşım. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 10 (3), 97-109.
  • Aufderheide P. (2001). “Media Literacy: From a Report of the National Leadership Conference on Media Literacy”. Media Literacy In The Information Age: Current Perspectives. Robert Kubey (ed.) New Jersey: Transaction Publishers. 79-86.
  • Aziz, A. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri ve Teknikleri, 5. Baskı, Nobel Yayınları.
  • Cebeci, S. (2010). Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri. 3. Baskı, İstanbul: Alfa Yayınları.
  • Jolls, T ve Thoman E. (2008). 21. Yüzyıl Okuryazarlığı. (Çeviri Edit: Cevat Elma ve Alper Kesten). Ankara: Ekinoks Yayınları.
  • Kellner, D. ve Share, J. (2005). Toward Critical Media Literacy: Core Concepts, Debates, Organizations, and Policy. Discorse: Studies in The Cultural Politics of Education, 26 (3), 369-386.
  • Potter, J. (1998). Media Literacy. USA: Sage Publications