Bilgi merkezlerinin örgütsel davranışının değişimi ve gelişimi

Örgütsel davranış, ilişkilerin kurallarını ve prensiplerini tanıtarak, kendimizi, birlikte çalıştığımız insan ve gruplarını anlamamıza yardımcı olmaktadır. Örgütsel davranış, örgüt içinde çalışan insanlara yöneliktir. Amacı örgüt içindeki insan davranışlarını anlamak ve çalışanı daha etkin ve başarılı kılmaktır. Küreselleşme, teknolojik gelişmeler ve hızla değişen dünya düzeni beraberinde yeni düzenlemeleri ve radikal değişimleri de gündeme getirmektedir. Bu değişimler ise bilgi merkezlerinin yeniden biçimlendirilmesini zorunlu hale getirmektedir. Yeniden düzenleme bilgi merkezlerinin hem iç hem de dış yapısında gerçekleşmektedir. Günümüzde en büyük dönüşümün devlet anlayışı ya da ekonomide olmayıp, özellikle kapitalist toplumların sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçmesiyle yaşandığı ifade edilmekte ve bu dönüşümün de tek yönlü sebebe bağlanmayarak sürekli öğrenime yöneliş, bilginin ekonominin anamalı olması ve endüstriyel organizasyonların bilgiye dayalı kuruluşlara dönüşmesi vb. niteliklere sahip olduğu savunulmaktadır. İşte bu gelişmeler ve teknolojilere uyum, kıt kaynaklar ile hizmet, küresel düzeyde bilgi üretimi, bilgi merkezlerini de esnek bir yapıda değişmeye açık olmaya zorlamaktadır Bu bağlamda “Bilgi Merkezlerinin Örgütsel Davranışının Değişimi ve Gelişimi” çalışmamızda, örgütsel davranış, örgütsel kültür, örgütsel davranış ve bilgi merkezleri, bilgi merkezlerinin  örgütsel davranışı, bilgi merkezlerinin örgütsel davranışının değişim ve gelişimi başlıkları altında ele alınmıştır.

Change and development of organizational behavior information centers

Today, the pace of rapid change people slid into intensive contact with each other, has the effect of facilitating learning new things. adapt to new technologies, services and scarce resources, knowledge creation at the global level, libraries are also forced to be open to change in a flexible manner. Organizational behavior, introducing the rules and principles of relationships, ourselves, helps us to understand the people and groups we work with. Organizational behavior, is aimed at people working within the organization. The goal is to understand human behavior in organizations and employees to make it more effective and successful.     Globalization, technological advances and new regulations in the rapidly changing world order together and bring radical changes are also on the agenda. These changes are necessary to make the re-formatting of the information centers. information centers of the reorganization takes place in both internal and external structure. Nowadays the biggest transformation of the state conception or not the economy, in particular, expressed experiencing the passing of the information society from capitalist society of industrial society and the transformation of the trend towards continuous learning by connecting one way to reason, knowledge is to be the principal economy and so to turn into industrial organizations based on knowledge of the organization. It is advocated that have the qualifications. In this context, "Change and Development of Organizational Behavior Information Centers" In our study, organizational behavior, organizational culture, organizational behavior and information centers, organizational behavior of the information centers, information centers are discussed under development and change the title of organizational behavior.

___

  • Andrew, D. S. ve Marc, W. (1987).Organizational behavior and performance. (4.bs.). New York: Scott Foresman And Co.
  • Aytaç, S.(2006).Örgütsel davranış açısından kişiliğin önemi. 19 Aralık 2006 tarihinde http:www.isguc.org/saytac2.htm adresinden erişildi.
  • Bedük, Aykut ve Güleç, Sevcan. (2007). Küçülen devlette yaşanan örgütsel davranış sorunları. 19 Ocak 2007 tarihinde http:www.iibf.ogu.edu.tr/kongre/bildiriler/16-03pdf adresinden erişildi.
  • Brown, D. ve Brooks, L. (1990). Career choice and development. San Francisco: Jossey- Bass Pub.
  • Bryson, J. (1990). Effective library and information centre management. Aldershot, Hants: Gower Pub. Co
  • Çetin, C. (2008). Yöneticilerin Liderlik Stilleri: Değişim Yönetimi ve Ekip Çalışması Arasındaki İlişkilerin Çok Yönlü Olarak Değerlendirilmesi, İstanbul: İstanbul Ticaret Odası Yayınları.
  • Duck J Dç (1999). “Değişim Yönetimi”, (çev. Meral Tüzel),
  • Düren, A. Z. (2000). 2000’li yıllarda Yönetim, İstanbul: Alfa Yayınları.
  • Değişim içinde, ss.61-83, İstanbul: MESS Yayınları,
  • Gordon, J. R. (1996). Organzaitional behavior (5.bs.). New York: Prentice-Hall.
  • Güney, S. (2004). Açıklamalı Yönetim-Organizasyon ve Örgütsel Davranış Terimler Sözlüğü. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Hitt M. A., Black J. S., Porter L. W. (2009). Management, Second Edition, Pearson Prentice Hall, New Jersey.
  • Ivancevich, M.J. ve Matteson, T. M. (1990). Organizational behaviour and management. Richard D. Irwin Inc.
  • Karakaş, S. (1996). Kütüphanelerde politikaların geliştirilmesi. Doğan Atılgan ve Sacit Arslantekin (Yay. Haz.). Türkiye’de Bilgi Merkezlerinin Yönetimi ve Sorunları içinde (ss. 13-22).Ankara: Ankara Üniversitesi Rektörlüğü.
  • Kozak, M. A. ve H. Güçlü; (2003), “Turizm İşletmelerinde Değişim Yönetimi Üzerine Kavramsal Bir İnceleme”, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, İnternet Adresi:http://www.isgucdergi.org/index.php/, Erişim tarihi 11.10. 2016
  • Lambert, T. (1998). ”Kilit Yönetim Çözümleri” . İstanbul: Dünya Yayıncılık.
  • Luthans, F. (1992). Organizational behavior (6.bs.). Singapore: McGraw-Hill,
  • Özkalp,E.ve Kırel,Ç. (2006). Örgütsel davranış. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları
  • Robbins, S. P. (1994) Örgütsel davranışın temelleri. Çev; Sevgi Ayşe Öztürk. Eskişehir:Etam
  • Robbins, S. P. (1996). Organizational behaviour, concepts,controveries and application., Newyork: Prentice Hall, Englewood Cliffs,
  • Taştan, S. (2006). Örgütsel gelişimde insan kaynakları yöneticisinin rolü. 11 Ekim 2006 tarihinde http://www.insankaynakları.gokceada.com/iky03.html adresinden erişildi.
  • Yontar, A. (1995). Kütüphane ve belge-bilgi merkezlerinde bilimsel yönetimin önemi. İstanbul: TKD İstanbul Şubesi