DUYGUSAL ZEKA VE ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZ YÖNTEMLERİYLE ARAŞTIRILMASI

Duygusal zeka; kişinin kendisinin ya da başkalarının hislerini ve duygularını izleme, bunlar arasında ayrımda bulunma bu süreçten elde ettiği bilgiyi, düşünce ve davranışlarında gösterebilme kabiliyetiyle ilgili olan sosyal zekanın bir alt formudur. Duygusal zeka kavramı, yaşam boyunca bireyin elde ettiği başarılar ve becerileri ile ilişkili olan en önemli kavramlardandır. Örgütsel vatandaşlık davranışı (ÖVD), ödül sistemini dikkate almadan, bir bütün olarak örgütün işlevlerini faydalı biçimde yerine getirmesine yardımcı olan, gönüllülük esasına dayanan birey davranışıdır. Bu çalışmanın amacı, duygusal zeka ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiyi istatistiksel analiz yöntemleri ile araştırmaktır. Bu amaçla İstanbul’da bulunan 3 şirkette çalışanlar arasında tesadüfi olarak seçilen 83 kişiye örgütsel vatandaşlık ve duygusal zeka ile ilgili ölçekler uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS 22 programına girilerek değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, duygusal zeka ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişkinin olduğu saptanmıştır.

Research Of Relationshıp Between Emotional Intelligence and Organizational Citizenshıp Behavior Using Statistical Analysis Methods

Emotional Intelligence is a sub form of social intelligence which is related with monitoring one's own or others' emotions and feelings, differentiating them and reflect the information gained in this process to thoughts and behaviors. The concept of emotional intelligence is one of the most important concepts associated with the achievements and skills of individual throughout life. Organizational Citizenship Behavior (OCB), regardless of the reward system, is a voluntary based individual behavior which helps organization to fulfill its functions as a whole in a useful form. The purpose of this study is analyzing relationship between emotional intelligence and organizational citizenship behavior using statistical analysis methods. For this purpose, organizational citizenship and emotional intelligence scales are applied to 83 people who are randomly selected amongst employees of 3 companies located in Istanbul. The survey results are evaluated by entering into SPSS 22 software. As a result of research, it was found a significant positive relationship between emotional intelligence and organizational citizenship behavior.