KENT KIRSALI; ÇOCUK RUHUNUN ÖZGÜN İSYANI

İngiltere’nin Kent kırsalından ilham alan iki kadın yazar Edith Nesbith ve Rich-mal Crompton arasında ortak bir nokta oldukça dikkat çekicidir. Sonsuz ve sınır-sız Kent kırsalının etkisiyle, bu kadın yazarlar çocukluğun sınırlarının ne kadar korkunç olduğundan bahsederler. Hem Edith Nesbit hem de Richmal Compton romanlarında çocukluğun sınırlarını, imkansızlıklarını, hareketsizliklerini aşmak isteyen çocuk karakterler yaratırlar. Özgürlük ilhamı veren Kent manzarası, Richmal Cromton’u, Kent’e taşınmasının hemen ardından ilk William hikayesini yazmaya iter. 38 kitaplık serinin ana karakteri William Brown, ruhunda doğuştan getirdiği güçlü asilik ile çocukluğun karanlığı ve sınırları ile savaşmaktadır. Di-ğer yandan, Edith Nesbit kocası Hubert Bland’in ölümünü takiben Kent’e yerle-şir ve çocukluk korkularını ve umutlarını anlatan çocuk romanları yazmaya baş-lar. Bu iki kadın yazar Kent’e yerleşince, Kent kırsalının sesleri kalplerinin derin-liklerine kadar ulaşır, onları kendi çocukluklarına götürür. Kendi çocuklarına dönmek, Edith Nesbit and Richmal Crompton’ı yaşamlarının kontrollerini almak için uğraşan cesur çocuk karakterlerin ihtiyaç duyduğu özgürlüğü tanımlayan bir yazar sesi yaratmak için motive eder. Bu bağlamda bu çalışma İngiltere’de bulu-nan Kent kırsalının Edith Nesbit ve Richmal Crompton yazarlarının çocuk kitap-larına etkisini ve çocuk karakterlerin kendilerine dayatılan sınırlardan kurtulmak için nasıl yaşadığını ve davrandığını tartışacaktır.

THE COUNTRYSIDE OF KENT; INNATE REBELLION OF THE CHILD SPIRIT

A common point is remarkable between Edith Nesbit and Richmal Crampton, two women writers who are inspired by the landscape of Kent, England. Under the influence of the vast and limitless landscape of Kent, these women writers reveal how awful the boundaries of childhood. In their children novels, both Nesbit and Crampton create child characters who live to reach beyond the limits, impossibilities and immobilities of their childishness. Inspiring a full sense of freedom, the spectacular scenery of Kent leads Crampton to write her first Wil-liam story following her move to Kent. William Brown, the main character of the 38 book series fight against the darkness and limitedness of childhood with a sheer force of innate rebellion of the child spirit. On the other hand, Nesbit mo-ves to Kentish countryside following the loss of her husband Hubert Bland and writes stories about childhood fears and hopes. When these two women writers move to Kent, the voices of the Kentish countryside reach the depth of their he-art, remind their experiences going back to childhood. Their return to their childhood motivates them to create a writerly voice depicting brave child charac-ters’ needed freedom to take care of their lives. In this sense, this study focuses on the influence of Kentish countryside on the writing of Edith Nesbit and Richmal Crompton and discusses the way they write about children who live and behave to deny any kind of boundaries imposed on them.

___

  • Bachelord, Gaston. The Poetics of Space. Translated by Maria Lolas. Bos-ton: 1994.
  • Briggs, Julia. A Woman of Passion: The Life of E. Nesbit 1858-1924. New Amsterdam Books: 2000.
  • Crompton, Richmal. Just William. Pan MacMillan, 1990.
  • McVeigh, Jane. “The Experience of Archives:Richmal Crompton and Ot-hers”. A Companion to Literary Biography. Edited by Richard Bradford. John Wiley and Sons, 2019. 275-289.
  • Nesbit, Edith. The Railway Children. Dover Publications, 2000