PLC ve SCADA Kullanılarak Bir Orcik Üretim Sisteminin Otomasyonu

Orcik, Elazığ yöresinde üzümden ya da duttan elde edilen şıranın un ve özel bir toprakla bulamaç haline getirilip ceviz dizili ipin bu bulamaca istenilen kalınlığa göre bir veya daha fazla kez batırılıp güneşte kurutulmasıyla elde edilen yöresel bir üründür. Bu çalışmada, Türkiye'de tüketiminin yanısıra Avrupa ülkelerine de ihraç edilen orciğin fabrika otomasyon sistemi ile üretimine yönelik bir benzetimi yapılmıştır. Doğal klasik yöntemlerle üretilen orciğin her bir üretim aşaması ele alınarak Programlanabilir Mantıksal Denetleyici (PLC) otomasyon sistemi ile tasarımı yapılmış ve SCADA üzerinde benzetimi gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan sistemle, orcik üretiminin klasik yöntem yerine PLC tabanlı otomasyon sistemine geçişi amaçlanmıştır. Elektrikli makineler, hızla büyüyen otomasyon hızının bir sonucu olarak sektörün bir parçası haline gelmiştir. Geleneksel endüstriyel işlemler makinelerin manuel çalıştırılmasıyla olur ve bu işlemler manuel müdahaleye bağlıdır. Bu süreç zaman alıcı ve pahalıdır. Endüstrilerdeki yönlendirme görevlerinin otomatikleştirilmesi verimliliği arttırır. Minimal insan müdahalesiyle PLC gibi otomasyon araçları kullanılarak tekrarlayan sürecin otomasyonu, geliştirilmiş verim, azaltılmış işletme maliyetleri, geliştirilmiş üretim hacimleri, daha iyi kalite kontrol ve endüstriyel güvenlik sağlanır
Anahtar Kelimeler:

PLC, SCADA, Orcik Üretimi

Automation of an Orcik Production System Using PLC and SCADA

Orcik is a local product obtained from grape or berry in Elazığ region by making the syrup with flour and special soil into a slurry and dipping the string of walnuts into this slurry one or more times according to the desired thickness and drying it in the sun.In this study, a simulation of the production of orcik, which is exported to European countries as well as its consumption in Turkey, was made with factory automation system. The orcik produced by natural classical methods has been designed with programmable logical controller (PLC) automation system taking into consideration each production stage and simulated on SCADA. Electrical machines have become part of the industry as a result of the rapidly growing pace of automation. Conventional industrial operations happen by manual operation of machines and these operations depend on manual intervention. This process is time-consuming and expensive. Automating routing tasks in industries increases productivity. By using PLC automation tools such as automation of repetitive processes with minimal human intervention, improved efficiency, reduced operating costs, improved production volumes, include better quality control and industrial safety. With the system designed, the transition of orcik production to PLC based automation system instead of classical method is aimed.

___

  • [1] Üstündağ A, Gencer Ç, 2020. Ayran Makinesinin TIA PORTAL Üzerinde Tasarımı ve PLCSIM ile Simülasyonu. Munzur Zirvesi 2. Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi.
  • [2] Bayındır R, Kaplan O, Bayyiğit C, Sarıkaya Y, Hallaçlıoğlu M, 2011. PLC ve SCADA kullanılarak bir endüstriyel sistemin otomasyonu. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 27(1): 107-115.
  • [3] Kaur S, Kathpal N, Munjal N, 2015. Role of SCADA in Hydro Power Plant Automation. International Journal of Advanced Research in Electrical, Electronics and Instrumentation Engineering, 4(10):8085-8090.
  • [4] Archana A, Yadav B, 2012. PLC & SCADA based automation of Filter House, a section of Water Treatment Plant. 1st International Conference on Emerging Technology Trends in Electronics, Communication and Networking.
  • [5] Gazi Üniversitesi Açık Erişim Sistemi, 2008. Erişim adresi: http://hdl.handle.net/20.500.12602/150129 [03.11.20].
  • [6] Chauhan RK, Dewal ML , Chauhan K, 2010. Intelligent SCADA System. International Journal on Power System Optimization and Control, 2(1): 143-148.
  • [7] Babunski D, Zaev E, Tuneski A, Bozovic D, 2018. Optimization Methods for Water Supply SCADA System. 7th Mediterranean Conference on Embedded Computing (MECO), Budva,Montenegro.
  • [8] Sallam AA, Malik OP, 2019. Electric Distribution Systems (2nd ed.), Wiley-IEEE Press, 624 pp.
  • [9] Hürriyet Haber, 2019. Erişim adresi: Erişim adresi: https://www.hurriyet.com.tr/lezizz/galeri-kis-aylarinin-vazgecilmezlerinden-tamamen-dogal-41336890/4 [24.09.19].
International Journal of Pure and Applied Sciences-Cover
  • ISSN: 2149-0910
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Munzur Üniersitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Munzur ve Pülümür Vadilerinde (Tunceli) Bulunan Sıcak ve Mineralli Kaynakların Bölgenin Yapısal Unsurları ile İlişkisi ve Hidrojeokimyasal Özellikleri

Taylan SANÇAR, Ayten Öztüfekçi ÖNAL

Sanayide Enerji Yönetimi Sistemi için Bir Gıda Tesisinin Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi

Ali KEÇEBAŞ, Mustafa ERTÜRK, Mehmet Bahattin KIYILMAZ

Lemna minor L. (Su mercimeği)'de Everzol Lacivert ED’ye Dirençte Salisilik Asitin Rolü

Gülçin BEKER AKBULUT, Duygu ÖZHAN TURHAN

L1-Norm DVM ve Ki-Kare Tabanlı Öznitelik Seçme Algoritmaları ile Parkinson Hastalığının Konuşma Sinyalleri Üzerinden Saptanması

Fatih DEMİR

PLC ve SCADA Kullanılarak Bir Orcik Üretim Sisteminin Otomasyonu

Çetin GENCER, Aybike ÜSTÜNDAĞ

Plastik Enjeksiyon Üretim Bandında Kullanılan Kalıp ve Malzemeden Kaynaklı Meydana Gelen Üretim Hataları ve Giderme Yollarının Araştırılması

Yahya TAŞGIN, Ali GÖKKORU

Al7075 Alaşımına Uygulanan Dekoratif Krom Kaplama Tabakasının Karakterizasyonu

Temel VAROL, Sema AYYILDIZ, Gençağa PÜRÇEK

Otomobil İklimlendirme Sistemlerinde Farklı Soğutucu Akışkan Kullanılmasında Kompresörün Hacimsel Verim Analizi

Mehmet DİREK, Ümit İŞKAN, Eren SOYLU, Fikret YÜKSEL

Dairesel Bir Boruda Kullanılan Boyuna Dalgalı Kanatçıkların Isı Transferine Etkisinin Sayısal Olarak İncelenmesi

Volkan TUĞAN, Erdem IŞIK

TOPSIS-Sort Temelli Nicel Bir Mesleki Risk Değerlendirme Metodolojisi ve Alüminyum Ekstrüzyon Endüstrisinde Uygulanması

Muhammet GÜL