Göç Krizinin Girişimcilik Alanında Fırsata Dönüştürülebilirliği İle İlgili Bir Araştırma: Mardin Örneği

Göç olgusu son yılların en çok tartışılan konularından bir haline gelmiştir. Bu kavram sadece insan hareketliliğini değil, beraberinde beyin, işgücü ve sermaye göçünü de ifade etmektedir. Bu çalışmada Suriye’den Türkiye’ye gelerek Mardin iline yerleşen Suriyeli göçmenlerin çalışma alanları ve girişimcilik yetenekleri üzerinde durulmuş ve bu alanda Mardin’in sosyal ve ekonomik hayatını nasıl etkilediği ve ekonomik alanda ne gibi fırsatlar doğurduğu araştırılmıştır. Bu çalışma, yerel düzeyde çeşitli kurumların Suriyeli göçmenler ile ilgili gerçekleştirdikleri araştırmaların raporları ve konu ile ilgili kaleme alınan makaleler taranarak hazırlanmıştır.

A Research on Transformability of Migration Crisis into Opportunities in Entrepreneurship: The Case of Mardin

The phenomenon of immigration has united from the most debated topics of recent years. This concept not only refers to human mobility, but also refers to the migration of the brain, labour and capital. In this study, it is emphasized on the working area and entrepreneurial talents of Syrian immigrants who came from Syria to Turkey and settled in Mardin province and it was investigated how social and economic life of Mardin has been affected and what kind of opportunities has been created in economic field. This study was prepared by examining the reports of the researches carried out by the various institutions at local level and by scanning the articles on Syrian immigrants.

___

  • AKSOY, Zeynep. (2012). “Uluslararası Göç ve Kültürlerarası İletişim”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt 5, Sayı 20, s. 303.
  • APAK, Hıdır. ‘‘Suriyeli Göçmenlerin Kente Uyumları: Mardin Örneği’’. Mukaddime Dergisi. 2014 55-73.
  • BULAK, Abdülnasır. (2015). ‘’Göç Olgusuna Teorik Bir Bakış’’. Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, SBE.
  • BÜLBÜL, Serpil. KÖSE, Ali. (2010). “Türkiye’de Bölgeler Arası İç Göç Hareketlerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Yöntemi İle İncelenmesi”, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt: 39, Sayı/No: 1, s. 76.
  • CKA ( Çukurova Kalkınma Ajansı), (2012). Hazır Giyim ve Konfeksiyon Araştırma Raporu, Adana: s.19.
  • ÇELEBİOĞLU, Salih.(1988). “Markov Zincirlerinde Durum Tahmini ve İç Göçe Uygulaması”. Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. s. 98.
  • ÇETİN, Erdal. (2013). Kitlesel Eylemlere Katılarak Kanunla İhtilafa Düşen Çocuklar: Batman Örneği. Yayınlanmamış Yüksek lisans Tezi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. s. 54.
  • FİLİZ, Şükrüye. (2008). “Internal Migration Patterns Of Turkey”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • KOÇAK, Y. ve TERZİ, E. (2012). “Türkiye’de Göç Olgusu, Göç Edenlerin Kentlere Olan Etkileri ve Çözüm Önerileri”, Kafkas Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 3, Sayı: 3, s. 163-184.
  • KURT, Hacı.(2006). “Göç Eğilimleri ve Olası Etkileri”, Yönetim Bilimleri Dergisi. Sayı 1. s. 136.
  • ÖZKARSLI, Fatih. (2014). ‘’Suriye’den Türkiye’ye Göç ve Suriyelilerin Enformel İstihdamı (Mardin Örneği)’’.Yüksek Lisans Tezi. Mardin: Mardin Artuklu Üniversitesi, SBE. SEVER, H. ve SEVER, M. (2013). “Avrupa Birliği ve Türkiye Ekseninde Yasadışı Göç ve İltica Paradoksu: Domino Etkisi Sonrası Yaşananlar”. Polis Bilimleri Dergisi, 15 (2), s. 85-108.
  • TOKSÖZ G. Erdoğdu S. Kaşka, S.( 2012). “Türkiye’de Düzensiz Emek Göçü ve Göçmenlerin İşgücü Piyasalarındaki Durumları” International Organization for Migration (IOM), Ekim- s.11.