FARKLILIKLARA SAYGI EĞİTİMİNDE ÖĞRENME ORTAMININ DÜZENLENMESİ VE ÖĞRENCİLERLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ETKİNLİKLER

Farklılıklara saygı eğitim programında  öğretim ortamındaki mekanın düzenlenmesi, materyallerin seçimi, kullanımı çok önemlidir. Eğitim ortamı çocukların pozitif kimliklerini ortaya çıkaracak ve farklılıklara karşı empati geliştirebileceği bir ortam olmalıdır. Bunun için onlara kendi kişilikleri ile pozitif bir uzlaşı imkanı verilecek ortamlar kurulmalıdır. Farklılıklara saygı eğitimi için iyi planlanmış eğitim öğretim ortamları çocukların gelişim özelliklerine uygun, güvenli, çok amaçlı, yaratıcılığı ve problem çözme becerilerini geliştiren ve destekleyen özelliklere sahip olmalıdır. Farklılıklara saygı eğitim uygulamalarında çocuklara farklılıkları gösteren, kültürel çeşitliliği yansıtan bir eğitim öğretim ortamı yaratmak gerekir. Bu çalışmada; farklılıklara saygı eğitiminde öğrenme ortamının nasıl olması gerektiği, farklılıklara saygı eğitiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği hususundaki bilgiler ve bunun dışında farklılıklara saygı eğitimine yönelik öğrencilerle yapılabilecek etkinlik örneklerinden bahsedilmiştir. Konu ile ilgili Türkçe ve yabancı tezler, makaleler ve kitaplar incelenerek bir derleme çalışması yapılmıştır.

___

  • Derman-Sparks, L. and A.B.C Task Force; (1989). Anti-Bias Curriculum: Tools For Empowering Young Children, Washington: DC;NAEYC
  • Derman-Sparks, L., Edwards, J. O., & National Association for the Education of Young Children. (2010). Anti-bias education for young children and ourselves. Washington, DC: National Association for the Education of Young Children.
  • KEDV. (2006). Erken Çocuklukta Farklılıklara Saygı Eğitimi El Kitabı. İstanbul: Derin Yayınları.
  • Derman-Sparks, L. 2001 Anti-Bias-Arbeit mit Kleinen Kindern in den USA. Übersetzung des Vortrags bei der
  • Fachtagung von Kinder Welten, Kleine Kinder – Keine Vorurteile?. in Berlin am 15.1.2014 (online unter www.kinderwelten.net).
  • Ekmişoğlu, M. (2007). Erken Çocukluk Döneminde Farklılıklara Saygı Eğitimi Kavamı Hakkında Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi ve Farklılıklara Saygı Ölçeği’nin Geçerlik Güvenirlik Çalışması. Onsekiz Mart Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale.
  • Üner, E. (2011). Okul Öncesi Eğitim Programındaki 36-72 Aylık Çocuklara Farklılıklara Saygı Eğitimi Kazandırmanın Öğretmen Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi.Eğitim Bilimler Anabilim Dalı. Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. Kayseri
  • Vandenbroeck, M. (2007). Beyond anti‐bias education: Changing conceptions of diversity and equity in European early childhood education. European Early Childhood Education Research Journal, 15(1): 21–35.
  • Lin, M., Lake, V., & Rice, D. (2008). Teaching anti-bias curriculum in teacher education programs: What and how. Teacher Education Quarterly, 35(2), 187-200.
  • Wolpert, E. (2002). Redefining the Norm: Early Childhood Anti-Bias Strategies.In E. Lee,D. Menkart& M. Okazawa- Rey (Eds.), Beyond heroes and holidays: A paractical guide to K-12 anti- racist, multicultural education and staff development. Washington. DC: Teaching for Change
  • Giugni, M. (2008). Exploring Multiculturalism, Anti Bias and Social Justice in Children's Services. Sydney: Professional Support Coordination Unit and Children's Services Central