TARIM İŞLETMELERİNDE ÇALIŞAN MEVSİMLİK İŞÇİLERE YÖNELİK TUTUM VE DAVRANIŞLARIN ANALİZİ

Belirsizliğin olduğu ve riskin arttığı durumlarda işletme sahipleri için karar almak çok daha zorlaşabilmektedir. Bunun bilincinde olan işletme sahiplerinin işletmelerini önceden belirledikleri amaçlar doğrultusunda yönetebilmeleri için belli bilgilere sahip olmaları gerekmektedir. Bu çalışma da tarım işletmesi sahiplerinin işletmelerinde çalışan mevsimlik işçilere yönelik tutum ve davranışlarının analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Kırşehir ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren 199 tarım işletmesi sahipleri araştırma örneklemini oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında işletme sahiplerine daha önceden geliştirilmiş ölçek soruları yöneltilmiştir. Elde edilen sonuçların değerlendirilmesinde Ki kare bağımsızlık analizi kullanılmıştır. Analizler ile güvenirlik katsayılarını belirlemek için SPSS 21 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda tarım işletmesi sahiplerinin mevsimlik işçiler konusunda genel olarak mesafeli durdukları anlaşılmaktadır. Mesafeli durma nedeni ise genel olarak güven sorunu olduğu belirlenmiştir

FOR SEASONAL WORKERS WORKING IN AGRICULTURAL ENTERPRISES ANALYSIS OF ATTITUDES AND BEHAVIORS

In situations where uncertainty exists and risk increases, it may be more difficult for business owners to make decisions. Business owners who are aware of this, need to have certain knowledge in order to manage their business for the purposes they have previously determined. In this study, it is aimed to analyse the attitude and behaviours of agricultural business owners towards seasonal workers working in their enterprises. In this context, the owners of 199 agricultural enterprises operating in Kırşehir province and its districts constitute the research sample. Within the scope of the research, previously developed scale questions were asked to business owners

___

  • Bingswanger, H. P. (1980). Attitudes towards risk: Experimental measurements in Rurarl India. American Journal of Agricultural Economics, 62, 395-407.
  • Bozoğlu M., Ceyhan V. ve Cinemre H. A. (2001). Tonya ilçesinde süt işletmelerinin ekonomik yapısı ve karşılaştıkları riskler: Risk ölçümü ve uygun risk yönetimi stratejileri, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Yayın No:228, Ankara, pp: 37.
  • Gasson R. (1973). Goals and Values of Farmers, Journal of Agricultural Economics, 24(3), 521- 542.
  • Gillmor D. A. (1986). Behavioral studies in agriculture goals, values and enterprise choice. Irish Journal of Agricultural Economics and Rural Sociology. 11, 19-33.
  • Küçükusta, D. (2007). Konaklama işletmelerinde iş-yaşam dengesinin çalışma yaşamı kalitesi üzerindeki etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Orhan B., Kan, A. (2018). Toprak sahiplerinin mevsimlik tarım işçilerine yönelik tutum ölçeği geliştirme çalışması, Marmara Coğrafya Dergisi, 37, 94-102.
  • Özdemir, H.Ö., Karadavut, U., Şimşek, G., Koç, K. (2018). Tarımsal Alanda Çalışan Bireylerin Memnuniyetlerinin İstatistiksel Açıdan Değerlendirilmesi, Ziraat Bilimlerinde Güncel Akademik Çalışmalar, (Editör: Nurhan Keskin), Cetince, Montenegro, Ivpe Yayıncılık, pp: 521.
  • Robinson M. A. (1983). Including the human aspect within farm business appraisal, Agricultural Manpower, 7, 12-16.
  • Şimşek, Z. (2012). Mevsimlik Tarım İşçilerinin ve Ailelerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi Araştırması 2011, UNFA. Şanlıurfa: Elif Matbaa Baskı
  • Simsek, Z., & Kırmızıtoprak, E. (2013). Mevsimlik Tarım İsçisi Gençlerin Sağlıklı Yasam Bilgi ve Davranışlarına Akran Eğitiminin Etkisi. Turkish Journal of Public Health, 11(1), 1.
  • Tınar, M. Y., Ulusoy, T. (2017). Çalışma koşullarının insancalaştırılmasında çalışan memnuniyeti anketinin rolü-uygulamadan bir örnek analizi. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 5(ÖS), 115-125.
  • Uysal, V. (1996). Din psikolojisi açısından dini tutum davranış ve şahsiyet özellikleri.İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları.
  • Yamane, T. 1967. Elemantary Sampling Theory. Prentice-Inc., Englewood. Cliffs, N. J., USA.