Bitkilerde protein kinazların rolü

Bitkiler abiyotik (tuzluluk, sıcaklık, kuraklık vs.) ve biyotik (bakteri, virus, böcek gibi) stres koşullarına çeşitli metabolik cevaplar vermektedir. Bu metabolik cevaplarda denetimi sağlayabilmek strese karşı toleransın artırılmasında etkin bir yol olmaktadır. Bu nedenle son yıllarda moleküler düzeyde yapılan birçok araştırmada olayların kilit noktaları araştırılmaya çalışılmaktadır. Bu proseslerden en etkin olanı hiç şüphesiz ki bitkilerdeki sinyal iletiminin tam olarak anlaşılabilmesidir. Stres koşullarında osmotik potansiyeldeki değişimleri ile bitkilerde meydana gelen sinyal uyarımları plazma membranına etki ederek gerekli değişikliğe neden olduktan sonra stresin uyardığı genin okunmasını sağlamakta ve bunun sonucunda da yeni sentezlenen proteinler bitkilerin strese karşı toleransını etkilemektedir. Kısaca özetlenen bu mekanizmada bir kilit gibi rol alan protein kinazlar, son yıllarda bu özellikleriyle çalışılmaya değer konulardandır.
Anahtar Kelimeler:

Bitki, Protein kinaz, Sinyal, Stres

THE ROLE OF PROTEIN KINASES IN PLANTS

Plants react with various metabolic responses to abiotic (salinity, heat, aridity, etc.) and biotic (bacteria, virus, insect) stress conditions. Managing control in such metabolic responses constitutes an efficient method to increase the tolerance toward stress conditions. Therefore, recent studies conducted at the molecular level have focused on investigating the key points of the related phenomena. The most efficient process among these is, without doubt, to develop a thorough understanding of signal transmission. Signal impulses in plants, along with osmotic potential changes under stress conditions, have impact upon plasma membranes and they cause the necessary changes to ensure the expression of the gene stimulated by stress, which in turn leads the newly synthesized proteins to affect the tolerance of plants toward stress. Acting as a “lock” in the mechanism briefly summarized here, protein kinases have recently been one of the research areas widely studied.

___

  • Hardie, D.G.: “Plant protein serine/threonine kinases”, Ann. Rev. Physio. Plant Molec. Biol., 50 (1999) 97-131.
  • Hanks, S.K.; Hunter, T.: “The eucaryotic protein kinase superfamily”, The protein kinase Factsbook. Academic pres, London, Vol ( I) (1995) 7-47.
  • Rumeis, T.: “Protein kinases in the plant defence response”, Current Opinion Plant Biology, 4 (2001) 407-414.