Yurtdışı Eğitim Araştırmalarındaki Eğilimler

Bu çalışma, Ebsco, Eric, Wiley Online Library elektronik veri tabanlarından ulaşılan yurtdışı kaynaklı akademik dergilerde yayınlanan eğitim bilimlerine ilişkin araştırmaları içerik ve yöntemsel açılardan incelemeyi ve genel eğilimlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla 1998-2009 yıllları arasında eğitim bilimleri alanında yayınlanmış 69 makale yayınlandıkları yıla, örnekleme aldıkları yaş dönemine, yazarların cinsiyetine ve bir araştırmada yer alma sayısına, ülkelerine göre araştırma yapılan konulara, dergilere ve üniversitelere, veri toplama ve veri analiz biçimlerine göre içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Sonuçlara göre araştırmaların en çok yükseköğretim düzeyinde gerçekleştirildiği, yine araştırma örneklemlerinin Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere sırasıyla İngiltere, Hollanda, Tayvan ve Kanada ülkelerinden seçildiği, yöntemsel açıdan nicel yöntemin nitel yönteme kıyasla  daha çok kullanıldığı, toplamda yirmi iki ülkede otuz farklı konu alanında çalışıldığı bulgulanmıştır. Öte yandan içerik açısından eğilimin en çok kuram ve yöntem odaklı öğrenme temasında olduğu, bu bağlamda en çok yapılandırmacı öğrenme konusunun ele alındığı, Hollanda haricinde araştırma yapılan üniversitelerin çeşitlendiği, veri toplamada en çok görüşme tekniğinin kullanıldığı, bunu takiben anket ve ölçek kullanımına diğer veri toplama tekniklerine kıyasla daha çok yer verildiği, verileri çözümlemede daha çok betimsel ve yordamsal analizlerin bir arada kullanıldığı görülmüştür.

Trends in Abroad Educational Researches

The aim of this study is to examine the researches about educational sciences published in international academic journals from Ebsco, Eric, Wiley Online Library electronic databases in terms of content and methodology and to present their general tendencies. For this purpose, 69 articles published in the field of educational sciences between the years of 1998 and 2009, the age of sampling, the gender of the authors and the number of participants in a study, the research topics, journals and universities, It was investigated. According to the results, it was found that the researches were carried out at the higher education level and that the research samples were selected from the United States of America, respectively, from the United Kingdom, the Netherlands, Taiwan and Canada. On the other hand, in terms of content, the tendency is mostly the theory and method-oriented learning theme, in which the most constructivist learning subject is discussed, the universities which are researched outside the Netherlands are diversified, the most interview technique is used in the data collection, It is seen that descriptive and procedural analyzes are mostly used in data analysis

___

  • Arık, R. S. ve Türkmen, M. (2009). Eğitim bilimleri alanında yayımlanan bilimsel dergilerde yer alan makalelerin incelenmesi. http://oc.eab.org.tr/egtconf/pdfkitap/pdf/488.pdf Erişim tarihi: 1.09. 2018.
  • Babbie, E. (1989). The practice of social research. California: Wadsworth Pub.Co.
  • Balcı, A. (1995) Sosyal bilimlerde araştırma: Yöntem, teknik ve ilkeler. Ankara: Bilgisayar- Yayıncılık San. Tic. Ldt. Şti.
  • Baloğlu, B. (1997). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemi. İstanbul: Der Yayınevi.
  • Baş, T. (2005). Anket: Nasıl hazırlanır, uygulanır, değerlendirilir? Ankara: Seçkin Yayınları.
  • Ekiz, D. (2003). Eğitimde araştırma yöntem ve metodlarına giriş: Nitel, nicel ve eleştirel kuram metodolojileri. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Erdem, D. (2011). Türkiye’de 2005–2006 yılları arasında yayımlanan eğitim bilimleri dergilerindeki makalelerin bazı özellikler açısından incelenmesi: Betimsel bir analiz. Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi, 2 (1), 140-147.
  • Göktaş, Y. Hasançebi, F. Varışoğlu, B. Akçay, A. Bayrak, N. Baran, M., ve Sözbilir, M. (2012). Trends in Educational Research in Turkey: A Content Analysis. Educational Sciences: Theory & Practice, 12(1), 455-459.
  • Göktaş, Y., Küçük, S., Aydemir, M., Telli, E., Arpacık, Ö., Yıldırım, G. ve Reisoğlu, İ. (2012). Türkiye’de eğitim teknolojileri araştırmalarındaki eğilimler: 2000-2009 dönemi makalelerinin içerik analizi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12(1), 177-199.
  • Gülbahar, Y. ve Alper, A. (2009). Öğretim teknolojileri alanında yapılan araştırmalar konusunda bir içerik analizi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 42(2), 93-111.
  • Karasar, N. (2005). Bilimsel araştırma yöntemi: Kavramlar, ilkeler, teknikler. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kurtoğlu, M. ve Seferoğlu, S. S. (2013). Öğretmenlerin teknoloji kullanımı ile ilgili Türkiye kaynaklı dergilerde yayımlanmış makalelerin incelenmesi. Journal of Instructional Technologies &Teacher Education, 2(3), 1- 10.
  • Madsen, D. (1991). Successful dissertations and theses: A guide to graduate student research from proposal to completion. New York: Jossey-Bass.
  • Ozan, C. ve Köse. E. (2014). Eğitim programları ve öğretim alanındaki araştırma eğilimleri. Sakarya University Journal of Education, 4(1),116-136.
  • Özdamar, K., Odabaşı, Y. ,Hoşcan, Y., Bir, A. A., Kırcaali-İftar, G., Özmen, A. ve Uzuner, Y. (1999). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Selçuk, Z., Kandemir, M., Palancı, M., ve Dündar, H. (2014). Eğitim ve Bilim dergisinde yayınlanan araştırmaların eğilimleri: İçerik analizi. Eğitim ve Bilim, 39 (173), 430-453.
  • Tavşancıl, E. ve Aslan E. (2001). İçerik analizi ve uygulama örnekleri. Epsilon Yayınları: İstanbul.
  • Tavukçuoğlu, C. (2002). Bilimsel araştırma yöntemleri ve proje hazırlama ve değerlendirme klavuzu. Ankara: KHO Basımevi.
  • Tezbaşaran, A. (1996). Likert tipi ölçek geliştirme klavuzu. Ankara: Psikologlar Derneği Yayınları.
  • Unesco (1970). Development of educational research. Paris: IEY Special Unit.
  • Varışoğlu, B., Şahin, A. ve Göktaş, Y. (2013). Türkçe eğitimi araştırmalarında eğilimler. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 13(3), 1767-1781.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.