Ortaokul Fen ve Teknoloji Dersinde Müzikli Fen Animasyonu Kullanımı Hakkında Öğretmen Görüşleri

Fen ve Teknoloji dersine ait bazı konular ( elektrik, atom vb.), soyut işlemler dönemine geçmemiş ya da yeni yeni geçmekte olan ortaokul öğrencileri için öğrenme güçlüğü oluşturmaktadır. Bu güçlüklerin üstesinden gelmek için, alternatif  bir yöntem olarak,  bilgi ve iletişim teknolojilerinden faydalanıp animasyonlar üretilmiştir. Fen derslerinde kullanılan animasyonların öğrencilerin akademik başarılarına, öğrenilen bilgilerin kalıcılığına olumlu katkı sağladığı yapılan çalışmalarda belirtilmiştir. Animasyonlar,  ortaokul Fen ve Teknoloji dersine ait bazı konular için, konu içerikli bir müzikle birleştirilerek, müzikli fen animasyonu (MFA), şeklinde de kullanılmaktadır. Bu araştırmanın amacı; ortaokul Fen ve Teknoloji dersinde kullanılan müzikli fen animasyonlarının öğrencilerin fen konularını öğrenmelerine nasıl bir katkı sunduğunu, öğretmen görüşleriyle analiz etmektir. Araştırma 2014-2015 eğitim öğretim yılında, Türkiye’ nin çeşitli bölgelerinde görev yapan ve derslerinde müzikli  fen animasyonları kullanan 10 Fen ve Teknoloji öğretmeni ile yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden olgu bilim (fenomenoloji) çalışması kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak kullanılan doküman, açık uçlu sorulardan oluşturulmuş ve uzman kontrolü ile son hali verilmiştir. Verilerin analizi kodlar oluşturma ve temalara ayırma ile yapılmıştır. Araştırma bulguları, müzikli animasyonların öğrencilerin fen konularını öğrenmeleri üzerinde, pozitif yönde etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Analizler sonucunda, alanyazın çalışmaları ile elde edilen bulgular, benzerlikler ve farklılıklar yönünden tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur

___

  • Arıcı, N. ve Dalkılıç, E. (2006). Animasyonların bilgisayar destekli öğretime katkısı. Kastamonu Eğitim Dergisi, 14 (2), 421-430.
  • Atılboz, N. G. (2004). Lise 1. Sınıf öğrencilerinin mitoz ve mayoz bölünme konuları ile ilgili anlama düzeyleri ve kavram yanılgıları. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24 (3) 147-157.
  • Bosco, J. (1986). An analysis of evaluations of interactive video. Educational Technology, 25,7–16.
  • Burke, K. A., Greenbowe, T. J. and Windschitl, M. A. (1998). Developing and using conceptual computer animations for chemistry instruction. Journal of Chemical Education, 75 (12), 1658–1661.
  • Foley, J., A., Van Dam, S. ve Feiner, J. (1990). Computer graphics principles and practice
  • Güvercin, Z. (2010). Fizik dersinde simülasyon destekli yazılımın öğrencilerin akademik başarısına, tutumlarına ve kalıcılığa olan etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Kulik, J.A., Kulik, C.C., and Cohen, P.A. (1980). Effectivensess of computer-based college teaching: A metaanalysis of findings. Review of Educational Research, 50, 525–544.
  • Kulik, J.A., Bangert, R.L., and Williams, G. W. (1983). Effects of computer-based teaching on secodary schoolstudents. Journal of Education Psychology, 75, 19–26.
  • Kulik, J. A., Kulik, C. C., and Shwalb, B. J. (1986). The effectivensess of computer based adult education:A meta-analysis. Computing Research, 2, 235-252.
  • Mohanty, B., & Hejmadi, A. (1992). Effects of intervention training on some cognitive abilities of preschool children. Psychological Studies, 37, 31–37.
  • Morton, F. (1986). Phenomenograpy- A research approach to investigating different understandings of reality. Journal of Tougth, 21(3), 28-49.
  • Özmen, H., (2007). Üniversite öğrencilerin in kimyasal bağlanma konusunu anlama ve yanılgılarını gidermelerine bilgisayar destekli öğretimin etkisi, Milli Eğitim Dergisi, 175,185-194.
  • Saka, A. ve Akdeniz, A. R. (2006). Genetik konusunda bilgisayar destekli materyal geliştirilmesi ve 5E modeline göre uygulanması. The Turkısh Online Journal of Education Technology, 5 (1), 14-22.
  • Taber, K. S. (2002). Alternative conceptions in chemistry-prevention, diagnosis and cure. London: The Royal Society of Chemistry, Theoretical background.
  • Tekdal, M. (2002). Etkileşimli fizik simülasyonlarının geliştirilmesi ve etkin kullanılması,V.Ulusal Fen bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Ankara.
  • Uçan A., (1996). İnan ve müzik, insan ve sanat eğitimi. Müzik ansiklopedisi yayınları, Ankara
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. 8.Basım, Ankara: Seçkin Yayınları.
  • Zaman , S., (2006). Mitoz ve mayoz bölünme konusunda geliştirilen bilgisayar destekli öğretim materyalinin değerlendirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.