“Açlık Riskine ve Besin Kıtlığına” 5. ve 6. Sınıf Öğrencilerinin Çözüm Önerileri -2

Araştırmanın amacı, “Bitkilerimizi de Geleceğimizi de Koruyoruz” (TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları programı, 218B186) projesi kapsamında katılımcılara sorulan “Açlık riskine ve besin kıtlığına karşı çözüm önerileriniz” sorusuna verdikleri cevapların incelenmesidir. Çalışma, 11 ve 12 ile 16 Nisan 2019 (3 Gün) tarihlerinde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Ziraat Fakültesinde yürütülmüştür. Araştırmanın örnek evrenini Kırşehir İli merkez ortaokullarının 5. ve 6. sınıflarında eğitim öğretim gören 76 katılımcı oluşturmaktadır. Proje etkinlikleri “Yaparak yaşayarak öğrenme” ve “Öğrenmeyi öğrenebilme” prensiplerine uygun planlanmıştır. Proje kapsamında; katılımcılara bilimsel bazı temel konular oyunlarla öğretilerek, merak etme, araştırma yapma ve sorgulama duygularının uyarılması sağlanmıştır. Bu kapsamda kendilerine açık uçlu olarak sorulan sorunun cevabı “Kısa metin yazımı” olarak alınmıştır. Çalışma sonucunda toplanan veriler değerlendirilmiş ve gruplandırılmıştır. Araştırma sonucunda; katılımcılarca “Çöpe yiyecek atılmaması/israf edilmemesi/tasarruf edilmesi, yiyecek /para yardımının yapılması, yiyebileceğimiz kadar tüketilmesi, bitkisel üretim yapılması/arttırılması, bitkisel üretim yapılmalı/arttırılmalı, bilinçli tüketim yapılması/gereğinden fazla yemek yenilmemesi/daha sınırlı tüketilmesi/ihtiyaç kadar alınması, daha çok bitkisel üretim yapılması” önerilerinin daha çok yapıldığı belirlenmiştir. Katılımcıların gıda güvenliği ve sürdürülebilir çevre konularında hassasiyetlerin olması ve problem çözümüne katkı sağlamasının önemli olduğu düşünülmektedir.

“Hunger Risk and Scarcity of Food” 5th and 6th Grade Students' Suggestions for Solutions -2

The aim of the research was to examine the answers of the participants to the question "The risk of hunger and scarcity of food” were your thoughts on the measure” project focus asked, “We protect our plants and our future” (TÜBİTAK 4004 Nature Education and Science Schools Programme 218B186). The study was conducted on 11 th, 12 th and 16 th April 2019 (3 days) at Kırşehir Ahi Evran University, Faculty of Agriculture. The sample population of the research consisted of 76 participants studying in 5th and 6th grades of Kırşehir Central secondary schools. The project activities were planned in accordance with the principles of "Learning by doing and experiencing" and "Learning to learn". In the project coverage; The participants were taught some basic scientific issues through games, and stimulated their feelings of curiosity, research and questioning. In this context, “short text writing in was taken as an open-ended answer to the question. The data collected at the end of the study were evaluated and grouped. To conclude; it was determined that the suggestions “not to be food waste/saved, food aid / money aid, consumption as much as we can eat, plant production/increase, food aid/don't eat more than necessary/more limited consumption/taking as much as needed, more vegetable production” were done to subjects in higher rate . It was thought the important of the presence of sensitivities of participants on food safety and sustainable environment and their contribution to problem solving.

___

  • Marulcu, İ., Saylan, A. ve Güven, E. (2014). 6. ve 7. sınıf öğrenciler için gerçekleştirilen “Küçük Bilginler Bilim Okulu”nun değerlendirilmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 11(25), 341-352.
  • Milli Eğitim Bakanlığı [MEB] (2018). T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, Fen Bilimleri Dersi, Öğretim Programı (İlkokul ve Ortaokul 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) 54 sayfa.
  • Mutlu, M. ve Aydoğdu, M. (2003). Fen bilgisi eğitiminde Kolb’un yaşantısal öğrenme yaklaşımı. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13, 15-29.