Fagotta Kullanılan Es Borusu Kaplama Kalınlıklarının Fagot Sesinin Üzerindeki Etkisi

Fagot es borusu hakkında yapılan bilimsel araştırmaların az olması hem öğrenci hem profesyonel sanatçıların gelişim süreçlerinin yavaş gelişmesine sebep olmaktadır. Es borusu, kamış ve fagot arasında geçen çok önemli bir köprüdür. Ses seviyesi, tiz seslerin rahatlığı, enstonasyon (akort), ses tonunun rengi gibi birçok önemli etken, sadece kamıştan değil es borusundan da kaynaklanmaktadır. İcracı kamış kazıyarak, farklı kamış ölçüleri kullanarak fagotun icrasını kolaylaştırmayı amaçlarken es borusunun da kamışın devamı olduğunu unutmamalı. Kamışta olduğu gibi es borusunda da kalınlık ölçüleri ses değişikliğinde önemli rol oynamakta olduğu düşünülmektedir. Es borusunun kalınlıkları mevcuttur. Üretilen malzeme kalınlığı ile beraber kaplama kalınlıkları da önemli rol oynamaktadır. Araştırmada aynı es borusu, kaplamasız, 10, 20 ve 30 mikron kaplamalı olarak sonometre makinesi (desibel ölçer makinesi) ile bilimsel olarak ölçümleri yapılmıştır. Araştırmada aynı oda, aynı mesafe, sonometre aleti, enstruman, icracı, kamış ve es borusu kullanılmıştır. Çalışmanın amacı, es borusu kaplama kalınlıklarının, fagotun üzerindeki ses yüksekliğinin etkisini araştırıp bilimsel olarak ölçmektir.
Anahtar Kelimeler:

Fagot, Es borusu, Ses borusu

___

  • Aydın, S., Solmaz, M. Y., Turgut, A. (2011). Epoksi ve Akrilik Bazlı Yapıştırıcıların Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi. 6th International Advanced Technologies Symphosium (s. 383-388). Elazığ: Fırat Üniversitesi.
  • Girici, G. (2010). 20. Yüzyıl Müziğinde Fagot Çalım Teknikleri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi, SBE, İstanbul
  • Güngördü, E. (1998). Fagotun Yapısı ve Çalma Teknikleri Üzerine Bir İnceleme. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi, SBE, Ankara.
  • Karakafa, H. (2010). Titanyumun Anodik Oksidasyon İşlemi İle Kaplanması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi, FBE, İstanbul.
  • Kosmac, A. (2010). Paslanmaz Çeliklerin Elektro-Parlatma İşlemi, Malzemeler ve Kullanımları Serisi, 11, 01-17.
  • Küçükay, B. (2015). Metal Kaplama Endrüstrisi Mevcut En İyi Teknikler Uygulama Alanları. (Yayınlanmamış Bitirme Tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Samsun.
  • Önal, Ö. (2012). Ses, Dil ve Müzik, Dil Dergisi, 155, 7-23.
  • Özkan, S. (2010). Alman ve Fransız Ekollerinin Gelişim Süreci. (Yayınlanmamış Sanatta Yeterlik Tezi). Anadolu Üniversitesi, GSE, Eskişehir.
  • Sarı, E. C. (2019) Sınırlı Bir Alanda Ses Kaynağı Yönünün Deneysel Veriler Kullanılarak Yapay Sinir Ağı İle Tahmin Edilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kütahya.
  • Şentürk, B. S. (2007) Pirinç Alaşımlarının Ekstrüzyonunda Meydana Gelen Üretim Hatalarının Tespiti, Nedenleri ve Çözüm Yolları. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Terohin, R., (1981). Shkola İgrı Na Fagotte. Moskova, Muzıka Yayınları.
  • Tiröhin, R., Apatskiy, V. (1988). Metod İgrı Na Fagote. Moskova, Muzıka Yayınları.
  • Trofimov, A. (2015). Fagot Entonasyonunu Pesleştiren Aparat İçin Yeni Bir Öneri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Yaşar Üniversitesi, SBE, İzmir