Psikiyatrik Belirtiler ve Beyin Tümörü: Bir Olgu Sunumu ve Kısa bir Gözden Geçirme

Beyin tümörleri depresyon, anksiyete bozuklukları, panik ataklar, kişilik değişikliği, abuli, işitsel ve görsel halüsinasyonlar, mani veya hafıza güçlükleri gibi birçok psikiyatrik belirti ile  ortaya çıkabilir. Beyin tümörleri nörolojik olarak sessiz olabilir ve sadece psikiyatrik belirtilerle birlikte olabilirler. Bu nedenle, psikiyatrik ilaçlara dirençli ve nörolojik belirtileri olmayan bir hastada beyin görüntüleme çalışmaları gerçekleştirilmelidir. Bu çalışmada psikiyatri kliniğimize çok konuşma, uykusuzluk, saldırgan davranışları olan ve yapılan beyin nörogörüntüleme sonrası sağ ponsa bası yapan kitle tespit edilen kadın hastanın literatür bulguları ışığında tartışılması amaçlanmıştır.

Psychiatric manifestations and brain tumor: A case report and brief review

Brain tumors may present with multiple psychiatric symptoms, such as depression, anxiety disorders, panic attacks, personality change, abulia, auditory and visual hallucinations, mania, or memory difficulties. Brain tumors can be neurologically silent and only present with psychiatric symptoms. In this reason, the patient who is resistance of psychiatric drugs and have any neurological symptoms must be perform brain imaging studies. In this study, it was aimed to discuss with the literature findings of a woman who has a lot of speech, insomnia, aggressive behaviors in our psychiatric clinic and mass in the right pons after brain neuroimaging.

___

  • 1.Oğuz N, Ilnem C, Yener F. Beyin tümörlerin neden olduğu psikiyatrik tablolar: İki olgu sunumu. Klin Psikofarmakol Bülteni. 2005;15:18–21.
  • 2. Madhusoodanan S, Ting MB, Farah T, Ugur U. Psychiatric aspects of brain tumors: A review. World J Psychiatry. 2015;5(3):273.
  • 3. Moise D, Madhusoodanan S. Psychiatric symptoms associated with brain tumors: a clinical enigma. CNS Spectr. 2006 ;11(1):28-31.