Sosyoekonomik Eşitsizlikler ve Tabakalaşma Araştırmalarının Gelişimi: Bibliyometrik Bir Analiz

İçinde yaşadığımız dünyada sosyoekonomik eşitsizliklerin yakıcı gerçeğini her türlü olguda müşahede etmek mümkündür. Günümüzde pek çok uluslararası kuruluş hemen hemen her konuyu eşitsizlik olgusu çerçevesinde ele almakta ve çözüm önerileri aramaktadır. Hem ülkeler arasında hem de ülke içinde çok boyutlu bir biçimde toplamsal yapıya ve ilişkilere etki eden eşitsizlik olgusunun yeterince araştırılıp ele alınmadığıyla ilgili bazı varsayımlar bulunmaktadır. Bu araştırmada, Scopus veri tabanındaki verileri kullanarak sosyoekonomik eşitsizlikler ve tabakalaşma konulu araştırmaların detaylı bir bibliyometrik analizi yapıldı. Yazıda bibliyometrik bilgiler kullanılarak öncelikle konuyla ilgili yazıların sayısal görünümü ve zaman içindeki değişimi ele alınmaktadır. Ayrıca bu yazıların disiplinlere göre dağılımı ve ilgili disiplin içindeki konumu ve değişimi de analiz edilmektedir. İlgili araştırmaların ülkelere göre dağılımı ve bu dağılımın zaman içindeki değişimi de yazının ele aldığı bir diğer konudur. Ayrıca sosyoekonomik eşitsizlikler ve tabakalaşma ile ilgili araştırmalara ev sahipliği yapan üniversiteler, araştırma kuruluşları ve bu araştırmaları destekleyen kuruluşlar da yazıda analiz edilmektedir. Son olarak alandaki atıf sayıları ve atıf ilişkileri ele alınmaktadır. Böylece bibliyometrik bir analiz çerçevesinde sosyoekonomik eşitsizlikler ve tabakalaşma konusunun ele alınış biçimi detaylıca analiz edilmekte ve ortaya çıkan neticeler açıklanmaktadır. Bu analizler neticesinde 1970’lerden itibaren sosyoekonomik eşitsizlikler ve tabakalaşmaya dair artan bir ilginin olduğunu ve bu ilginin son zamanlarda konunun sistematik analizine doğru yöneldiğini söylemek mümkündür.

The Development of Research in Socioeconomic Inequalities and Social Stratification A Bibliometric Analysis

Today, one can observe the socioeconomic inequalities in all kinds throughout the world. Many international organizations are dealing with this topic from a broad perspective, analyzing almost every issue within the specific frame of socioeconomic inequalities. Some assume that socioeconomic inequalities and social stratification receive insufficient attention; others think that socioeconomic inequalities, which affect social and economic structures from a multidimensional perspective, both among and within countries, have not been adequately studied. Therefore, we conducted a detailed bibliometric analysis of publications on socioeconomic inequalities and social stratification in the Scopus database. This paper deals first with the numbers and percentages of such publications over time, and then as with their distribution according to the academic discipline. Their changes in number and percentages social stratification the relevant disciplines are also analyzed, along with the universities, research institutions and funding relationships. Finally, the number of citations and citation relationships within the field are discussed. Thus, the research frame of socioeconomic inequalities is analyzed within the framework of a bibliometric analysis, after which the results are discussed with quantitative data. As a result of these analyses, we conclude that there has been an increasing interest in socioeconomic inequalities since the 1970s, an interest that, for the last ten years, has been directed toward the systematic and theoretical analysis of this extremely complex issue

___

  • Alvaredo, F., Atkinson, A. B., Piketty, T. ve Saez, E. (2013). The top 1 percent in international and historical perspective. Journal of Economic Perspectives, 27(3), 3-20.
  • Atkinson, A. B. (2003). Income inequality in OECD countries: Data and explanations. CESifo: CESifo Working Paper Series (No 881).
  • Atkinson, A. B. ve Brandolini, A. (2010). On analyzing the world distribution of income. World Bank Economic Review, 24(1), 1-37.
  • Atkinson, A. B. (2007). The distribution of top incomes in the United Kingdom 1908–2000. B. A. Atkinson ve T. Piketty (Ed.). Top incomes over the twentieth century: A contrast between European and English-speaking countries içinde (ss. 82-140). New York: Oxford University Press.Kuznets, S. (1955). Economic growth and income inequality. The American Economic Review, 45(1), 1-28.
  • Milanovic, B. (1994). Determinants of cross-country income inequality: An “augmented” Kuznets hypothesis. The World Bank Working Paper (No. 1246).
  • Milanovic, B. (2016). Global inequality: A new approach for the age of globalization. Cambridge, MA: Harvard University Press.
  • Moran, T. P. (2005). Kuznets’ inverted u-curve hypothesis: The rise, demise, and, continued relevance of a socioeconomic law. Sociological Forum, 20(2), 209-244.
  • Piketty, T. (2014). Capital in the twenty-first century. A. Goldhammer (Çev.). New York: Harvard University Press.
  • Roser, M. (2013). Global economic inequality. https://ourworldindata.org/global-economic-inequality adresinden erişilmiştir.
  • Roser, M., & Ortiz-Ospina, E. (2013). Income Inequality. https://ourworldindata.org/income-inequality adresinden erişilmiştir.
  • Sala-i-Martin, X. (2002). The disturbing “rise” of global income inequality. NBER Working Paper Series (No. 8904).
  • Scopus (2020). https://www.scopus.com adresinden erişilmiştir.
  • Tinbergen, J. (1975). Income differences: Recent research. Amsterdam: North-Holland Publishing Company.
  • Tinbergen, J. (1977). Income distribution: Second thoughts. De Economist, 125(3), 315-339.