ŞEKİL HAFIZALI ALAŞIMLARIN SAĞLIK ALANINDAKİ UYGULAMALARI

Şekil hafızalı alaşımlar ,akıllı malzemeler olarak bilinip, uygun ısıl ve/veya mekanik işleme maruz kaldığında, önceki şekil veya boyutuna geri dönebilme yeteneğine sahip metalik malzemelerdir. Şekil bellekli (hafızalı) alaşımlar,. Temel karakteristikleri,alaşıma giren elementlerin oranlarına bağlı olarak değişen kritik bir dönüşüm sıcaklığının üzerinde ve altında farklı iki şekle ve kristal yapıya sahip olabilmeleridir. Şekil hafızalı alaşımlar, makine teçhizat ve yapı malzemeleri, medikal aygıtlar ve araçlar gibi endüstriyel ve tıbbi uygulamaların yanı sıra; elektronik aygıtlar, uzay araçları gibi ileri düzey uygulamalarda ve süperelastik gözlük çerçeveleri,telefonantenleri gibi günlükhayatı kolaylaştıran bir çoküründe kullanılmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Şekil hafızalı alaşım

___

  • 1-Hsu C.A., Wang W. H., Hsu Y.F., Rehbach W.P., 2008. The Rifenement treatment of martensite in Cu-11.38 wt.%Al-0.43wt% Be shape memory alloys.JournalofAlloysandComp.,474,455–462.
  • 2-Belkahla, S. ve Guenin, G., 1991. Martensitic Transformation and metallurgical study of low temperature Cu-Al-Be Ternary alloy. Journal de PhysiqueIV,1(C4),145-150.
  • 3-Zengin, R., 2002. Bakır bazlı alaşımların basınç ve radyasyon etkisi altında şekil hatırlama davranışlarının incelenmesi. Doktora Tezi, Fen BilimleriEnstitüsü,FıratÜniversitesi.
  • 4-E. Toptaş, N.Akkuş, Şekil Hafızalı Alaşımlar ve Endüstriyel Uygulamaları, Makine Teknolojileri Dergisi,2007(4)15-22
  • 5-M. Kök, Ni-Mn-Ga Ferromanyetik Şekil Hatırlamalı Alaşımlamının Fiziksel Özellikleri Üzerine Alaşım Oranı ve Iasıl İşlem Etkisinin İncelenmesi, Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi, Elazığ,2011