ACİL SAĞLIK HİZMETLERİNDE ULUSLARARASI UYGULAMA MODELLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI:ANGLO-AMERİKAN VE FRANKO-GERMAN MODELİ

Günümüzde, sağlık hizmetlerinin içerisinde acil sağlık hizmetlerinin yeri ve önemi giderek artmaktadır. Sağlık politikalarındaki hızlı değişimler, teknolojik gelişmeler ve yürütülen başarılı çalışmalarla beklenen yaşam süresi artmış ve kalitelisağlık sunumuönplana çıkmayabaşlamıştır.Bu konuda Acil SağlıkHizmetlerindekideğişimin payı oldukça büyüktür. Dünya’da, Acil Sağlık Hizmetleri çeşitli modeller temel alınarak sunulmaktadır. Bu hizmetler Anglo-Amerikan ve Franko-German modeli olarak bilinmektedir. Anglo-Amerikan modelinde hasta daha ileri ve kaliteli hizmet alabilmesi için hızlı bir biçimde hastaneye taşınırken, Franko-German modelinde hastane imkanlarını hastaya ulaştırmak için acil hekimleri ve ileri teknoloji sahaya taşınır. Bu çalışmada her iki modelin sunumu ve bu modeli benimseyen ülkelerin sağlık sistemleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca, hangi modelin dahafaydalıolduğunadairalanaraştırmalarıincelenmişolupderlemeniteliğindesunulmuştur.
Anahtar Kelimeler:

AcilTıp, Anglo-Amerikan

___

  • 1. Acil Servis ve Hasta Nakil Araçları Ders Kitabı.(2011). T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara,s:4-5.
  • 2. Acil Sağlık Hizmetlerinin Yapısı Ders Kitabı.(2011). T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara,s:5-9.
  • 3. Al-Shaqsi S. (2010). Models of International Emergency Medical Services Systems, Oman MedicalJournal,Sayı:25,s:320.
  • 4. AltuntaşS.(2014).Dünyada VeÜlkemizdeİlk Yardim,AcilSağlıkHizmetleriVeAfetlerde SağlıkOrganizasyonu,AtatürkÜniversitesi AçıköğretimYayınları,s:3.
  • 5. Benitez FL. and Pepe PE. (2002). Role of the Physician in Prehospital Management of Trauma: North Amerikan Perspective, Curr Opin CritCare,Dec:8(6):551-8.