AFROAMERIKANISCHE BURGERRECHTSBEWEGUNGEN IN USA ZWISCHEN 1956 -1968 UND EIN BURGERRECHTSAKTIVIST MARTIN LUTHER KING JR.: DIE ARTIKELINHALTSANALYSE VON DER ARBEITER ZEITUNG

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki vatandaşlık hakları hareketleri, 1960'larda tüm dünya tarafından bilinen bir konuydu. Gandhi gibi şiddetsiz yöntem içeren eylemler, çeşitli siyasi kesimler ve dünya medyasından şaşkınlık ve memnuniyetle karşılanmıştır. Medya ve özellikle gazetelerde hem sivil itaatsizlik hareketlerinin seyri ve sebepleri hem de eylemlerin resmi açıklamaları hakkında da sürekli haberler yapılmıştır. Yapılan bu haberlerin odak noktasında eylem süreçlerinin tamamı ve sunum biçimleri yer almıştır. O dönemde haberler aracılığı ile olaylara yönelik net bir şekilde önizleme sağlanmıştır. Vatandaşlık hakları hareketlerinin yorumlanmasında ve 68 hareketlerini anlama sürecinde medya, çalışma açısından ise özellikle gazeteler büyük bir rol oynamıştır. Bu çerçevede çalışmada, sosyal demokrat işçi gazetesinin haber yapısı incelenmiş ve ardından yorumlanmıştır. Çalışmanın ilk odak noktası, araştırma kısmının yapıldığı teorik kısmıdır. Teori kısmında ilk olarak Amerikan yönetim sisteminin siyahi vatandaşlarına yönelik duruşunu anlamak için kısa bir girişimde bulunulmuştur. Ardından Afrika kökenli Amerikalıların düzenledikleri vatandaşlık hakları hareketleri ilgili kısa tarihçe anlatılmıştır. Son olarak, sivil haklar hareketleri, Martin Luther King'in seçkin figürü ve şiddetsiz yöntemleri, kronolojik sırayla sunulmuştur. Yöntem kısmında ise; ilk olarak haber değer teorisi yaklaşımlar ve tanımlar çerçevesinde açıklanmıştır. Bu bölümde haber faktörleri; tanımları ve boyutları ile günümüz medya anlayışı çerçevesinde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ampirik bölümde nitel içerik analizi çerçevesinde seçilen gazetenin eylemleri içeren haber yapısının nasıl olduğu ve hangi biçimde aktarıldığı anlaşılmaya çalışılmıştır.

___

  • Bahr, H.E. (1990). Seht, da kommt der Träumer. Unterwegs mit Martin Luther King. Stuttgart: Kreuz Verlag. Bahr, H.E. (2004). Martin Luther King, für ein anderes Amerika. Berlin: Taschenbuch-Verlag.
  • Berg, M. (2000). The ticket to freedom: die NAACP und das Wahlrecht der Afro-Amerikaner. Campus Verlag.
  • Blumberg, R. L. (1984). Civil Rights the 1960s Freedom Struggle; social Movement past and present. Boston, Massachusetts: Twayne Publisher.
  • Burkart, R. (1995). Kommunikationswissenschaft. Grundlagen und Problemfelder. Umrisse einer interdisziplinären Sozialwissenschaft. Wien, Köln: Böhlau Verlag.
  • Burkart, R. (2002). Kommunikationswissenschaft: Köln, Weimar, Wien: Böhlau Verlag.
  • Critchlow, D. T. (2020). In Defense of Populism: Protest and American Democracy. University of Pennsylvania Press.
  • Eilders, C. (1997). Nachrichtenfaktoren und Rezeption; eine empirische Analyse zur Auswahl und Verarbeitung politischer Information. Opladen: Westdeutscher Verlag.
  • Früh, W. (2007). Inhaltsanalyse. Konstanz: UVK Verlaggesellschaft.
  • Engel, M. (2006). The civil rights Movement in the USA- from Rosa Parks to Black Power. Universität Wien: Diplomarbeit.
  • Moosbrugger, D. (2004). Die amerikanische Bürgerrechtsbewegung, „Schwarze Revolution“ in den 1950er und 60er Jahren. Stuttgart: Ibidem- Verlag.