“ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ” DİZİSİ ÖRNEĞİNDE YABANCI KADININ TEMSİLİ

Öznenin korumacı bir yaklaşımla kendini merkeze konumlandırması ötekinin inşasını da beraberinde getirmektedir. Öteki düşüncesi içinde toplumsal yapının, önyargılıların, kalıplaşmış fikirlerin önemli bir ağırlığı bulunmaktadır. Modern çağda medya da bireyin kimliği ve davranışı üzerine etki edebilmektedir. Medya içeriklerindeki davranış şemaları insanların zihinlerini şekillendirmektedir. Günümüzde dramalar ve televizyon dizileri önemli bir izleyici kitlesine sahiptir. Dizilerin temaları da genellikle hâkim ideolojik yapıyı aktarmakta, belli davranış kalıplarını topluma dayatmaktadır. TV dizileri bir hikâye aktarım aracı olduğu için de rahatlamak isteyen bireyler tarafından yoğun biçimde tercih edilmektedir. Diğer yandan medya toplumsal yaşam içinde ötekine yönelik düşüncüleri harekete geçirerek, cinsiyet kalıplarının oluşturulmasında rol oynamaktadır. Bu çalışmada Öyle bir Geçer Zaman Ki dizisindeki ana karakterlerden biri ve yabancı kadını canlandıran Caroline’ın nasıl temsil edildiği, öteki olarak nasıl konumlandırıldığı incelenmiştir. Dizinin tamamı araştırma kapsamında tutulmuş olup söylem analizi yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, dizide yer alan sahnelerin önemli bir kısmında ve diyaloglarda yabancı kadın karakterin kötü olarak konumlandırıldığı, hakaret ve aşağılama içeren ifadelerle nitelendirildiği gözlemlenmiştir.
Anahtar Kelimeler:

TV Dizisi, Öteki, Kadın

THE REPRESENTATION OF A FOREIGN WOMAN IN CASE OF THE TV SERIES "ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ"

The subject's transportation to his own center with a protective factory is the product that brings the construction of the other. There is a significant weight of the social structure, prejudices and stereotyped ideas in the thought of the other. In the modern age, the media can also affect the identity and behavior of the individual. Behavior schemes in media content shape people's minds. Today, dramas and television series have a significant audience. The themes of the TV series generally convey the dominant ideological structure and impose certain behavior patterns on the society. Since TV serials are a means of story transfer, they are heavily preferred by individuals who want to relax. On the other hand, the media plays a role in the formation of gender stereotypes by activating thoughts towards the other in social life. In this study, how Caroline, one of the main characters in the TV series “Öyle Bir Geçer Zaman Ki” and portraying a foreign woman, is represented and how she is positioned as the other has been examined. The entire series was included in the research and the discourse analysis method was used. As a result of the research, it has been observed that the foreign female character is positioned as bad in a significant part of the scenes and dialogues in the series and is characterized by expressions containing insults and humiliation.
Keywords:

TV Series, Other, Women,

___

  • Aytekin, P. E. (2018). Yerli Dizilerde Kadın Kimliğinin Temsili Üzerine Bir Örnek; “Yaprak Dökümü” Dizisi. Erciyes İletişim Dergisi, 5 (4), 447-463.
  • Aziz, A. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri ve Teknikleri. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Benhabib, S. (2005). Eleştiri, Norm ve Ütopya. (Çev. İsmet Tekerek), İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Bolat, N. (2018). Erkek Egemen Bir Dünyada Kadının Medyada Temsiliyeti Üzerine Bir İnceleme: Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz Dizisi Örneği. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 6 (2), 1676-1703.
  • Bourdieu, P. (2015). Eril Tahakküm. (Çev. Bediz Yılmaz). İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
  • Cihangir, M. (2020). “Sürgündeki Yabancı” Ve “Terkediş” Adlı Romanlarda Bir Sorun Olarak Ötekileştirme. Sosyal Bilimler Akademi Dergisi, 3 (2), 206-223.
  • Çelenk, S. (2010). Kadınların medyada temsili ve etik sorunlar, Çaplı, B., ve Tuncel, H. (der.), Televizyon haberciliğinde etik, Ankara: Fersa Matbaacılık, s. 229-236.
  • Dursun, Ç. (2004 a). “Türkiye’de İşçi Sınıfı Kimliğinin Medyada Temsili: 1970-1997.” Haber Hakikat ve İktidar İlişkisi. Çiler Dursun (der.) Ankara: Elips.
  • Erdoğan, İ. ve Alemdar, K. (2010). Öteki Kuram Kitle İletişim Kuram ve Araştırmalarının Tarihsel ve Eleştirel Bir Değerlendirmesi. Ankara: Erk Yayınları
  • Esslin, M. (2001). Televizyon Çağı T.V Beyaz Camın Arkası. İstanbul: Pınar Yayınları.
  • Freud, S. (2000). Bir Yanılsamanın Geleceği Uygarlık ve Hoşnutsuzlukları. (Çev. A. Yardımlı), İstanbul: İdeal Yayınları.
  • Freud, S. (2018). Kültürdeki Huzursuzluk (Çev. Elif Yıldırım), İstanbul: Oda Yayınları.
  • Freud, S. (2019). Savaş ve Ölüm Üzerine Düşünceler. (Çev. Elif Yıldırım), İstanbul: Oda Yayınları.
  • Herr, C. (2006). Marx İntihar Üzerine İnsan İlişkileri Üzerine Yeni Yaklaşımlar, Karl Marx İntihar Üzerine. Derleyenler ve Çevirenler Barış Çoban, Zeynep Özarslan, Yenihayat Yayıncılık.
  • Janowitz, M. (1972). Georg Simmel on Individuality and Social Forms. Chicago and London: The University Of Chicago Press.
  • Olgundeniz, S. S. ve Özgökbel, B. P. (2020). Türkiye’de Ulusal Yayın Yapan Televizyon Kanallarının Yayın Akışlarının Türsel Bazda Analizi. ODÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Mart 2020; 10 (1), 164-177.
  • Oskay, Ü. (2001). İletişimin ABC’si. İstanbul: Der Yayınları.
  • Posos Devrani, A. E. (2017). Medyada “Öteki”Nin Temsili: Etnik Komediler . Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 5 (2), 926-949.
  • Schnapper, D. (2005). Sosyoloji Düşüncesinin Özünde Öteki ve İlişki. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Sine Nazlı, R. (2020). “The New Rising Trend of Social Media: Micro Fame”, Mehmet Serdar Erciş, Enes Emre Başar (ed.), New Communication Approaches in The Digitalized World, United Kingdom: Cambridge Scholar Publishing.
  • Şakrak, B. E. (2020). Dizi Filmlerde Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Kadının Temsili Örnek İnceleme: “Kadın” Dizisi. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 8 (22), 420-434
  • Ünür, E. (2013). Türk Televizyon Dizilerinde Toplumsal Kimliklerin Temsili. Erciyes İletişim Dergisi, 3 (2).
  • Van Dıjk, T. A. (1988). News as Discourse. ABD: Lawrence Erlbaum Associates.
  • Varlı Gürer, S. Z. & Gürer, Mert (2020). Toplumsal Cinsiyet Rolleri Bağlamında Türkiye'deki Televizyon Dizilerinde Sunulan Kadın Stereotipi. Alanya Akademik Bakış, 4 (3), 631-650.
  • Wayne, M. (2015). Marksizm ve Medya Araştırmaları Anahtar Kavramlar, Çağdaş Eğilimler, (Çev. Barış Cezar), İstanbul: Yordam Kitap.
  • Williams, R. (2003). Televizyon, Teknoloji ve Kültürel Biçim. (Çev. Ahmet Ulvi Türkbağ). Ankara: Dost Yayınları. URL-1(2021). https://www.milliyet.com.tr/cadde/ali-eyuboglu/gozde-dizilerin-reyting-karnesi-1439067 (Erişim: 12.10.2021)