ÜÇ MAKARALI SIVAMA APARATI İLE ROTBAŞININ SIVAMA PROSESİ ANALİZİ

Taşıtlarda kullanılan ön düzen ve süspansiyon sistemi; konfor ve güvenlik için gerekli elemandır. Bu sistemin mükemmel bir şekilde tasarlanması ve üretilmesi, diğer sistemler ile birlikte senkronize bir şekilde çalışması zorunludur. Bir yönlendirme ve süspansiyon elemanı olan ve hareket iletimini sağlayan rotbaşının imalatı esnasında plastik şekil vermeyi temel alan imalat yöntemlerinden haddeleme işleminin özel bir alt bölümü olan sıvama (kenar form verme) işlemi incelenmiştir. Bu araştırma kapsamında, gövdenin malzemesi ve üç makaralı sıvama aparatının ilerleme miktarlarını değiştirilerek rotbaşının sıvama operasyonu Simufact Forming® programı ile analiz edilmiştir. Plastik şekillendirme esnasında ortaya çıkan gerilim ve gerinim analiz sonuçları elde edilmiş ve gerçek durum ile karşılaştırılmıştır. Bu araştırma kapsamında, mevcut durumda rakip firmalarda ve firmamızda ikili sıvama topu ile haddeleme işlemi şeklinde kenar formu ezilerek şekillendirilen rotbaşı için yeni üçlü sıvama topu tasarımı yapılacak ve kenar form verme işlemi gerçekleştirilecektir. Plastik şekillendirme esnasında ortaya çıkan gerilim ve gerinim analizleri yapılacak, ayrıca parçada meydana gelen kesit incelmeleri analiz edilecektir.

ANALYSIS OF EDGE-FORM ROLLING PROCESS OF TIE ROD END BY USING AN EDGE-FORM ROLLING APPARATUS WITH THREE ROLLERS

Steering and suspension systems are components of the vehicles which provides driving safety. This system needs to be perfectly designed and produced in order to work sycronized with other systems. During the manufacturing of a tie rod end supplying the motion transmission, the edge-form rolling process which is a subsection of rolling process of manufacturing methods based on plastic deformation was examined. Within the scope of this research, the edge-form rolling process of the tie rod end changing progress positions of the edge-form rolling apparatus with three rollers and a material of a housing of a tie rod end was analysed by using Simufact Forming® software. Analysis results of stress and strain emerging during plastic deformation were obtained and the analysis results were compared with a genuine edge-form of the tie rod end.

___

  • Gürsel, K.T., ve Çalır, S., (2011). Sıvama ile Monte Edilen Mekanizmalarda Oluşan Sıkıştırma Kuvvetlerinin Saptanması, Mühendislik Bilimleri Dergisi, Pamukkale Üniversitesi, 17 (3), 143-156.
  • Owen, D.R.J., and Hinton, E., (1982). Finite Elements in Plasticity Theory and Practice, Pineridge Press Limited.
  • Kobayashi S., Oh, S., and Altan, T., (1989). Metal Forming and the Finite Element Method, Oxford University Press.
  • Simufact Engineering GmbH, (2013). Simufact Forming Basic, 95-96.
  • Qian, D., Mao, H., Deng, J., and Yue, J., (2014). Processing Optimization for Large Spherical Valve body based on FE Simulation, Procedia Engineering, 81, 2481-2487.
  • Şanay, B., (2010). Sac Metal Şekillendirmesinde Plastik Kararsızlık ve Şekillendirme Limitlerinin Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.