Otomotiv Sektöründe Çok Modelli Bir Montaj Hattının Mevcut Durum Analizi

Günümüzde içinde bulunduğumuz küresel ekonomide firmaların rekabet güçlerini arttırabilmeleri için verimliliklerini her geçen gün daha iyi bir seviyeye getirmeleri bir zorunluluk haline gelmiştir. Firmaların Dünya’daki rakipleri ile rekabet edebilmeleri için ürün birim maliyetlerini düşürmeleri ve kârlılıklarını artırmaları gerekmektedir. Bunu başarmanın yolu, bilimsel yöntemleri sanayi üretiminde kullanarak daha yeni ve hızlı olarak uygulanabilen yöntemler geliştirmekten geçmektedir. Bu çalışmada, mevcut sac salıncak montaj hattındaki sac salıncakların REFA (Reichsausschuss für Arbeitszeitermittlung – Alman İş Etüdü Sistemi) yöntemine göre zaman ve metot etüdü çalışması yapılarak elde edilen verilerin gözlem yeterlilik testi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca elde edilen operasyon sürelerinin normal dağılıma uygunluğunu test etmek için Minitab ile dağılım uygunluk testi yapılmış ve montaj hattının darboğaz operasyonları belirlenerek denge diyagramları çizilmiştir. Bu çalışmada, otomotiv sektöründeki çok modelli bir montaj hattını dengelenmesi ve yeni bir montaj hattı tasarımı için ilk adım olan montaj hattının mevcut durum analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları değerlendirilerek süreç iyileştirme çalışmalarına katkı sağlanması hedeflenmektedir.

___

  • [1] Kutlak, H., (2014). Ticari Araç Sac Salıncak Düzeninin Sonlu Elemanlar Metodu İle Yorulma Analizi, Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, sayı 2, s.236.
  • [2] Özkan, F.Z., Süreç İyileştirme ve Sorun Çözme Teknikleri, Milli Prodüktivite Merkezi - MPM, s.3-6.
  • [3] Dal, V., (2010). REFA-MTM ve GSD İş Akış Süresi Belirleme Sistemlerinin Örnek Bir Uygulama İle Karşılaştırma Olarak İncelenmesi, Türk Bilim Araştırma Vakfı - TÜBAV, cilt 3, sayı 3, s.225.
  • [4] (1988). MPM-REFA İş Etüdü Yöntem Bilgisi, 2. Kitap, Verband für Arbeitsstudien und Betriebsorganisation e.v. Darmstadt, s.46-63.
  • [5] Öncer, M., "Verimliliği artırmada etkili bir araç: süreç analizi ve süreç düzenleme”, MESS Eğitim Vakfı.
  • [6] (2003). REFA - Süreç verilerinin yönetimi Kısım I, MESS Eğitim Vakfı, REFA Bundesverband e.V., Modül 3210251 Eğitim Belgeleri, s.16-17.
  • [7] Kara, Y., Üretim Planlama Ders Notları – II, Selçuk Üniversitesi.