İnsansız Askeri Kara Aracı Tasarımı

Günümüzde, robot teknolojisinin askeri alanda kullanımı hızlı bir şekilde artmaktadır. Son yıllarda, askeri alanda en fazla dikkat çeken teknolojilerin başında insansız araç teknolojileri gelmektedir. Bu çalışmada, araçta bulunan bir insan ile kontrol edilebilen İstihkâm Savaş Aracı’nın insansız olarak modellenmesi ve bu aracın özelliklerinden biri olan robotik kolun geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, kablosuz iletişim sağlayacak bir kart ile ara yüz programı, uzaktan görüntü aktarma ve ses sistemi tasarlanmıştır. Ayrıca, bir ara yüz programı sayesinde, araçtan metinsel olarak o anki durumu veya çeşitli veriler hakkında bilgiler alınabilmektedir. Tasarlanan bu sistemler sayesinde, günümüzde insan tarafından kullanılan bu aracın insansız olarak çalışması ve aracın üzerindeki robot kolun daha işlevsel hale getirilmesi sağlanmıştır. Bu sayede, aracın arazide çalışması daha kolay hale getirilmeye çalışılmış ve özellikle de karşılaşılan olumsuz durumlarda insan kaybının önlenmesi amaçlanmıştır.

Unmanned Military Ground Vehicle Design

Nowadays, the importance of the use of robotics in military is increasing rapidly. In recent years, the unmanned vehicle technologies are one of the most remarkable technologies in military. In this study, a combat engineer vehicle modelling as unmanned style that is controlled by a human, and a robot arm developing that is one of the attributes of this vehicle are aimed. For this purpose, a wireless communication interface with a card to program the remote image transfer and the sound system are designed. In addition, as the current status of the vehicle or a variety of textual information about the data can be retrieved owing to the computer interface program. With these designed systems, the combat engineer vehicle as unmanned style and its robot arm are provided to make it more functional. In this way, the operation of the vehicle in the field is tried to be made more easily and is to prevent the loss of human especially under unfavorable circumstances.

___

  • Aksoy, R., Kurnaz, S., (2009). İnsansız Kara Araçları ve Muharebe Gereksinimleri, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Dergisi, cilt:4, sayı:1, sayfa:1-10.
  • Dilibal, S., Dilibal, H., (2002). ITUHAND Robot El ve Mayın Temizleme Alanında Kullanılabilirliği, SAVTEK 2002 Savunma Teknolojileri Kongresi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi-Kara Harp Okulu, Ankara, pp. 32-33.
  • Şahin, İ., Yalvaç, M., (2011). Myrobot: Kablosuz Kontrol Edilebilen Mobil Araştırma Robotu, 5th International Computer & Instructional Technologies Symposium, Fırat University, Elazığ-Turkey.
  • Şahin, İ., Yalvaç, M., (2012). Myrobot: Kablosuz Kontrol Edilebilen Mobil Araştırma Robotu, e-Journal of New World Sciences Academy, Volume: 7, Number: 1, Article Number: 1C0499. http://www.globalsecurity.org/military/systems/ground/ugv.htm.
  • Karaca, Ö., Karip, Halil, (2011). İnsansız Deniz Aracı, Deniz Harp Okulu Pusula Dergisi, sayı:71.
  • Karel, A., (2010). İnsansız Kara Araçları, Savunma Sanayi Gündemi, 2010/2, sayı:12, sayfa:27-33. http://www.globalsecurity.org/military/systems/ground/m728.htm .