Cerrahi Öncesi Planlamada Üç Boyutlu Simülasyon ve İki Boyutlu Resim Editörü Programlarının Karşılaştırılması

Cerrahi öncesi şekil ve konum bozukluğu durumuna göre hasta tedavisi planlanmaktadır. Cerrahi esnasında ve sonrasındaki olumsuz etkenler en az seviyeye indirilmesi için bilgisayar desteği günümüzde sıklıkla kullanılır hale gelmiştir. Ameliyat öncesi planlama, genellikle röntgen (X-Ray) filmleri üzerinden yapılmaktadır. Buna ilave olarak bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) görüntülerinden elde edilen üç boyutlu (3B) modeller ile bilgisayar destekli cerrahi planlamalar da ortopedi ameliyatları için kullanılmaktadır. Bu çalışmada, yaygın olarak kullanılan resim işleyici program ile bilgisayar destekli simülasyon yazılımı kullanılarak 2 modelin alt uzuv ameliyat öncesi planlama ve sanal düzeltmeleri birbirleriyle kıyaslanmıştır

Comparation of Three Dimensional Simulation and Two Dimensional Image Editor Softwares at the Pre Surgery Planning

Keywords:

-,

___

  • Paley D., (2002) “Normal Lower Limb Alignment and Joint Orientation”, Principles of Deformity Correction, New York, Springer . 1-18.
  • Hoenecke Jr.H.R., Dembıtsky N., Hermida H.C., Patıl S., D'lima D.D.,( 2007), “Mimics for 3D- CT- Based Preoperative Templating of Total Shoulder Artroplasty”, Mimics Innovation Award Application.
  • Clijmans T., Gelaude F., Mommaerts M., Suetens P., Vandersloten J.,( 2006), “Computer Supported Pre-Operative Planning Of Craniosynostosis Surgery: A Mimics-Integrated Approach” Materialise Mimics Innovation Awards.
  • Mahaisavariya B, Sitthiseripratip K., Or_S P., Tongdee T., (2006), “Rapid Prototyping Model for Surgical Planning of Corrective Osteotomy for Cubitus Varus: Report of Two Cases” Injury Extra 37, 176-180.
  • Materialise MIMICS, “User Manual Book” www.materialise.com, (2010).