MALEZYA’DA İSLAMİ FİNANS: MURABAHA ÖRNEĞİ

İslami ekonomik sistem, İslami bankalar ve finans kurumları son yıllarda İslam dünyası ve dahi gayri müslim dünyada ciddi oranda yayılmıştır. İslami ölçllere uygun finansal işlemler dünyadaki çoğu ekonomik kuruma kendilerine yer etmiştir. Buna paralel olarak İslami bankalara ve finans kurumlarına olan güven yüzdesi muazzam bir şekilde artmış ve böylece İslami finans sistemi, özellikle İslam ve Arap dünyasında çeşitli ekonomik kurumların onayını kazanır hale geldi. Özellikle Malezya’nın da bu alanda öncülerden biri olduğu artık herkes tarafından kabul edildi son yıllarda. Bu araştırmanın odak noktası, Murabaha örneği üzerinden Malezya İslami bankacılığının doğuşu ve mevcut durumu üzerine bir analizdir. Araştırma gerekli bilimsel materyalleri toplamak için tümevarımsal yaklaşım ve analitik yaklaşım metodunu kullanmıştır. Araştırmanın elde ettiği sonuçlar kısmında Malezya'nın dünyada İslam ekonomisi alanında güçlü bir rol oynadığı ve Murabaha'nın da onların sisteminde en önemli araçlardan biri olduğu sayılabilir. Buna ek olarak Malezya’da Murabaha ortaya çıktıktan sonra büyük talep görmesine rağmen, daha sonra uzun vadeli işlemlerle mülk satın almak isteyenlerin kullandığı bir formüle dönüştü ve halihazırda daha çok bir yıldan daha az vadeli işlemler için başvurulur olmuştur.

ISLAMIC FINANCE IN THE MALAYSIAN EXPERIENCE: MURABAHA AS A MODEL

The Islamic economic system and Islamic banks and financial institutions have spread in the Islamic and non-Islamic world in recent decades, and Islamic financial transactions have imposed themselves on most economic institutions around the world, and the proportion of money invested in the world that conforms to the provisions of Islamic Sharia has increased dramatically, and this spread is attracting a strong demand from societies On financial transactions that are regulated by Sharia regulations, as the percentage of trust in Islamic banks and financial institutions has risen tremendously, and thus the Islamic economic system has won the recognition of various economic institutions, especially in the Islamic and Arab world, and Malaysia in particular has become one of the pioneers in this field in recent decades. Accordingly, the focus of the research lies on the reality of Islamic finance by highlighting the image of Murabaha (for the purchase order) in Malaysian Islamic banking, and this is through the inductive method to collect the necessary scientific materials and the analytical method to classify the collected information and reach an explicit result, and among the results that were The conclusion that Malaysia has played a strong role in the field of the Islamic economy in the world, and Murabaha is one of the most important forms of Islamic finance, despite the great demand for it after its emergence, but it has been transformed into a formula used by those who wish to buy a property for long periods, and others apply to it who do not need More than one year to repay the debt, i.e. used for short terms mostly.

___

  • Aḥmed, Ḍirar el-Maḥi el-‘Abid. El-Tecarub el-‘Alemiyye fi Mecal el-Ṣayrafa el-İslamiyye el-Tecrube el-Maliziyye Ṣiġatü’l-Murabaḥ Diraset Ḥalet Bank İslam Malizya. en-Nedvetü’l-‘Alemiyye Ḥavle Taṭbiḳati’l-Murabaḥa fi el-Maṣafir el-İslamiyye. Sudan. 2013.
  • El-Esrec, Ḥüseyn ‘Abdulmuṭṭalib. Ṣiyaġ Temvil el-Meşru’at’üṣ-Ṣaġira fil-İḳtiṣad’il-İslami. Mecelle Dirasat İslamiyye. Almanya. 2010.
  • Felaḳ, ‘Ali. Temvilu’l-İstitmar fil-İktiṣadi’l-İslami ve Vesa’iluhu ve Müessesatuhu. Cami’atu’l-Cezair. 2002.
  • Ḫalidi, Ḫadice. Ḫaṣaiṣ ve Es̱er’u-Temvil’il-İslami ‘Ale’l-Meşari’ṣ- Ṣaġira vel-Muṭavassiṭa: Ḥaletu’l-Cezair. Mülteḳa’l-Manẓume’l-Maṣrifiyye vet-Taḥavvulat’il-İktiṣadiyye. Cezair. 2004.
  • İbrahim, Aḥmed ‘Abdulkadir. Ḍavabiṭ ‘Uḳud el-Murabaḥa fi’l-Bunuki’l-İslamiyye Dirase Muḳarene Beyne Maṣrif el-Raciḥi ve Bank Mu’amelat Malizya. el-Cami’atu’l-‘Alemiyyetu’l-İslamiyye Malizya. 2010.
  • Ḳaddi, ‘Abdü’l-Mecid. ‘İṣam, Buzaid. et-Temvil fil-İktiṣadi’l-İslami – el-Mefum vel-Mebadi’. el- Mülteḳa’d-Düveli’t-Tani Ḥavle’l-‘Ezmati’l-Maliyyeti’r-Rahine vel-Beda’ili’l-Maliyye vel-Maṣrifiyye. Cezair. 2009.
  • Ḳaḥf, Münẕir. Mefhumu’t-Temvil fil-İḳtiṣadi’l-İslami Taḥlil Fıḳhi ve İḳtiṣadi. Cidde. 2004.
  • Ḳaḥf, Münẕir. Esasiyyatu’t-Temvili’l-İslami. ISRA – Malezya. 2011.
  • Muḥammed, Ḳuveydri. Ez-Zehra, Faṭime. Esasiyyat Ṣiyaġi’t-Temvili’l-İslami’l-Muṭabbaḳ fil-İḳtiṣadi’l-İslami. Mecelletü’r-Turat. Cezair. 2018.
  • Necm, Ḥuseyn Ne’me. el-Meṣarif vel-Mü’essesatü’l-Maliyyetü’l-İslamiyye fi Düvel Meclis et-Te’avuni’l-Ḫalici. Cami’atü’l-Ḳaṣidiyye, Cezair. 2010.
  • Sa’id, İbtisam. Ḫuni, Rabiḥ. Tecribet’ül-Maṣarif’il-İslamiyye fi Malizya. Mecellet’ül-Baḥit fi El’ulumi’l-İnsaniyye vel-İctima’iyye. Cezair: Cami’at’ul- Mirbaḥ. 2017.
  • Sera, Hasan. el-İktiṣad’ül-İslami Mebadi’ ve Ehdaf ve Ḫaṣaiṣ. İskenderiyye: Merkez’ül-İskenderiyye Lil-Kitab. 2007.
  • Ṣari, ‘Ali. Deġrir, Fetḥi. Vaḳi’iyye ve Müla’ematü’t-Temvili’l-İslami lil- Meşru’ati’l-Miheniyye vel- Ḥirefiyyeti’ṣ- Ṣaġira vel-Muṭavassiṭa. el- Mülteḳa’d-Düveli’t-Tani Ḥavle’l-Malliyyeti’l-İslamiyye. Tunus. 2013.
  • Ṭaberi, Sa’d. Devru’l-Cihazi’l-Maṣrifi fil-İktiṣadi’l-İslami. Cami’atu’l-Cezair. 2002.