Akuaponik (Biyolojik Arıtma Tekniği) Tekniği ile Balık Atıksularının Arıtılması

Akuaponik sistemler; geleneksel akuakültür (akuatik canlılardan olan balık, kerevit, karides üretimi) ile hidroponik sistemin (topraksız tarım/ bitkilerin su ve besin eriyikleri ile beslenmesi) birleşmesi ile sürdürülebilir gıda üretim sistemi alternatiflerindendir. Bu çalışmanın temel amacı azot, fosfor, askıda katı madde ve organik madde açısından zengin olan balık atıksularının, bir doğal arıtım yöntemi olan akuaponik tekniğiyle arıtılmasıdır. Akuaponik tanklarındaki giriş ve çıkış sularından 3 günde bir numune alınarak analizler yapılmıştır. Çözünmüş oksijen, sıcaklık, pH ölçümleri anlık, nitrit azotu (NO2-N), amonyum azotu (NH4-N), toplam fosfor (TP) ve kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ölçümleri ise örnek alındıktan sonra süzülerek laboratuvarda kitler kullanılarak spektrofotometrik olarak ölçülmüştür. Bitki büyümeleri ise belirli zaman aralığında fotoğraflanmıştır. Akuaponik sistemin KOİ giderim verimlerine bakıldığında ilk ölçüm ile beşinci ölçüm arasında ciddi bir KOİ giderimi görülmektedir. Bu sonuçlar bize akuaponik sistemde kullanılan bitkiler tarafından maliyetsiz olarak bir giderimin olduğunu göstermektedir. İlk ölçümde KOİ giderimi %2,1 iken 5. ölçümde giderim %36,1 değerlerine çıkmıştır. Akuaponik sistemin TP giderim verimlerine bakıldığında ilk ölçüm ile beşinci ölçüm arasında doğrusal bir TP giderimi görülmekte olup, akuaponik sistemin adaptasyonunun henüz tamamlanmadığı ve giderimin devam edeceğini göstermektedir. Bu sonuçlar bize akuaponik sistemde kullanılan bitkiler tarafından maliyetsiz olarak bir giderimin olduğunu göstermektedir. İlk ölçümde TP giderimi %2,2 iken 5. ölçümde giderim %23,4 değerlerine çıkmıştır.

___

  • Bartelme, R. P., B. O. Oyserman, J. E. Blom, O. J. Sepulveda-Villet and R. J. Newton (2018). "Stripping Away the Soil: Plant Growth Promoting Microbiology Opportunities in Aquaponics." Frontiers in Microbiology 9: 8.
  • Datta, S., B. Mahapatra, J. Bhakta, S. Bag, S. Lahiri, R. Mandal and B. Jana (2018). Aquaponics: A Green and Sustainable Eco-tech for Environmental Cum Economic Benefits Through Integration of Fish and Edible Crop Cultivation. Wastewater Management Through Aquaculture, Springer: 207-224.
  • Diver, S. (2000). Aquaponics-Integration of hydroponics with aquaculture, Attra.
  • Fernández Cañero, R., L. Pérez Urrestarazu and G. Egea Cegarra (2015). Design and preliminary assessment of a vertical aquaponics system for ornamental purposes. International Conference on Living Walls and Ecosystems Services (2015), p 1-41.
  • Goddek, S., B. Delaide, U. Mankasingh, K. V. Ragnarsdottir, H. Jijakli and R. Thorarinsdottir (2015). "Challenges of sustainable and commercial aquaponics." Sustainability 7(4): 4199-4224.
  • Goodman, E. R. (2011). Aquaponics: community and economic development, Massachusetts Institute of Technology.
  • König, B., J. Janker, T. Reinhardt, M. Villarroel and R. Junge (2018). "Analysis of aquaponics as an emerging technological innovation system." Journal of Cleaner Production 180: 232-243.
  • Maucieri, C., A. A. Forchino, C. Nicoletto, R. Junge, R. Pastres, P. Sambo and M. Borin (2018). "Life cycle assessment of a micro aquaponic system for educational purposes built using recovered material." Journal of Cleaner Production 172: 3119-3127.
  • Shaalan, M., M. El-Mahdy, M. Saleh and M. El-Matbouli (2018). "Aquaculture in Egypt: Insights on the Current Trends and Future Perspectives for Sustainable Development." Reviews in Fisheries Science & Aquaculture 26(1): 99-110.