Üniversite Öğrencilerinin Spora Bağlılıklarının Başarı Motivasyonuna Olan Etkisi

Mevcut araştırmanın amacı spor katılım sağlayan bireylerin spora özgü başarı motivasyonlarını ve spor bağlılıklarını test etmek, aralarındaki ilişkiyi belirlemek ve belirlenen değişkenler açısından farklılıkları ortaya koymaktır. Bu amaçla kolay örnekleme yöntemi ile seçilmiş, Gümüşhane ilinde spor yapan toplam 263 (115’i %43,7 erkek/148’i %56,3 kadın) katılımcı araştırma gurubunu oluşturmaktadır. Katılıcılardan veri toplamak amacıyla “Kişisel Bilgi Formu, Spora Özgü Başarı Motivasyon Ölçeği ve Spora Bağlılık Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde normallik ölçütü olarak basıklık ve çarpıklık değerleri ölçüt alınarak, katılımcıların belirlenen bağımsız değişkenler açısından farklılığını ortaya koymak için t-testi, ANOVA uygulanmıştır. Ayrıca katılımcıların spora bağlılıkları ve başarı motivasyonları arasındaki ilişkiyi test etmek amacıyla korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırmadan ulaşılan sonuçlara bakıldığında katılımcıların başarı motivasyonları ve spora bağlılıklarının iyi düzeyde olduğu, cinsiyet, spor yaşı, spor branşı, günlük ve haftalık antrenman sıklığı ve gelir durumuna bağlı farklılıklar tespit edilirken; yaşa bağlı anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Diğer önemli ulaşılan bir sonuç ise spora bağlılıkla ile spora özgü başarı motivasyonu arasındaki ilişkidir.

The Effect of University Students' Sports Commitment on Achievement Motivation

The aim of the current research is to test the sports-specific success motivation and sports commitment of the individuals participating in sports, to determine the relationship between them and to reveal the differences in terms of the determined variables. For this purpose, a total of 263 (115 43.7% male/148% 56.3% female) participants who are doing sports in the province of Gümüşhane, selected by easy sampling method, constitute the research group. “Personal Information Form, Sports-Specific Achievement Motivation Scale and Sports Engagement Scale” were used to collect data from the participants. In the analysis of the data, kurtosis and skewness values were taken as criteria for normality, and t-test and ANOVA were applied to reveal the differences of the participants in terms of the determined independent variables. In addition, correlation analysis was applied to test the relationship between the participants' commitment to sports and their motivation for success. When the results of the research are examined, it is determined that the success motivation of the participants and their commitment to sports are at a good level, and there are differences depending on gender, sports age, sports branch, daily and weekly training frequency and income; No significant age-related difference was detected. Another important result is the relationship between sport commitment and sport-specific success motivation.

___

  • Aktaş, Z., Çobanoğlu, G., Yazıcılar, İ., ve Nihal, E. (2006). Profesyonel basketbolcularda spora özgü başarı motivasyon düzeyinin cinsiyetler açısından karşılaştırılması. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 55-59.
  • Albay, F., Çebi, A. İ., ve Veysel, G. Ü. L. (2022). Spora bağlılığın üniversite öğrencilerinde etkileri. Rol Spor Bilimleri Dergisi, 3(1), 91-98.
  • Aykora, A. F., ve Dinçer, U. (2022). Spor bilimlerinde öğrenim gören lisans öğrencilerinin spora bağlılık düzeyleri ve akademik başarılarının incelenmesi. Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Dergisi, 5(1), 1-8.
  • Can, Y., Güven, H., Soyer, F., Demirel, M., Bayansalduz, M., ve Şahin, K. (2009). Elit taekwondo sporcularında aile-antrenör-kulüp desteği ve başarı motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6(2), 240-252.
  • Cox, R. H. (1990). Sport Psychology. Concept and Applications. Second Edition. Wm C. Brown Publishers. Cowden, R.G. (2017). Mental toughness and success in sport: A review and prospect. The Open Sports Sciences Journal, 10(1).
  • Çakmakçı, G., ve Aydogan, H. (2021). Savunma sporları ile ilgilenen sporcularda başarı motivasyonunun incelenmesi. Spor Eğitim Dergisi, 5(3), 161-170.
  • Ekmekçi, AY, Ekmekçi, R. ve İrmiş, A. (2013). Küreselleşme ve spor endüstrisi. Pamukkale Spor Bilimleri Dergisi, 4(1), 91-117. İrmiş, 2010: 97.
  • Esra, Can., ve Kızılet, A. (2021). Düzenli olarak antrenman yapan bireylerin spor salonlarına yönelik hizmet kalitesi algılarının spora bağlılığa etkisi. Spor Eğitim Dergisi, 5(3), 87-97.
  • Ekizoğlu, Ö. (2023). Açık su yüzme sporcularının spora bağlılıklarının yaşam doyumuna etkisi. Spor Eğitim Dergisi, 7(1), 68-76.
  • Gıdık, O., ve Çelik, H. (2023). Hokey a milli takım sporcularının spora bağlılık düzeylerinin farklı değişkenler bakımından incelenmesi. In International Conference On Frontiers İn Academic Research (Vol. 1, Pp. 121-128).
  • Güney, L. G., Uzun, A. P. D. M., ve İmamoğlu, O. (2021). Spora bağımlılığın değışık faktörlere göre araştırılması. Proceedıngs Book.
  • Houlihan, B. (2003). Sport and Society:A Student İntroduction. (1. Baskı) Londra: Sage.
  • İnal, A. N. (2003). Beden eğitimi ve spor bilimi. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Kayhan, R. F., Bardakçı, S., ve Çağdaş, C. A. Z. (2020). Spora bağlılık ölçeği’ni Türkçe’ye uyarlama çalışması. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 9(3), 2905-2922.
  • Kelecek, S., ve Göktürk, E. (2017). Kadın futbolcularda sporcu bağlılığının sporcu tükenmişliğini belirlemedeki rolü. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi-Büsbid, 2(2).
  • Kelecek, S. ve Koruç, Z. (2018). Futbolcuların güdüsel yönelim ve spora bağlılık düzeylerinin sporcu tükenmişliğini belirlemedeki rolü. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 3(2), 102-116.
  • Lawrance, A.P. (1996). The Science of Personality. New York: John Willey and Sons.
  • Luthans, F. (2002). Positive organizational behavior: Developing and managing psychological strengths. Academy of Management Perspectives, 16(1):57-72.
  • Madak, E., Kumartaşlı, M., Gülen, Ö., ve Sönmez, H. O. (2021). Taekwondo sporcularının spora bağlılık düzeylerinin milli sporculuk durumları ve çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. The Online Journal of Recreation and Sports, 10(3), 1-17.
  • Şahin, H.M. (2002). Beden Eğitimi ve Sporda Temel Kavramlar Sözlüğü. Gaziantep Spor Kulübü, Spor Eğitim Yayınları, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara; Sayfa: 70-85.
  • Siyahtaş, A., Tükenmez, A. G. A., Avcı, Ö. G. S., Yalçınkaya, Ö. G. B., ve Çavuşoğlu, S. B. (2020). Bireysel ve takım sporu yapan sporcuların spor bağlılık düzeylerinin incelenmesi. Journal, (Issn: 2630-631x), 6(34), 1310-1317.
  • Taşğın, Ö., & Çağlayan, H. S. (2011). Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü öğrencilerinin stresle başa çıkma Tarzlarının İncelenmesi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(Özel).
  • Tiryaki, Ş. (1997). Spora özgü başarı motivasyonu ölçeğinin Türk sporcuları için uyarlama çalışması. Ankara: Bağırgan Yayınevi.
  • Uzgur., K. (2020). Koşu gruplarında rekreatif koşucuların spora bağlılık düzeylerinin belirlenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara
  • Uzgur, K., Pekel, H., ve Aydos, L. (2021). Rekreasyonel koşucuların spora bağlılık düzeylerinin incelenmesi. Aksaray University Journal of Sport and Health Researches, 2(1).
  • Üstun, Ü. D., Acet, M., ve Ersoy, A. (2016). Sporcular için spora özgü başarı motivasyonu: yaz spor okulundan bir örnek. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (49), 115-123.
  • Yalçın, Y., Demirağ, H., Kaya, Ş., ve Eroğlu, M. (2022). Halk oyuncularında zihinsel antrenmanın başarı motivasyonu düzeyini yordaması. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 20(1), 1-14.
  • Yamaner, F., Uzunlar, A. G. H., ve Efdal, A. G. A. (2019) Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin spora bağlılık düzey ile sporun yaşam becerilerine olan etkileri arasındaki ilişki düzeyinin belirlenmesi. 11. Uluslararası Spor Camiası Sempozyumu, 23.
  • Yetiş, Ü., Aytaç, K. Y., ve Koparal, F. (2022). Malatya okul sporları gençler b basketbol turnuvasına katılan 14-15 yaş kız ve erkek takımlarının spora özgü başarı motivasyon düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi. Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi, 5(Özel Sayı 2), 1011-1025.
  • Yılmaz, A., Kırımoğlu, H., ve Kaynak, K. (2019). Türkiye görme engelliler yüzme şampiyonasına katılan sporcuların spora özgü başarı motivasyon düzeylerinin incelenmesi. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 10(3), 270-281.
  • Yıldırım, F. T., ve Cihan, B. B. (2021). Spor hizmetleri genel müdürlüğü bünyesinde görev yapan personelin spor yapma alışkanlıklarının incelenmesi. Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Üniversitesi Dergisi, 2(1), 1-12.
  • Yiğit, Ş. (2019). Öğrencilerin spora özgü başarı ve motivasyon düzeylerinin incelenmesi. Researcher, 7(1), 249-258.