Osmanlı Devleti’nde Spor Tekkeleri

Osmanlı padişahları spor tekkelerine çok önem vermişler ve sınırların genişlemesiyle birlikte başkent yaptıkları her yere spor tekkelerini taşımışlar veya yaptırmışlardır. Spor tekkelerine destek vermelerinin en önemli nedeni ise hem güreş, okçuluk, binicilik gibi spor branşlarını severek yapmaları, hem de bu branşların savaşa hazırlık olarak görmeleri olarak düşünülmektedir. Yaklaşık olarak Orhan Bey döneminde oluşmaya başlayan spor tekkeleri Sultan II. Abdülhamit’e kadar varlığını devam ettirmiştir. Bu çalışmada Osmanlı Devleti’nde tekkeler denilince dini tekkelerin yanı sıra bulunan spor tekkelerinin oluşumlarının ve faaliyetlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmadaki verileri elde etmek için çeşitli dergi ve kitaplar taranmış ve elde edilen bulgularla Osmanlı Tekkelerinin aslında günümüz spor kulüplerinin temelini oluşturduğu gösterilmiştir. Ayrıca bu kulüplerin kuruluş dönemleri ve amaçları ile faaliyetlerinden bahsedilmiştir.

The Sport Lodges in Ottoman Empire

The Ottoman sultans paid great attention to sports lodges, and with the expansion of the borders, they carried these sports lodges or built new ones in places they made capital. The most important reason for their support to the sports lodges is that they like sports branches such as wrestling, archery and horse riding as well as seeing these branches as preparations for war. The sports lodges that started to form during the reign of Orhan Bey continued to exist as far as Sultan Abdulhamid II. In this study, it was aimed to investigate the formation and activities of the sports lodges rather than the religious lodges. Various journals and books were searched to obtain the data in the study, and with the findings obtained, it was shown that the Ottoman Lodges were actually the basis of today’s sports clubs. In addition, the establishment periods and aims and activities of these clubs were mentioned.

___

  • Atabeyoğlu, Cem. (1991). 1453-1991 Türk Spor Tarihi Ansiklopedisi, AN Grafik Basın Sanayi, İstanbul.
  • Çumraligil, B. (1999).Osmanlı Devleti’nin Kuruluşunun 700. Yılı Mü- nasebetiyle “OSMANLIDA SPOR” Sempozyumu, Kültür Bakan- lığı Yayınları, Ankara.
  • Güven, Özbay. (1992). Türklerde Spor Kültürü, Atatürk Kültür Merke- zi Yayını, Ankara.
  • Göral, A. (1999). Osmanlı Devleti’nin Kuruluşunun 700. Yılı Münase- betiyle “OSMANLIDA SPOR” Sempozyumu, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Hiçyılmaz, Ergun. (1974). Türk Spor Tarihi, Demet Ofset, İstanbul.
  • İşcan, Fehmi. (1988). Türklerde Spor, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Yayınları, Ankara, No:55, 51.
  • Kahraman, Atıf. (1995). Osmanlı Devletinde Spor, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Tayga, Yunus. (1990). Türk Spor Tarihine Genel Bakış, GSGM Spor Eğitimi Dairesi Başkanlığı Yayınları No:87, Ankara.
  • Yıldız, Doğan. (1979). Türk Spor Tarihi, Ser Yayıncılık, 1979, İstanbul.