Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi MEBİM147 Üzerinden Yapılan Başvuruların Bildirim Durumları Açısından Değerlendirilmesi

Bu çalışma; Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi’ne MEBİM-147 2012 ile 2015 yılları arasında yapılan başvuruların bildirim durumları açısından değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma nitel bir çalışmadır. Veriler nitel araştırma yöntemi veri toplama tekniklerinden doküman analizi tekniği ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Betimsel analiz sonucunda ortaya çıkan grafikler ise içerik analizi yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir. Yapılan içerik analizi ile MEBİM-147’ye yapılan bilgi edinme, görüş ve öneri, ihbar, şikâyet ve talep başvuru bildirimlerinden sadece şikâyet bildiriminde bulunanların cinsiyet ve eğitim durumlarına göre dağılımları, iller bazında bildirim sayılarının dağılımı ve bildirim konularının dağılımlarına ilişkin bulgular değerlendirilmiştir. Araştırmada en çok şikâyet bildirim konusu olarak öğrenciye karşı olumsuz tutum ve davranışların olduğu en az bildirim konusunun ise okul sütü dağıtımı uygulamasına ait olduğu tespit edilmiştir.

Evaluation of the Applications Made by the Ministry of National Education Communication Center MEBIM-147 in terms of Notifications Situations

This study; The Ministry of National Education Communication Center MEBİM-147 was evaluated in terms of the notifications of the applications made between 2012 and 2015. The research is a qualitative study. The methods of qualitative research were obtained by data analysis techniques using document analysis technique. Obtained statistical data were subjected to descriptive analysis. Graphs resulting from the descriptive analysis were analyzed using content analysis method. According to the contents analysis, the findings regarding the distribution of information on the gender and educational status, the distribution of the notification numbers on the basis of illiteracy, and the distribution of the reporting issues were evaluated from the information obtained from the information, opinions and suggestions, notices, complaints and requests made to the MEBİM-147. It has been determined that the most complaints in the survey are the negative attitudes towards students and the least notification that the behaviors are related to the application of school milk distribution.

___

  • Aydın, M. Eğitim Yönetimi. Ankara: Hatipoğlu Yayınevi, 2000.
  • Bursalıoğlu, Z. Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış. Ankara: Pegem Akademi Yayınları, 2013.
  • Erdoğan,Ç. ve Demirkasımoğlu,N. «Ailelerin Eğitim Sürecine Katılımına İlişkin Öğretmen ve Yönetici Görüşleri.» Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 16, no. 3 2010: 399-431.
  • Gül, H. «Çevresel Baskı Gruplarının Okulun Genel İşleyişine Etkileri.» Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 11 2006: 77-84.
  • Özcan, K. «Çevresel Baskı Gruplarının Okul Yönetimine Etkileri (Adıyaman ili Örneği).» International Journal of Educational Research 5, no. 1 2014: 88-113.
  • Pehlivan, İ. «Okula Aile Katılımı.» Yaşadıkça Eğitim 53 1997: 4-7.
  • Taymaz, H. Okul Yönetimi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları, 2003.
  • Toprakçı, E. «Güç Merkezleri Açısından Okulun Örgütsel Farklılıkları.» Eğitim Yönetimi, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Bahar sayısı 2001: 277-287.
  • Urun, Z. Gökçe, A. T. « Okul Müdürlerinin Baskı Gruplarının İstekleri ile TeacherEducationandEducators 4, no. 1 2015: 105 – 125. Taktikleri. .» Journal of
  • Yiğit, B. ve Bayraktar M. Okul Çevre İlişkileri. Ankara: Pegem Akademi Yayınları, 2006.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2013.
  • Yozgat, U. ve Tacer, M. . «“Müşteri İlişkileri Yönetimi Araçlarından Çağrı Merkezlerinin İşletmeler İçin Stratejik Önemi”.» 10.Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, . Antalya, 2002. 579-580.