Siyasi Temsil Sorunu Olarak Demokrasi Açığı

İktidar, insan topluluklarının bir arada yaşaması ve yönetilebilmesi açısından yaşamsal derecede önemli bir siyaset bilimi kavramıdır. Diğer bir ifadeyle iktidar, hükmedebilme kudretiyle ilişkilidir. Bu kudretin ortaya çıkma ve kurumsallaşma biçimleri bağlamdan bağlama farklılık göstermektedir. İlk çağlardan günümüze kadar iktidarın oluşması ve kullanılmasına dönük olarak yöneten-yönetilen arasındaki ilişki sürekli tartışma konusu olmuştur. Bu bağlamda yönetenlerin yetkilerini aldığı kaynaktan ortaya çıkan meşruiyet zemini üzerinde yöneten-yönetilen arasında bir etkileşim ortaya çıkmaktadır. Bu durum kendi içinde birçok faktörü barındırmakla birlikte bunlardan biri siyasi temsildir ve günümüzde demokratik yönetime sahip devletlerde önemli görülmektedir. Günümüzde demokratik yönetimlerde siyasi temsilin nasıl teşekkül edeceği ve doğru temsilin nasıl olacağı konusunda tartışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı demokrasi ile siyasi temsil kavramlarını inceleyerek bu kavramlar arasındaki bağı ortaya koymak ve bu bağlamda demokrasi açığı doğuran durumları irdelemektir.

Democracy Deficit as a Political Representation Problem

Power is a vitally crucial political science concept for the coexistence and management of human communities. In other words, power is related to the ability or capacity to dominate. The emergence and institutionalization of this capacity differ from context to context. The relationship between the ruler and the ruled has been the subject of constant discussion from the early ages to the present day. In this context, an interaction emerges between the ruler and the ruled based on the legitimacy of the source from which the rulers derive their authority. Although this situation contains many factors, one of them is political representation, and it is considered necessary in states with democratic administration today. Today, there are debates about how political representation is formed in democratic governments and how healthy representation will be. This study aims to examine the concepts of democracy and political representation, reveal the link between these concepts and examine the situations that cause democracy deficit.

___

  • Akıncı, A., Eriş, V. (2019). 21. Yüzyıl Demokrasilerinde Siyasal Katılım: Türkiye Örneği. Uygulamalı Sosyal Bilimler Dergisi, 3(2), 35–55.
  • Aktan, C. C. (2016). İdeail Bir Siyasal Yönetim Arayışı ve Anayasal Demokrasi. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi, 8(2), 1-20.
  • Demir, N. (2010). Demokrasinin Temel İlkeleri ve Modern Demokrasi Kuramları. 10(2), 597–611.
  • Demirhan, K. (2015). Yönetimin Sınırlandırılması ve Siyasal Temsil İlkelerinin Tarihsel ve Düşünsel Temelleri. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 42, 111–120.
  • Kaymaz Mert, M. (2020). Geleneksel ve Post-Modern Siyasi Temsil Yöntemleri: Bir Karşılaştırma. Academic Review of Humanities and Social Sciences, 3(1), 59–71.
  • Konuralp, E. (2016). Transformation of Secularism in Turkey: Debating Post-Secularism Under the AKP Rule. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi. Ankara.
  • Örs, B. (2006). Siyasal Temsil. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi (35), 1-22.
  • Özkan, M. (2020a). Temsili Demokrasiden Demokratik Temsile: Pitkin’i Yeniden Düşünmek. Muhafazakâr Düşünce Dergisi, 16(58), 55–83.
  • Özkan, M. (2020b). Demokrasi ve Temsil: Paradoksu Rousseau Üzerinden Okumak. Siyasal: Journal of Political Sciences, 29(2), 403–430.
  • Sayarı, S., Bilgin, H. D. (2018). Karşılaştırmalı Siyaset Temel Konular ve Yaklaşımlar. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Pitkin, H. F. (2014). Temsil Kavramı. (Çev. Seda Erkoç). Sakarya: Sakarya Üniversitesi Kültür Yayınları.
  • Ultan, M. Ö. (2018). Avrupa Birliği Hukuku Bağlamında Yetki ve Demokrasi Açığı Sorunlarına Siyasal Bir Bakış. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 16(1), 1-17.
  • Varlık, Ü., Ören, B. (2003). Demokrasi ve Temsil. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi,3(5), 173-185.
  • Yeldan, E., Yıldırım, D. (2015). Küreselleşme ve Sanayisizleşme Bağlamında Türkiye’de ve Dünyada Demokrasi Açığı. Çalışma ve Toplum, 2, 65–88.