Mükelleflerin Vergi Uyum Düzeyleri: Ege Bölgesi Örneği

Bu araştırma Ege Bölgesi içerisinde yer alan Afyon, Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak illerinde faaliyet gösteren mükelleflerin vergi uyum düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın Ege Bölgesi’nde yapılmasının temel nedeni ise Ege Bölgesini tüm illerini kapsayacak şekilde mükelleflerin vergi uyum düzeylerini ölçen herhangi bir çalışma bulunmamasıdır. Daha önce yapılmış araştırmalar incelendiğinde Ege Bölgesi’nde yapılan araştırmalar genellikle vergi ahlak düzeyinin ya da vergi algı düzeyinin ölçülmesi yönünde olup vergi uyumu ile ilgili bölge bazında bir araştırmaya rastlanılmamaktadır. Araştırmada mükelleflere anket uygulanmış ve anket gönüllülük esasına göre yapılmıştır. Bu araştırmaya toplamda 1118 mükellef katılmıştır. Mükelleflerin vermiş oldukları cevaplar SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Ankete katılan mükelleflerin büyük bir çoğunluğu erkeklerden oluşmaktadır. Anketi cevaplayan mükelleflerin önemli bir kısmı lisans mezunudur. Ayrıca ankete katılan mükelleflerin büyük bir çoğunluğu ticari kazanç elde edenlerden oluşmaktadır. Çalışma Ege Bölgesinde yapılması nedeniyle bir ilk olma özelliğini de göstermektedir.

Tax Compliance Levels of Taxpayer: Sample of the Aegean Region

This research aims to examine the tax compliance levels of taxpayers operating in the provinces of Afyon, Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla and Uşak in the Aegean Region. The main reason for conducting the research in the Aegean Region is that there is no study that measures the tax compliance levels of taxpayers in a way to cover all provinces of the Aegean Region. When the previous studies are examined, the studies conducted in the Aegean Region are generally in the direction of measuring the level of tax morale or tax perception, and there is no research on tax compliance on a regional basis. In the research, a questionnaire was applied to the taxpayers and the questionnaire was made on a voluntary basis. A total of 1118 taxpayers participated in this research. The answers given by the taxpayers were analyzed with the SPSS package program. The vast majority of taxpayers participating in the survey are men. A significant portion of the taxpayers who answered the survey have a bachelor's degree. In addition, the majority of taxpayers participating in the survey are those who earn commercial income. Since the study was carried out in the Aegean Region, it also shows the feature of being a first.

___

  • Aktan, C. C.; Dileyici, D. ve Saraç, Ö. (2002). Vergilere Karşı Tepkilerin Anatomisi, Vergi, Zulüm ve İsyan. Phoenix Yayınevi.
  • Aktan, C. C.; Dileyici, D. ve Saraç, Ö. (2006). Vergilere Karşı Tepkiler ve Vergilerin Ahlaki ve Sosyo-Psikolojik Sınırları, Vergileme Ekonomisi ve Vergi Psikolojisi. Seçkin Yayıncılık.
  • Çiçek, H., Karakaş M. ve Yıldız, A. (2008). Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Vergi Yükümlülerinin Vergiyi Algılama ve Tutum Analizi: Bir Alan Araştırması. T.C. Maliye Bakanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Yayın No: 2008/381.
  • James, S., And Alley, C. (2004). Tax Compliance, Self-Assessment and Tax Administration. Journal of Finance and Management in Public Services, 2(2), 27-42.
  • Gök, A. K. (2007). Vergi Direncinin Gelişimi. Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi, 22(1), 143-163.
  • Kitapcı, İ. (2014). Vergi Etiği ve Vergi Psikolojisi Verginin Sosyo-Psikolojik Teorisi. Seçkin Kitabevi.
  • Köstekçi, A. ve Sandalcı, U. (2022). On Sekizinci Yüzyılda Vergiye Karşı Direniş ve İsyanlar-I (Japonya Vergi Ayaklanmaları, 1717-90 İskoçya Malt Vergisi İsyanı, 1725 Patrona Halil İsyanı, 1730), İlkesiz Vergilere Tepkiler. Akademi Yayınları.
  • Saruç, N. T. (2015). Vergi Uyumu: Teori ve Uygulama. Seçkin Yayıncılık.
  • Sour, L. (2004). An Economic Models of Tax Compliance with Individual Morality and Conformity, Economia Mexicana,13(1), 43-61.
  • Ştefura, G. (2012). A New Perspective On Indıvidual Tax Compliance: The Role Of The Income Source, Audit Probability and The Chance of Being Detected, The USV Annals of Economics and Public Administration, 12, 2(16), 192-201.
  • Taşkın, Y. (2010). Vergi Psikolojisi ve Vergiye Karşı Mükellef Tepkileri, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Araştırma Merkezi Konferansları, 54. Seri.
  • Tekin, A.; Tuncer, G. ve Sağdıç, E. N. (2013). Vergi Afları Sonrasında Vergi Uyum Süreci, Sakarya İktisat Dergisi, 2(2), 1-26.
  • Tekin, A. ve Sökmen Gürçam, Ö. (2019). Davranışsal İktisat ve Vergi Uyumu Arasındaki İlişki Üzerine Genel Bir Değerlendirme. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi (ASEAD), 6(5), 65-76.
  • Tunçer, M. (2002). Hükümet Birey ve İlişkilerinin Vergi Uyumuna Etkisi ve Türkiye, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 57(3), 107-128.
  • Yoruldu, M. (2020). Vergi Uyumu ve Vergiye Uyum Sağlayan Mükelleflere Tanınan Vergi Teşvikinin Değerlendirilmesi. Al-Farabi International Journal on Social Sciences, 5(3), 55-64, DOI: 10.46291/Al-Farabi.050