Gıda Fabrikasında Önleme-Değerlendirme-Başarısızlık Maliyet Analizi Üzerine Bir Ampirik Çalışma

Kalite maliyet yönetiminin oluşturulup yapılandırılması sırasında çok çeşitli kalite maliyet modeli yapıları karşımıza çıkmaktadır. Fakat bu da kalite maliyet yönetim programlarının oluşturulup yapılandırılması sırasında hangi modelin daha çok ve kesin bir sonuç vereceği problemini firmalar açısından beraberinde getirmektedir. Araştırmada kalite ile ilgili bu modellerin hangisinin maliyetleri daha etkin bir şekilde azaltacağı ve yönetimini etkin kullanacağı tartışma veya araştırma konusu olurken uygulamada buna ilişkin çeşitli örneklendirmeler ve uygumlalar tespit edilmiştir. Firmalar da kullanacakları kalite modellerinden hangisinin daha etkin bir şekilde kullanacağını düşündüğü kalite modelini uygulamaya koyarken zaman içerisinde kalite modellerini uygulamada en fazla tercih edilen model, PAF (önleme-değerlendirme- başarısızlık analizi) modeli olmuştur. Araştırmanın yapıldığı X4Z firması bağlamında kalite maliyetlerinin etkin bir şekilde azaltılması ve yönetim ile ilgili yapılan araştırmada firmanın kalite maliyet oranları bu modelin ana hatları içerisinde incelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır ve bulgular gerekli olduğu yerlerde sayısal veri ve analiz teknikleriyle desteklenerek yorumlanmış, maksimum seviyede bulunan başarısızlık maliyeti problemine ilişkin farklı çözüm önerileri getirilmiştir.

An Empirical Study On Prevention-Assessment-Failure Cost Analysis In Food Factory

A wide variety of quality cost model structures emerge during the creation and structuring of quality cost management. However, the design and structuring of quality cost management programs bring with it the problem of which model will give more and more precise results for companies. In this research, which of these models related to quality would reduce costs more effectively and use its management effectively was the subject of discussion or analysis. In contrast, various examples and applications related to this were determined in practice. While companies were putting into practice which quality model they thought they would use more effectively, the PAF (prevention-evaluation-failure analysis) model has become the most preferred model in applying quality models over time. The quality cost ratios of the company were examined in the main lines of this model in the research conducted on the effective reduction of quality costs and management of the company X4Z, where the research was conducted. The qualitative research method was used. The findings were interpreted and supported by numerical data and analysis techniques where necessary, and different solutions were proposed for the maximum failure cost problem.

___

  • Akkoyun, Ö. ve Ankara, H. (2007). Kalite maliyet modelleri ve mermer fabrikaları için bir uygulama. Madencilik Dergisi, 6(1), 3-11.
  • Bamford, D.R., Land, N., (2004). The application and use of the PAF quality costing model within a footwear company. International Journal of Quality ve Reliability Management,23(3), 265-278.
  • Demircioğlu, N.E. ve Küçüksavaş, N. (2009). Kalite maliyetleri. Çukurova Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 13(1), 32-67.
  • Freiesleben, J.(2004). On the limited value of cost of quality models. Total Quality Management, 15(7), 959-969.
  • Giakatis, G., Rooney, E.M., (2000). The use of quality costing to trigger process ımprovement in an automotive company. The TQM Magazine, 11(2), 155-170.
  • Gibson, J.W., (2010). A winning combination for business researchers: A review of qulitative methods in business research. The Qualitative Report Journal, 15(4), 1012-1015.
  • Goulden, C. ve Rawlins, L. (1997). Quality costing: The application of the process model within a manufacturing environment. International Journal of Operations&Production Management, 17(2), 199-210.
  • Hancock, B., (2002). Trent Focus for Research and Development in Primar Health Care: An Introduction to Qualitativ Research. Nottingham: Trent Focus Group.
  • Juran, J.M., Gryna F.M., (1989). Juran on Leadership for Quality: An Executive Handbook. ABD: The Free Press. Juran, J.M., (1988). Juran’s Quality Control Handbook. ABD: Mc-Graw Hill.
  • Karcıoğlu, R. (2000). Stratejik Maliyet Yönetimi Maliyet ve Yönetim Muhasebesinde Yeni Yaklaşımlar. Erzurum: Aktif Yayınevi.
  • Koç, T., Demirhan, O., (2007). Önleme ve değerlendirme maliyetleri ile uygunsuzluk maliyeti arasındaki ilişkinin analizi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 6(11), 87-97
  • Love, P.E.D. ve Irani, Z. (2003). A project management quality cost ınformation system for the construction ındustry. Information Management, (40), 649-661.
  • Morse, Wayne J., James R. Davis ve Al L. Hartgraves, (1991). Management Accounting, Third Edition. U.S.A: Addision-Wesley Publishing Company Inc.
  • Öztürk, A., (2009). Kalite Yönetimi ve Planlaması. Bursa: Ekin Yayınları.
  • Schmahl, K.E. , Dessouky, Y. ve Rucker, D. (1997). Measuring the cost of quality: A ccase study. Production and Inventory Management Journal, 38(4), 58-64.
  • Shah, K., Mandal, P. (1999). Issues related to ımplementing quality cost programmes. Total Quality Management, 10(8), 1093-1106.
  • Topçu, N., (2005). Faaliyete dayalı maliyetleme yöntemine göre kalite maliyetlerinin ölçülmesi - tekstil sektöründe bir uygulama. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(2), 343-355.
  • VARNALI, T., Toplam Kalite Uygulamalarının İş Görenler Üzerindeki Tatminsizliği, Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(2), 21-54
  • Woolf, E., Suresh T., Karam S., ve Anne C., (1988). Management accounting control and audit, Butterworths CIMA Students Series, Stage 4, London: Mackays of Chatham Ltd.