Murat Dağı’nın Ekoturizm Potansiyelinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

Günümüzde insanlar doğal ortamlarda dinlenme arayışı içine girmişler, doğal alanlara yönelik turizm ve rekreasyon aktivitelerini tercih eder olmuşlardır. Doğal ve kültürel kaynakların turizm ve rekreasyon faaliyetleri olarak değerlendirilmesi güncel ve geçerli bir yaklaşım olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada önemli doğal ve kültürel değerlere sahip olan Murat Dağı ile yakın çevresi incelenmiş, alandaki mevcut ve geliştirilebilir turizm-rekreasyon aktiviteleri belirtilmiştir. Alan ve yakın çevresinin turizm potansiyelinin değerlendirilmesi, alan potansiyelinin geliştirilmesi ve turizm yoluyla sürdürülebilir kalkınma sağlaması amacıyla önerilerde bulunulmuştur

A Research on Determination of Murat Mountain Ecotourism Potential

Today, people entered into the search for the rest of the natural environment and that have beenpreferred natural areas for tourism and recreation activities. Evaluation of natural and cultural resources as tourismand recreation activities appears to be date and a valid approach. The study examined Mount Murat’s and itsenvirons important natural and cultural values and indicated the available and can be developed tourism-recreationactivities of area. Area and its environs evaluation of tourism potential, the potential development of area and inorder to ensure sustainable development through tourism of suggestions were made.

___

  • Altun, L., Yılmaz, E., Günlü, A., Ercanlı, İ., Usta, A., Yılmaz, M., Bakkaloğlu, M., 2007, Murat Dağı (Uşak) Yöresinde Yayılış Gösteren Ağaç Türlerinin (Kızılçam, Karaçam ve Sarıçam) Verimliliğini Etkileyen Kimi Ekolojik Etmenlerin Araştırılması, Kastamonu Üniversitesi, Orman Fak. Dergisi, Cilt:7, No:1, Sy. 71-92, Kastamonu.
  • Aytaç, A.S., 2003, Murat Dağı’nın Milli Park Planlaması ve Çevre Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 160 sayfa, İzmir.
  • Çırpıcı, A., 1989, Murat Dağı’nın Florası, Doğa Dergisi, Sayı:2, Cilt:13, TÜBİTAK, Ankara.
  • Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, 2010, Uşak, Kütahya, Gediz rasat verileri, http://www.meteor.gov.tr.
  • Jefrrey P., Pounder J., 2000, Physical and Environmental Aspect, Sage Publications, London, Thousand Oaks, New Delhi, 86- 108.
  • Kızılırmak, İ., 2006, Türkiye’de Düzenlenen Yerel Etkinliklerin Turistik Çekicilik Olarak Kullanımına Yönelik Bir İnceleme, Sosyal Bilimler Dergisi 15, Sy:181-196.
  • Özav, L., 1995, Turizm Açısından Murat Dağı’nın Önemi, Atatürk Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Sayı:4, Sy:115- 141, Erzurum.
  • Polat, A.T., 2006, Karapınar İlçesi ve Yakın Çevresi Peyzaj Özelliklerinin Ekoturizm Kullanımları Yönünden Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 305 sayfa, Konya.
  • Weaver, D.B., 1999, Magnitude of Ecotourism in Costa Rica and Kenya, Annals of Tourism Research, 26(4):792-816.