Isı Transferinde Isı Kayıplarının Yapay Sinir Ağları Yöntemi ile İncelenmesi

Bu çalışmada binalarda ısıtma için kullanılan kalorifer borularının yalıtımlı ve yalıtımsız durumları için ikiayrı yapay sinir ağı (YSA) modeli ve bina duvarlarının yalıtımlı ve yalıtımsız durumları için iki ayrı YSA modeliolmak üzere toplamda 4 ayrı model kullanılmıştır. Bu durumlar için tasarlanan YSA modellerinde 3 katmanlı ileribeslemeli ve geri yayılımlı bir model şekli tercih edilmiştir. Gizli katmanda sigmoid transfer fonksiyonu, çıkışkatmanında ise doğrusal transfer fonksiyonu kullanılmıştır. YSA ağ topolojisi olarak geri yayılımlı YSA topolojisitercih edilmiş ve veriler normalize edilerek ağa sunulmuştur. Ağdan elde edilen sıcaklık değerleri gerçekteölçülen sıcaklık değerleri ile mukayese edilmiş ve sonuçların birbirlerine çok yakın ve yeterli hassasiyette olduğugörülmüştür. Bu şekilde 4 farklı iç model için YSA metodunun kullanımı, modellerin açıklayıcılık ve tahmin etmegücünü artırmıştır

___

  • Bolattürk A, 2006. Determination of optimum insulation thickness for building walls with respect to various fuels and climate zones in Turkey. Applied Thermal Engineering, 26: 1301–1309.
  • Cirak B, Kozan R, 2009. Prediction of the Coating Thickness of Wire Coating Extrusion Processes Using ANN. Journal of Modern Applied Science, 3: 52-67 p.
  • Çırak B, 2014. Plastik Boru Üretimi Prosesinde Ekstrüzyon parametrelerinin YSA ile incelenmesi. DİCLE Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3: 33-42.
  • Çomaklı K, Yüksel B, 2003. Optimum insulation thickness of external walls for energy saving. Applied Thermal Engineering, 23: 473-479.
  • Elmas Ç, 2003. Yapay Sinir Ağları, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 27-31 s.
  • Flitman AM, 2004. Towards probabilistic footy tipping: A hybrid approach utilising genetically defined neural networks and linear programming. Computer  Operating Research, 33: 2003-2022.
  • Gölcü M, Dombaycı A, Abalı S, 2006. Denizli için optimum yalıtım kalınlığının enerji tasarrufuna etkisi ve sonuçları. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 21: 639-644.
  • Karakoç TH, Binyıldız E, Turan O, 1999. Binalarda ve Tesisatta Isı Yalıtımı. ODE Teknik Yayınları No:G20, İstanbul, s.34-39 s.
  • Keleşoğlu Ö, Fırat A, 2006. Tuğla Duvardaki ve Tesisattaki Isı Kaybının Yapay Sinir Ağları İle Belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 18: 133-141.
  • Öztuna S, Dereli E, 2009. Edirne ilinde optimum duvar yalıtım kalınlığının enerji tasarrufuna etkisi. Trakya Üniversitesi Journal Science, 10: 139-147.
  • Şahin ŞÖ, 2001. Yapay sinir ağları yardımı ile dinamik bir senaryo analizi. İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, s.79-82
  • Ültanır MÖ, 2013, İstanbul. 21. Yüzyıla Girerken Türkiye’nin Enerji Stratejisinin Değerlendirilmesi. TÜSİAD Yayınları, Yayın No: TÜSİAD-T/98-12/239.
  • Wang J, Malakooti B, 1992. A Feedforward neural network for multiple criteria decision making. Computers  Operations Research, 19: 151-167.
  • Wang S, Archer NP, 1993. A neural network technique in modelling multiple criteria multiple person decision making. Computers Operations Research, 21: 127-142 p.
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-0574
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Menzelet Baraj Gölü’nde Yaşayan Silurus glanis (Linnaeus, 1766) Balıklarının Karaciğer Dokusu Yağ Asidi Bileşiminin Tespiti

Muhammed İĞDE, Şerif TAŞDEMİR, Emel DIRAZ, Hakan GÜNEŞ, Selim KISIMLAR

SCAR Markörler Kullanarak On İki Yerel Fasulye Çeşidinde P. Syringae Pv. Phaseolicola ve X. Axonopodis Pv. Phaseoli’ye Karşı On Direnç Geninin Tespit Edilmesi

İsmail POYRAZ, Berru ŞAHİN, Evren ATMACA

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Nar (Punica granatum L.) Potansiyeli Konusunda Bir Araştırma

Mikdat ŞİMŞEK, Ersin GÜLSOY

Almus Baraj Gölü (Tokat)’nde Kafeslerde Gökkuşağı Alabalığı Yetiştiriciliğinin Sedimentten Fosfor Salınımına Etkisi

Akasya TOPÇU, Serap PULATSÜ, Doğukan KAYA

Biyo – Ekolojik Risk İndeksleri Kullanılarak Seydisuyu Havzası Sediment Kalitesini Değerlendirilmesi

Cem TOKATLI, Arzu ÇİÇEK, Esengül KÖSE

Kerr Law Lineer Olmayanlık ile Thirring Optikal Solitonların Dinamikleri

Ebru CAVLAK ASLAN

Hypericum retusum Aucher’in Hücre Süspansiyon Kültürlerinin Optimizasyonu ve Fenolik Bileşen İçeriğinin İncelenmesi

Hilal SURMUŞ ASAN, Özen HASAN ÇETİN, Ahmet ONAY

İnsanda Uzun Kodlanmayan RNA’ların Doku İfade Örüntüleri ve Varsayımsal İşlevlerinin Benzeşme Yayılması Algoritması ile İncelenmesi

Gökhan KARAKÜLAH

Tıbbi Bir Bitki Olarak Acanthus dioscoridis L. var. dioscoridis’ in in vitro Antioksidan Aktiviteleri, Elementel Bileşimi ve Lipit Bileşenlerinin Araştırılması

Cumali KESKİN

R 2 4 de Pseudo Null ve Partially Null Eğriler İçin Yeni Karakterizasyonlar

Zühal KÜÇÜKARSLAN YÜZBAŞI KÜÇÜKARSLAN YÜZBAŞI