Iğdır İli Kayısı Tarımının Mekanizasyon Sorunları ve Çözüm Önerileri

Bu çalışmada; Iğdır ilinin tarımsal üretiminde önemli bir yere sahip olan kayısı tarımının mekanizasyon özellikleri, karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözüm yolları araştırılmıştır. Bu amaçla, ilde kayısı tarımı ile uğraşan işletmelere yönelik yürütülen anketlerde ve tarım il müdürlüğü yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, kullanılan alet ve makinaların özellikleri ve sayıları ile karşılaşılan sorunlar belirlenmeye çalışılmış ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri üzerinde durulmuştur. Çalışmada, anket yapılan işletmelerin % 41.6’sının traktör sahibi olduğu ve traktör başına 3.8 adet tarım alet-makinası düştüğü belirlenmiştir. Belirlenen önemli bazı sorunlara çözüm olarak, il genelinde kayısı tarımında eğitim programlarına yer verilmesi; üretimde daha az insan iş gücü kullanımı, tarımsal işlemlerin zamanında tamamlanması ve daha iyi verim alınması amacıyla tarım alet ve makina kullanımının iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerekliliği sonucu ortaya çıkmıştır

Mechanization Problems and Solutions of Apricot Production of Iğdır Province

In this study, the mechanization characteristics and problems of enterprises dealing with apricot production,which has an important place in the agricultural production of Iğdır province, were investigated. For thispurpose, surveys have been conducted on enterprises engaged with apricot production and officials from provincialdirectorate of agriculture were interviewed to determine the problems encountered with the machinery and toolsused and solutions for these problems. In the study, results show that surveyed 41.6 % of enterprises have one tractorwith 3.8 number agricultural tools and machinery per each tractor. The solution for some important problemsidentified; training programs on apricot production need to be conducted throughout the province, the use of agriculturaltools and machinery need to be improved and promoted for using less human labor in apricot productionand the completion of agricultural operation in time.

___

  • Anonim, 2000. Iğdır Tarım İl Müdürlüğü Çalışma ve Brifing Dos- yası.
  • Anonim, 2009. Bilgi yolu eğitim kültür ve sosyal araştırmalar mer- kezi (BİLSAM), Malatya Kayısı Raporu. Malatya.
  • Anonim, 2010a. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu. www. tüik.gov.tr, (Erişim tarihi: 24.01.2012).
  • Anonim, 2010b. Iğdır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Çiftçi Kayıt Sistemi Sonuçları.
  • Anonim, 2011. Statistical Data. DMİ Genel Müdürlüğü, www.dmi. gov.tr, (Erişim tarihi: 25.01.2012).
  • Asma, B.M., 2000. Kayısı Yetiştiriciliği. Evin Ofset. Malatya, s: 243.
  • Dartar, İ., 2007. Türkiye’nin Tarımsal mekanizasyon düzeyinin de- ğerlendirilmesi ve coğrafi bilgi sistemi ile haritalanması., Çu- kurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Adana.
  • Demirtaş, B., 2000. İçel ilinde kayısı üretim ekonomisi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi (Basılma- mış), Adana.
  • Fidan, İ., 2009. Iğdır ilinde kayısı üretiminin ekonomik analizi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Erzurum.
  • Gezer, İ., 2005. Kayısıcılıkta mekanizasyon. Medipress Matbaacı- lık, Malatya.
  • Gezer, İ., Acaroğlu, M., Hacıseferoğulları, H., 2003. Türkiye’de ka- yısı tarımında enerji ve iş gücü kullanımı. Biomass and Bioe- nergy, 24: 215-219.
  • Moser, E., Özgüven, F., 1984. Özel bitkilerin hasat yöntemleri. Çu- kurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölü- mü, Adana.
  • Özbek, S., 1978. Special horticulture. Cukurova University, Faculty of Agriculture No. 128, Adana, Turkey.
  • Yıldız, F., 1994. New technologies in apricot processing. Journal of Standard, Apricot Special Issue, Ankara, pp. 67–69.