The Analysis of Fair Tales Complied by Yücel Feyzioglu with Respect to Desired Behaviours in Children

Araştırmada çocukların gelişimi için önemli bir yeri olan Yücel FEYZİOĞLU’nun Türk Dünyasından derlemiş olduğu masallardan belirlenen kesitte yer alan masal metinlerinde istendik davranışların ne ölçüde yer aldığının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla Yücel Feyzioğlu tarafından kaleme alınmış 11 masal kitabı incelenmiştir. Bu masal kitapları: Dimitraş ile Pıtıraş, Aldar Köse, Alp ile Asamat Köprüsü, Yartı Kulak, Keloğlan ile Kahkaha Hanım, Cırttan ile Çilbik, Murkumomo ile Çomotay, Pürüş Batur ile Aksıla, Er Tapıldı, Serçe Koyun Avlarkene, İristu ile Akkağan’dır. Bu araştırmada masal kitaplarının çocukların değerler eğitimindeki önemi incelendiği için araştırmanın evreni Yücel FEYZİOĞLU’nun Türk Dünyasından derleyip kitaplaştırdığı masallar olarak belirlenmiştir. Örneklemi de incelemeye alınan kesitte yukarıda isimleri belirtilen 11 masal kitabıdır. Araştırmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Masal metinlerinde istendik davranışlar olarak; etik iletiler, psikolojik iletiler, sosyolojik iletiler, ekonomik iletiler ve diğer iletiler ele alınmıştır. Bulgular Yücel Feyzioğlu tarafından kaleme alınan masalların çocuk eğitiminde özellikle psikolojik iletiler ve etik iletilerin iletilmesinde uygun olduğu belirlenmiştir.

The Analysis of Fair Tales Complied by Yücel Feyzioglu with Respect to Desired Behaviours in Children

The aim of the present research was to identify to what extent fairy tales incorporate the desired behaviors which are crucial for children’s development in various fields. For this purpose, 11 fairy tale books, written by Yücel Feyzioğlu, were examined, namely Dimitraş ile Pıtıraş, Aldar Köse, Alp ile Asamat Köprüsü, Yartı Kulak, Keloğlan ile Kahkaha Hanım, Cırttan ile Çilbik, Murkumama ile Çomotay, Pürüş Batur ile Aksıla, Er Tapıldı, Serçe Koyun Avlarkene, and İristu ile Akkağan. Since present study addresses the importance of fairy tales in children’s education of values, the population of the study is fairy tales books, and the research method employed is content analysis. The ethical, psychological, sociological, economy-related and other messages in the fairy tales in terms of desired behaviors were analysed. The findings revealed that the fairy tales penned by Yücel Feyzioğlu were of appropriate educational value, particularly with respect to psychological and ethical massages.

___

  • Akdeniz, S. (2006). Bir “Masal Metinleri İnceleme Modeli” Önerisi ve Uygulaması. II. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu Bildirileri (Gelişmeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri), Ankara Üniversitesi, 4-6 Ekim 2006, Ankara. s. 179-187
  • Feyzioğlu, Y. (2006). Masallar Çocuklar İçin Neden Gereklidir?, II. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu Bildirileri (Gelişmeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri), Ankara Üniversitesi, 4-6 Ekim 2006, Ankara, s. 831-843.
  • Feyzioğlu, Y. (2007). Aldar Köse Kazak Masalları. İstanbul: Kültür Yayınları.
  • Feyzioğlu, Y. (2007). Cırttan ile Çilbik Azerbaycan ve Dağıstan masalları. İstanbul: Kültür Yayınları.
  • Feyzioğlu, Y. (2007). Keloğlan ile Kahkaha Hanım Anadolu masalları. İstanbul: Kültür Yayınları.
  • Feyzioğlu, Y. (2007). Yartı Kulak Türkmen masalları. İstanbul: Kültür Yayınları.
  • Feyzioğlu, Y. (2009). Alp ile Asamat Köprüsü Çuvaş masalları. İstanbul: Kardeş Yayınları.
  • Feyzioğlu, Y. (2009). Dimitraş ile Pıtıraş Gagavuz masalları. İstanbul: Kardeş Yayınları.
  • Feyzioğlu, Y. (2009). Er Tapıldı Kırgız masalları. İstanbul: Kardeş Yayınları.
  • Feyzioğlu, Y. (2009). İrustu ile Ak Kağan Altay masalları. İstanbul: Kardeş Yayınları.
  • Feyzioğlu, Y. (2009). Murkumama ile Çomotay Özbek masalları. İstanbul: Kardeş Yayınları.
  • Feyzioğlu, Y. (2009). Pürüş Batur ile Aksıla Tatar masalları. İstanbul: Kardeş Yayınları.
  • Feyzioğlu, Y. (2009). Serçe Koyun Avlarken Uygur masalları. İstanbul: Kardeş Yayınları.
  • Feyzioğlu, Y. (2013). Altaylardan Alplere, Urallardan Uygurlara bizim masallarımız: Kardeş masallar, Bilim ve Kültür - Uluslararası Kültür Araştırmaları Dergisi, 1, 73-93. Yücel Feyzioğlu Web, http://www.yuecelfeyzioglu.de/index1.php adresinden 03.09.2015 tarihinde erişilmiştir.
  • Kaplan, O. (2012). Eflatun Cem Güney’in derleyip yazdığı masalların çocuklarda karakter eğitimi açısından incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Fatih Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Kaya, T. (2000). Kıbrıs Türk çocuk edebiyatında Ayşen Dağlı’nın masalları. İ. Bozkurt (Ed.), III. Uluslararası Kıbrıs Araştırmaları Kongresi Kongre Kitabı, 339–351, Gazimağusa: DAÜ Basımevi.
  • Kıbrıs, İ. (2000). Yeni yüzyıl için çocuk edebiyatı, Ankara: Eylül Kitap ve Yayınevi.
  • Özdemir, S. (2012). İlköğretim okullarında okul kültürü ile örgütsel sağlık arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 18(4), 599-620. Yakıcı, A. .(2012). Türkçe I- yazılı anlatım. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Yavuz, M. H. (1997). Masallar ve eğitimsel işlevleri. Ankara: Ürün Yayınları.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayınları