ZİHİNSEL HARİTALARIN VE DENEYİMİN DÖNÜŞÜMÜ: TOTAL RECALL

Teknolojinin gelişip, bedenin içine girerek, üzerini ve etrafını sarıp ikinci doğa olarak nitelendirilen yeni bir mekan algısı oluşturması, moderniteye ait zaman ve mekan anlayışını değiştirmektedir. Bunun sonucunda insanın zihninde oluşturduğu mekana ait haritalar ve buna bağlı olarak deneyim algısı dönüşüme uğramaktadır. Bu çalışmada 1980li ve 1990lı yıllara ait siberpunk geleneğini taşıyan ve yine 2000li yıllardaki post-siberpunk tavrına yakın duran 2012 yapımı Total Recall filmi yapay anılar, sanal gerçeklik, parçalanmış benlik gibi temalar ile teknoloji ve deneyim ilişkisi bağlamında yeni özgürlük imkanları da dikkate alınarak incelenmiştir.

TRANSFORMATION OF COGNITIVE MAPS AND EXPERIENCE: TOTAL RECALL

Time and space perception of modernity has been changing by developing technology which integrates, covers and surrounds the human body, creating a new perception of space called the second nature. As a result, cognitive maps about space have been changing and therefore the perception of experience has been transforming. In this essay, the film Total Recall (2012), having got the conventions of 1980s and 1990s cyberpunk genre and stands close to 2000s post-cyberpunk attitude, is analysed within the topics like artificial memory, virtual reality, fragmented self, and in the context of technology and experience relations considering also the new possibilities of liberation.

___

  • Akbal Süalp, Z.T., (2004). Zamanmekân: Kuram ve Sinema. İstanbul: Bağlam Yayınları.
  • Altıntaş, G., (2006). Siberpunk ve Ötesi. Altyazı, sayı:50, ss:22-28.
  • Bauman, Z., (2001). Parçalanmış Hayat (İ.Türkmen, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Bauman, Z., (2006). Küreselleşme (A.Yılmaz, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Bilgin, N., (2003). Sosyal Psikoloji Sözlüğü. İstanbul: Bağlam Yayınları.
  • Harvey, D., (1997). Postmodernliğin Durumu (S. Savran, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.
  • Heath, J. ve Potter, A., (2012). İsyan Pazarlanıyor (T. Tosun, Çev.). İstanbul: Ayrıntı.
  • Turkle, S., (1995). Identity in the Age of the Internet. New York: Simon & Schuster.
  • Morley, D. ve Robins, K., (2011). Kimlik Mekânları, (E.Zeybekoğlu, Çev.). İstanbul: Ayrıntı. Olsen, L., (1992). Cyber-punk and the Crisis of Post-modernity. G. Slusser ve T. Shippey (Ed.), Fiction 2000 (ss. 142-152). Georgia: University of Georgia Press.
  • Zizek, S., (2003). Sapkınlığın İki Yüzü. W. Irwin(Ed.), Matrix ve Felsefe (ss:279-308) (M. Sağlam, Çev.). İstanbul: Güncel Yayıncılık.