BAŞARILI BİR ÜNİVERSİTE DİL PROGRAMINA DOĞRU

Gelişen teknolojiyle hızlı bir şekilde küreselleşen dünyamızda çok çeşitli alanlarda kullanılan İngiliz dili önemini gittikçe arttırmaktadır. Ülkeler arasındaki bilimsel, kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde bir köprü görevi görmekte ve bu ilişkilerin sürdürülmesinde önemli bir rol de üstlenmektedir. Bununla doğru orantılı olarak kariyer anlamında alanlarında yükselmek isteyen öğrenciler en az bir yabancı dil bilmek durumundadırlar. Ülkemizde de son yıllarda lisans programlarına dil hazırlık sınıfları konulmaya başlanmıştır. Bundaki amaç öğrencilerin bölümlerindeki lisans derslerinin en az %30 unu İngilizce olarak takip etmelerini sağlayacak İngilizce seviyelerine gelmelerini sağlamak ve onların gittikçe globalleşen dünyaya entegre olmaları ve birtakım kazanımlar elde etmeleridir. Çalışmamızda genel olarak yabancı dilin önemi belirtilmiş, Türkiye`de yabancı dil öğretiminin değerlendirilmesi yapılmış, bu alanda söz sahibi bilim insanlarının görüşlerine de yer verilmiştir. Dil hazırlık sınıflarındaki durum araştırılmış, öğrencilerin lisans programlarının talep ettiği dil seviyelerini yakalamaları için bir takım önerilerde bulunulmuştur.

TOWARDS A SUCCESSFUL UNIVERSITY LANGUAGE PROGRAM

Globalisation is improving in the world as the result of technology, for that reason English language is becoming more and more important. It has a role of bridge in order to develop scientific, cultural, economical relations among the countries, and it has a position of continuing these relations. In direct proportion to that, the students who want to be at high positions in career should know at least one foreign language. It has been started to be put language preparatory classes in undergraduate programs, recently in our country. The aim of that, students should have knowledge of English in order to follow 30 % courses in their departments in English, and help them with integration to the global world and provide them with new gains. In our study the importance of foreign language was asserted, the general evaluation of teaching foreign language was done, the ideas of scholars were also given place. The general situation of language praparatory courses was evaluated, there were given several suggestions in order to catch the language levels demanded by the student`s undergraduate programs.

___

  • Can, A., (2005). İngilizce öğretmeni yetiştirme programının kazandırdığı konu alanı öğretmen yeterliklerinin standartlara göre değerlendirilmesi. Doktora Tezi [YÖK Tez No:205177]. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Humanities Sciences-Cover
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: E-Journal of New World Sciences Academy